Apam nasi mungkin sudah terbiasa, namun apam dengan kuah pekat dan likat pasti buat minum petang anda bertambah nikmatnya. Apam nasi dengan kuah yang dikongsikan oleh Pn Zana Anuar ini nampak cukup mudah hendak disediakannya. Hanya perap dan biarkan sahaja. Kemudian barulah disediakan sosnya pula.
Malah bahan yang digunakannya juga amatlah ringkas. Jadi lebihan nasi semalam, janganlah dibuang, buatkan sahaja apam mudah dan ringkas ini. Jom cuba resipi yang dikongsikannya.
Apam kuoh hari ni, menu petang.
Untuk apam nasi:
2 cwn nasi sejuk
2 1/2 cwn air
1 3/4 cwn gula
Blendkan sekali
Masukkan dalam acuan dan kukus selama 5 minit. Sapukan acuan dengan sedikit minyak supaya adunan tak melekat kat acuan.
Kuah dengan isi ikan rebus
Bagi masyarakat di sebelah pantai timur, sos dengan gabungan isi ikan rebus merupakan sajian yang cukup istimewa. Nak tahu rasanya, kenalah cuba. Resipinya mudah sahaja.
Ads
Untuk kuahnya:
Blendkan bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, kerisek, jintan manis, ketumbar dan lada hitam.
Kelapa parut sedikit, sedikit isi ikan yang direbus.
Untuk kuahnya kuantiti bahan agak-agak saja, bergantung kepada banyak atau sedikit kuah yang kita nak.
Masukkan bahan blend dalam santan, letakkan gula kerek/ nise, garam dan secukup rasa.
Ok dah pun siap, cicah apam bersama kuahnya.
Ads
Selamat mencuba ya.
PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANNINA BERMULA ESOK!
Tak sabar nak tengok keletah comel Jeanelle? Pa&Ma Musim ke-8 kembali lagi di kaca tv menemani anda! Kali ini, kami membawakan edisi Pa&Ma Journey Bersama JovianNina. Jom kosongkan malam Rabu anda dengan menonton gelagat mereka pada jam 9 malam, hanya di Astro Ria saluran 104 & 124. Set kalendar anda sekarang yaa !
Bagi penggemar kacang, pastinya kacang goreng berempah antara kudap-kudap pilihan utama. Kacang goreng berempah memang sesuai sebagai hidangan kudap-kudap ringkas ketika menonton TV.
Bukan hanya menjadi pilihan hidangan harian, malah kacang juga mula terkenal sebagai hidangan kudap-kudap untuk hari raya. Tetamu yang datang pasti tak melepaskan peluang untuk merasai keenakan pelbagai jenis kacang. Lebih bertambah enak jika dibuat sendiri kerana tak semua yang dijual dipasaran kena dengan citarasa kita. Ikuti resipi mudah yang dikongsi oleh Siti Azura.
Simple je rupanya nak buat kacang goreng berempah ni
Bahan-Bahan;
-500gm Kacang tanah -5 Ulas bawang putih (ditumbuk) -1 sb serbuk cili -2 sb gula -3 sk garam -2 biji telur -5 sb tepung gandum -1 sb tepung beras *sb – Sudu Besar *sk – Sudu Kecil
Cara-caranya:
-Bersihkn kacang tanah…(bilas dan jemur kering sehari sebelum nak buat)
-Campur semua bahan (kacang + bawang putih + serbuk cili + gula + garam + telur)
-Gaul sampai sebati
-Masukkan tepung gandum dan tepung beras, gaul sampai sebati
-Panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana
-Bila dah masak, angkat dan tapis/toskan minyak sebelum dimasukkan dalam bekas.
Kredit: Siti Azura
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Raya akan menjelang tiba tak lama lagi pasti ramai ibu-ibu sedang berjuang menyiapkan kuih raya di rumah. Alang-alang mama sedang membakar kuih apa kata mama buatkan si kecil biskut rayanya sendiri. Yang penting tiada gula dan bahan pewarna seperti biskut raya orang dewasa.
Biskut raya ini juga boleh dijadikan kudapan si manja pada waktu petang. Bagi yang ingin pulang ke kampung, buat biskut raya ini sebagai stok untuk kudapan si manja agar si manja tak lapar mahupun bosan ketika berhari raya. Ikuti resipi perkongsian daripada Puan Nurul Liyana.
BISKUT ALIEN (12m+)
Harum semerbak satu umah bau wangi susu. Alfateh pun tak dan-dan duk tunjuk nak-nak tahu lah rupa alien tu menarik minat dia sekali bagi bila dah siap bakar dia duk gelak mengekek pulak
1. Masukkan bahan2 * dah freshmilk sedikit demi sedikit sehingga satu adunan
2. Bentukkan dan letakkan coklat chip
3. Bakar 170c selama 20 atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
BISKUT FLORENTINE (12m+)
Since alfateh suka kunyah-kunyah so ibu buatkan lah tapi takleh lah selalu sebab kekacang tu mahal
BISKUT FLORENTINE (12m+)
– tepung jagung
– Puri kurma
– almond
– kuaci putih
– kuaci hijau
– bijan putih
– bijan hitam
– kertas cupcake yang licin (ada lapisan plastik di dalam)
1. Bakar kekacang 5-7min sehingga sedikit kekuningan suhu 160c
2. Tunggu sehingga kacang sejuk
3. Masukkan bijan, puri kurma gaul kacang bersama kesemua tepung
4. Masukkan sesudu besar dalam bekas cup. Pastikan xterlalu nipis ataupun tebal
5. Bakar 15min suhu 160c. Semua oven xsama so kena rajin2 tengok untuk yang pertama, dah kekuningan boleh keluarkan dari oven
6. Biar sejuk dahulu & tekan bawah cup untuk tanggalkan. Cup boleh digunakan semula untuk round seterusnya.
Versi dewasa cara yang sama just tukar pada tepung florentine. Semudah abc!
