
Selain biskut cornflakes madu yang sentiasa menjadi biskut kegemaran anak-anak kita, apa kata ubah kelainan denganm Cornflakes Crunchy ini pula raya kali ini. Menariknya cara hendak membuatnya cukup lah mudah. Hanya kepalkan sahaja dan sadurkan bersama cornflakes.
Resipi chef masakan popular di media sosial, Azlina Ina Fans ini confirm jadi dan rasanya pun amatlah puas hati. Jadi jom main kepal-kepal dengan anak. Hasilnya cukuplah mantap.
Bahan-bahan:
250g butter
1 cawan gula perang 180g
1 sb shortening (lemak sayur)
1 sb esen vanila
1 biji kuning telur
1/2 cawan badam serbuk 60g
1sk baking soda
1/2 sb baking powder
1 cawan tepung jagung 110-120g
3 cawan tepung gandum (220g)
1 cawan serbuk cornflakes 100g cornflakes
Minyak 1/2 cawan
Kacau sebati gula perang, shortening, esen vanila dan kuning telur. Kemudian baru tambahkan badam serbuk, soda bikarbonat, baking powder. Kacau rata adunan.
Kemudian masukkan tepung jagung dan kacau lagi.
Masuk tepung gandum dan serbuk cornflakes. Kacau sebati.
Tambahkan minyak. Kacau lagi.
Ok last tambah lagi 1 cawan tepung gandum. Adunan memang lembik sikit.
Last tambah 1 cawan badam yang dah siap bakar awal.
Ok jadi doh cantik.
Bulatkan dan golek kat cornflakes yang kita ramas tadi.
Loyang sapu majerin, panaskan oven 150 5 minit kemudian bakar biskut suhu 160 masa 25-30 minit api atas bawah.
Siap dah.
Resipi wajib cuba: Buat Sendiri Ketupat Palas Berlemak Untuk Raya, Tak Susah Pun, Sedap!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Pandan Gula Melaka, Kurang Manis Tapi Sedap, Tak Sampai Sehari Dah Licin!

Anak-anak pastinya orang yang cukup terpukau saat dihidangkan dengan kek, apa lagi dengan warna yang cantik. Kek pandan gula melaka kurang manis ini pilihan tepat buat anak. Kurang manis tapi sedap.
Resipi Kek Pandan Gula Melaka dengan buttercream padu ini dikongsikan oleh Ariana Rose Ahmad. Menariknya, langkah demi langkah turut dikongsikan secara terperinci agar anda yang baru hendak mencuba tidak tersilap langkah. Jadi jangan bimbang, pasti menjadi!
Hari ni Ariana nak share resepi Kek Pandan Gula Melaka. Kek ni tak terlampau manis dan bila dah makan sedap.
Resepi Kek Pandan Gula Melaka
Bahan Kek
5 biji telur gred B
3/4 cawan @ 135g gula halus
2 cawan @ 220g tepung gandum
1 sudu besar ovallete
1sk cream off tartar
1sk soda bikarbonat
1sk baking powder
1sk emulco pandan coconut
2sk pewarna hijau apple
5 sudu besar minyak masak
Bahan Syrup gula melaka:
2 keping kecil @ 90g nisan atau gula melaka
2 helai daun pandan
1/2 cawan @ 100ml air
1 sudu besar tepung jagung
Bahan Buttercream:
300g butter (sejukkan dalam peti ais 20 minit)
5 biji telur putih sahaja (gred B)
90g gula kastor
1sk esen vanila
2 sudu besar syrup gula melaka
Untuk buat kek, mula-mula masukkan telur, gula, ovallete, pewarna hijau dan emulco pandan. Mix hingga sebati dan bertukar warna hijau cerah sedikit tapi masih cair.
Lepas tu masukkan dan ayak tepung gandum, soda bikarbonat, cream off tartar & baking powder. Mix lagi hingga sebati sahaja. Tak perlu mix lama.
Bila dah sebati masukkan pula minyak masak. Warna nmpak terang sebab cahaya. Kacau laju dengan menggunakan spatula sahaja.
Ambil loyang 8 inci dan lapik dengan baking paper. Tuang kesemua adunan. Hentak-hentak loyang supaya takda angin dalam adunan.
