Detik bersalin setiap ibu berbeza. Bahkan bagi seorang ibu, setiap anak ada kisah kelahiran yang tersendiri.

Bersalin secara normal bagi ibu yang mempunyai ketinggian kurang daripada 148sm, bayi mungkin berisiko tersangkut bahu. Namun bagi ibu yang mempunyai ketinggian 151sm ini, pengalaman melahirkan anak keduanya ini mendapat perhatian warganet. Melahirkan bayi post matang (overdue) seberat 3.8kg bagi ibu yang berbadan kecil adalah suatu yang mengagumkan. Berikut perkongsiannya;

Assalamualaikum…nak cerita pengalaman masa nak bersalin

OVERDUE 2 HARI

Saya dah over due 2 hari…pegi hospital trus admit…masa dlm wad..doktor scan baby,baby kemungkinan besar 3.7kg.

Dengan size badan saya,tinggi hanya 151 dan berat 53kg je…doktor cakap,dia tak boleh nak connfirmm kan saya boleh bersalin normal atau tidak kerana risiko saya bersalin normal, takut bahu baby sangkut dan patah. 

IMBASAN SEBELUM BERSALIN 3.5kg

Pada masa itu, saya pun reda…saya beritahu doktor, saya tak kisah. Nak czer pun bole, janji saya dan baby selamat sebab saya tak nak tanggung risiko.

Doktor panggil seorang lagi doktor pakar, scan lagi, doktor tu cakap..saya scan mcm 3.5kg je..tak apa, kita try normal dulu. If baby tak boleh nak keluar, kita emergency czer lah.

SAKIT SEMAKIN KUAT

Saya pun ok je…masa tu, perut tak lah sakit sangat…kul 1.30am, suami balik. Saya suruh balik,sbb risaukan anak seorg lagi kat ruma….2:15am mcm tu..perut saya dah memulas.

Sekejap-sekejap saya tengok jam, setiap 3 minit sakit…panggil doktor,saya ckp,saya sakit mcm nak bersalin…doktor trus bawak masuk bilik check jalan,dah 6cm…pecahkan ketuban,tolak labour room.

DITOLAK MASUK KE LABOUR ROOM

Masa ni lah teruk-teruk diorang kerjakan saya,nak keluarkan baby punya pasal🤣🤣
Kata doktor,kalau nak meneran,meneran je..4 nurse,1 doktor…diorang memang agak,baby saya besar.

SUSAH MENERAN

Oleh kerana saya susah sangat nak meneran..sebelah menyebelah nurse angkat peha saya..saya rasa,lutut saya ada kat kepala saya..diorang punya nak kangkangkan kaki tu. 4 tangan kat atas perut saya.

MENERAN SAMBIL PERUT DITEKAN, AKHIRNYA KEPALA BAYI KELUAR

Sambil saya teran,diorang push perut saya,bantu keluarkan baby. Memang payah sangat masa tu. Doktor n 2 nurse kat depan. Buka luas, supaya kepala baby keluar,kepala dah keluar.

TERAN SEKUAT HATI SUPAYA BAHU BAYI TAK TERSANGKUT

Diorang suruh saya teran sekuat hati,sbb tak nak bahu baby sangkut…dengan bantuan 6 tangan kat depan saya,4 tangan push perut saya..lutut kat atas kepala ni haa…huuuu memang mencabar…tapi Alhamdulillah.



TAK SEJAM TAHAN SAKIT, LAHIRLAH PUTERIKU

Allah permudahkan,x sampai sejam,saya tahan sakit…saya selamat melahirkan seorg puteri.

10 TANGAN MEMBANTU

Nurse siap cakap,hohoho tak sabar nak timbang baby. doktor plak ckp kat saya..mama,kalau saya ye..

Saya pun tak sanggup teran oo, mesti nak czer punya,sambil dia gelak. Saya pun gelak la sekali Sambil ckp..mau x keluar..10 tangan ooo doktor🤣🤣🤣

LAHIR BAYI 3.8kg TANPA JAHITAN

Lahir lah baby girl saya,pada jam 3:25am
3.8kg, normal, tak ada jahitan,alhamdulillah…tanpa suami d sisi..x sempat nak bagitau,sbb masa terlalu pantas,x sampai sejam,saya selamat melahirkan baby….saya x bagitau suami pun,dah bersalin..dia datang je,baby dah ada kat katil…nangis dia,trus sujud syukur dalam wad tu….Allah permudahkan saya bersalin,alhamdulillah.

AMALKAN MINUM MINYAK KELAPA DARA

Pa&Ma yang menemurah ibu ini bertanyakan apa yang diamalkannya sehingga bersalin tanpa sebarang luka yang perlu dijahit walau pun bayi bersaiz agak besar.

“Sepanjang saya mengandung saya cuma minum minyak kelapa dara. Saya juga amalkan mendengar surah-surah dan memohon kepada Allah agar dipermudahkan segala urusan kehamilan dan selamat melahirkan anak kedua ini,” kata Diana.

Sumber: Diana Hezrique

Tinggalkan Komen