1. Masukkan bahan * . Masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga boleh dikepal/ dibentuk
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Sapu kuning telur dan tabur kacang di atas adunan yang telah dibentuk
4. Bakar menggunakan api atas bawah bersuhu 170c selama 15min/ mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan puri kurma & kacau sebati
2. Didalam bekas lain, pukul telur sehingga kembang
3. Masukkan bahan * sedikit demi sedikit sehingga sebati
4. Masukkan pula almond & gaul rata
5. Adunan lembik ya so hanya bentukkan menggunakan tangan
6. Bakar biskut tersebut
BISKUT SUSU (7m+)
5
Semudah abc, hanya menggunakan 2 bahan mummy mudah kan? Berlemak manis susu. Rangup diluar dan cair didalam nyumss-nyumss
1. Masukkan bahan2 * kemudian masukkan pula freshmilk dan gaul sehingga menjadi satu adunan. Uli sehingga adunan tidak melekat ditangan
2. Bakar pada suhu 180c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang
2. Masukkan bahan2 lain kecuali tepung gandum dan gaul sehingga sebati
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Adunan tidak terlalu cair & sedikit pekat ya
4. Cedok menggunakan sudu dan bakar 170c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
1. Gaul kesemua bahan kecuali ub
2. Gunakan kaedah double boil gaul2 tanpa henti sehingga terhasil coklat yang pekat, gaul laju2 kemudian masuk butter
3. Sekiranya terlalu pekat boleh tambah susu sehingga mummy-mummy berpuas hati dengan kepekatan coklat tersebut
4. Masukkan dalam piping bag & bentukkan mengikut citarasa
5. Sejukkan di freezer kemudian boleh diguna pakai untuk menu anak-anak mummy
1. Kupas kulit epal, kemudian blend sekali dengan 5biji kurma yang telah dibuang kulit & biji. Masukkan pula cheese & sedikit susu ya jika blender tidak bergerak
2. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing-masing
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
* cup pakai standard measuring cup ya
KEREPEK UBI MANIS
9
KEREPEK UBI MANIS
– ubi keledek
– air
– kapur
– minyak
1. Kupas kulit ubi & rendam dalam air nak bagi hilang hitam2 ubi
2. Sediakan bekas yang berisi air biasa & masukkan sedikit kapur untuk bagi kerepek rangup & kurang makan minyak
2. Sagat ubi menggunakan penyagat & masukkan didalam bekas air tadi
3. Panaskan minyak dengan api sederhana
4. Pastikan ubi sentiasa dikacau supaya tidak melekat antara satu sama lain
5. Apabila ubi kelihatan bertukar warna terus perlahankan api untuk mengelakkan ianya hangit
6. Angkat & toskan atas tisu serap minyak
1. Uli sebati kesemua bahan dengan air sehingga adunan tidak melekat ditangan. Boleh tambah tepung jagung if adunan masih melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 30min bersuhu 180c atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
* gelek nipis2 untuk hasil texture yang sedap rangup
1. Pukul butter dan susu. Kemudian masukkan bahan2 lain dan uli sehingga tidak melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 15min bersuhu 180c/sehingga masak
* resepi campak2 takde sukatan yang tepat
Sumber: Nurul Liyana
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Puding Marble, Bukan Je Sedap Tapi Coraknya Pun Menggoda. Begini Cara Buatnya!
Puding marble; seindah namanya menu ini terlihat cantik bak lukisan abstrak yang berwarna warni. Tidak hanya menang pada bentuk dan teksturnya yang lembut, malah keenakan rasanya juga mampu menggoda selera anda seisi keluarga.
Nak lagi puas hati, bolehlah buat sendiri dengan berpandukan resipi yang dikongsikan oleh Puan Fatimah Ali.
Puding Marble Seksi
Bahan-bahan:
20 gm agar-agar tali
5 cawan air
1 cawan gula
semua ni masak sampai larut
Bahan B
4 keping roti..buang kulit tepi dan gunting kecil-kecil
1 tin susu cair
1 biji telur
2 sb susu pekat
1 sb tepung kastard
1 sk esen vanila
Semua ni di blend
2 sb butter/margerin
3 sb serbuk koko/cokelat emulco
Pewarna pilihan
Cara penyediaan :
1.Masak agar-agar ,gula, air hingga larut
Kemudian masukkan bahan B yang dah blend tadi…masa ni kena kecil kan api dan kacau perlahan-lahan.
3.Masukkan butter/margerin. Tunggu sehingga didih sedikit.
Bila sudah didih rata, bolehlah tutupkan api
Bahagi kepada 3 bahagian (Satu warna asal, satu warna pilihan dan satu tambah serbuk koko/coklat emulco)
6.Basahkan acuan..bolelah letak berselang seli atau ikut kreativiti. Sejukkan dalam peti sejuk
Bila dah cukup keras dan sejuk boleh lah kuarkan dari acuan
Selamat mencuba
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kelahiran Chrystan menjadi momen penuh emosi bagi Chryseis Tan dalam kehamilan terakhirnya. Kisah C-section ketiga ini sarat syukur, ketakutan dan kasih sayang seorang ibu.