Panaskan oven dan bakar dengn suhu 160°c selama 30 minit (api atas bawah) tapi bergantung pada oven masing-masing juga.
Cara buat syrap gula melaka
Sementara tunggu kek masak, buat syrup gula melaka pula. Masukkan gula melaka @ nisan bersama air dan daun pandan. Masak hingga hingga cair. Jika guna nisan@ gula melaka yang kurang manis boleh tambah sedikit nisan @ gula melaka.
Bila dah cair masukkan tepung jagung supaya syrup ni lagi pekat. Kacau sebati.
Bila dah masak tapis dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk lagi pekat.
Tanggalkan baking paper dan Lepas 10- 15 minit baru terbalikkan semula pada kedudukan asal. Biarkan kek sejuk dulu.
Cara buat buttercream
Untuk buat buttercream, telur putih dan gula kastor ni kena pukul hingga gula cair dengan cara double boil.
Bahagian ni kena betul-betul teliti. Suhu air mesti tidak melebihi 60°c. Jika air kat bawah tu terlampau panas, telur akan masak. Cara lebih mudah , sentuh sikit dengan jari (hati-hati), jika air tak panas sangat, boleh pukul laju-laju hingga gula hancur. Gula dah hancur terus stop.
Lepas tu, letak dalam bekas dan mix hingga jadi merigue atau bahasa lebih mudah, adunan tu jadi warna putih dan bila di terbalikkan adunan tak jatuh.
Sampai jadi macam ni.
Masukkan pula butter sikit demi sedikit. Mix hingga jadi licin. Jika nampak macam berketul, teruskan mix hingga lah licin. Bila dah licin masukkan pula esen vanila dan syrup gula melaka.
Mix hingga sebati. Bila dah siap sejukkan sekejap dalam peti ais selama 10-15 minit bagi buttercream tak mudah cair. Jika lepas keluarkan buttercream dan nampak ada wap dari syrup gula melaka, mix je sekejap bagi sebati.
Lepas tu potong kek kepada 2 bahagian. Bahagian atas pun potong sikit supaya permukaan sekata dan tiada benjolan. Letak syrup gula melaka dan rata kan. Nak letak semua keliling kek pun boleh.
Letak pulak buttercream. Ratakan hingga licin. Ambil kek bahagian atas dan letak kat atas buttercream.
Tuang atau sapu sekali lagi syrup gula melaka atas kek dan barulah letak pula buttercream. Untuk lebih kemas, potong nipis bahagian tepi. Kalau taknak potong dan nak sapu buttercream pun boleh.
Potong pada 16 bahagian atau ikut size yang kita nak. Buat pula bunga menggunakan buttercream. Nak guna acuan macam mana pun boleh je. Titis pula syrup gula melaka dan letak daun pandan.
Siap!
Tips : Kek kekal lembut
Kalau nak simpan dalam peti ais, letak dalam bekas tertutup. Lembutnya macam baru siap bakar. Kalau nak simpan macam tu pun boleh tapi pastikan tak bercampur dengan benda yang berbau.
Tips : Untuk buttercream, kalau lepas dah masukkan butter dan lepas dah mix adunan jadi cair, masukkan dalam peti ais selama 20 minit. Lepas dah keluarkan dari peti ais, terus mix hingga jadi licin.
Menarik: 6 Bulan Ni, Sayalah Paling Bahagia, Rutin Urus Bilal Mencabar Tapi Membahagiakan PU Riz!
Ayuh, kembalikan kesegaran dan tenaga anda bersama pasangan tersayang melalui Bengkel Refresh & Recharge: Jom Kembali Semangat!
Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/jom-kembali-semangat/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sotong Kukus Limau Marvelous! Pembuka Selera Menggantikan Menu Berkuah

Tengok pelbagai resipi yang sedap boleh kecur air liur. Kadang yang jarang masak sebelum ini pun dah boleh masak dengan baik. Kira ada hikmahnya juga dalam keadaan sekarang ni.
Dari hidangan utama hinggalah kepada pencuci mulut, golongan ibu dah mula pandai menunjukkan skil. Bila satu keluarga makan dan siap bertambah itu lagi buat ibu rasa seronok nak masak.
RESIPI MENARIK [Resipi Sambal Kentang & Ikan Bilis Goreng Rangup Viral Sampai 58k Share! Simple Je]
Seperti perkongsian oleh Irene Raihan, resepi Sotong Kukus Limau ini boleh jadi pembuka selera untuk makan dengan nasi panas-panas.
RESEPI SOTONG KUKUS LIMAU
Bahan-bahan yang perlu ada
– Sotong
– Cabai melaka merah, hijau
– Sos ikan
– Limau nipis– Daun ketumbar (akar sekali)
– Gula
– Bawang putih
– Daun pudina
– Lengkuas dan serai
CARA-CARA MEMASAK
1.Mula mula cuci sotong bersih-bersih
2.Potong sotong seperti dalam gambar tapi jangan sampai putus.
3.Susun sotong dalam bekas untuk kukus, letak lengkuas, serai (potong), akar ketumbar, sedikit bawang putih. Letak atas sotong.
4.Kukus buka api paling kuat, dah masak buang air sotong.
CARA-CARA MEMBUAT SOS
1. Masuk 1 sudu besar gula, 3 sudu besar air limau, 2 1/2 sos ikan, satu ulas bawang putih dan cabai melaka potong, kacau hingga hancur.
RESIPI WAJIB CUBA [Bukan Koci Tapi Kuih Permata Zamrud, Sedapnya Berlemak, Nak Buat Pun Senang!]
2. Sos dah siap tuang atas sotong yang kita kukus tadi, angkat tabur daun ketumbar dan daun pudina hias dengan potong sedikit limau nipis nipis dan letak atas.
Itu dia resepi yang mudah dan ringkas untuk dimasak. Sesuai buat menu makan tengah hari anda! Selamat mencuba!
Sumber : Irene Raihan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Premium Royal Thai Buttercake Versi Coklat. Gebu & Dijamin Sedap!

Anak-anak bila makanan berasaskan coklat, ia antara pilihan nombor satu. Kalau kek yang berasaskan coklat tu, sekejap boleh habis. Biasanya kek coklat moist antara jadi pilihan anak-anak.
Bagi resipi kali ni, mama boleh cuba buat resepi Premium Royal Thai Buttercake perisa coklat. Kek yang gebu, tak muak dijamin seisi keluarga suka. Tak percaya boleh cuba resepi dikongsikan Ummu Yusuf.
PREMIUM ROYAL THAI BUTTERCAKE CHOCOLATE
Bahan-bahannya :
– 120 gram dark chocolate ( dicairkan)
– 200 gram tepung naik sendiri
– 1 tsp baking powder
– 20 gram serbuk koko
(campurkan tepung naik sendiri + baking powder +serbuk koko)
– 80 gram full cream milk/ fresh milk
– 1 tsp esen creamy vanilla
(campurkan susu full cream + esen creamy vanilla)
– 150 gram butter
– 70 gm gula icing
– 70 gram gula halus
– 12 gram ovalette
– 181 gram telur ( pukul telur macam nak buat telur dadar, kemudian timbang untuk dapatkan 181 gram telur sahaja)
– Loyang saiz 7 inci
Cara-caranya:
-mix butter, gula ising, gula halus & ovalette sampai betul-betul kembang dan menjadi warna putih
-kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit, mix sekejap
-seterusnya, masukkan tepung naik sendiri + baking powder powder +serbuk koko berselang seli dengan susu full cream + creamy esen vanilla, mix sekejap sampai sebati
-kemudian, masukkan coklat yang telah dicairkan, mix sekejap lorekkan adunan, guna lidi atau chopsticks, dan hentak loyang dua tiga kali untuk keluarkan udara yang ada dalam adunan kek.
-Seterusnya sediakan tray atau loyang, kemudian lapik tisu, basahkan dengan air,kalau tak ada tisu boleh gunakan kain tuala.
-Letak loyang adunan kek atas tray yang dilapik tisu basah & bakar kek pada suhu 160, selama 1 jam 15 minit atau ikut oven masing.-masing.
Selamat mencuba.
Kredit: Ummu Yusuf
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI