Menu MUFFIN NASI, sesuai untuk anak-anak yang dah bosan atau tolak makan nasi. Trick anak sikit supaya anak tak sedar pun dia dah makan nasi.
Bahan-bahan pun sangat mudah didapati dan cara penyediaan sangat mudah. Hanya perlu bakar dalam airfryer sahaja!
Selamat mencuba!
Bahan-bahan & cara penyediaan:
- Nasi naga siam aaa
- Carrot disagat
- Cauliflowers
- Pak choy
- Telur
- Serbuk ayam
- Serbuk sayur
- Serbuk keju
Campur kesemua bahan. Bakar dalam airfryer, suhu 180 selama 15 minit. Sedia untuk dihidang.
Kredit: sfs_kitchen
Artikel: Bagus Untuk Anak! Formula Terbaharu Susu Kambing Karihome Dengan Kualiti Terbaik
Jom belajar rahsia ajar anak simpan sampai jadi jutawan di SINI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Ayam Tempura Homemade Simple, Kudapan Sesuai Untuk Baby Dalam Kereta ‘Travel’ Balik Raya
Kudapan paling mudah untuk bayi anda semestinya ayam tempura homemade, bahan yang digunakan dalam resepi ini sangat senang dan ada di dapur rumah anda.
Ayam tempura ini juga boleh dijadikan stok sejuk beku, nak balik ke kampung nanti tinggal goreng sahaja. Si kecil pun tak bosan bila ada kudapan untuk di makan sepanjang pulang ke kampung. Jom buat ayam tempura untuk si comel anda, selamat mencuba!
Baca Juga:
Di Mana Mereka Sekarang? Kanak-Kanak Hilang Masih Belum Di Temui Sehingga Kini
Puding Dadih Susu & Buah Naga, Resepi Simple Untuk Bayi Yang Dalam Fasa ‘Teething’
Resepi Rendang Ayam & Kuah Kacang Versi Bayi, Memang Sedap! Baby Pun Boleh Makan Makanan Raya
Homemade Chicken Tempura Baby Friendly!
Sesuai untuk baby seawal 8m+ . Complete meal for baby & kids! And Ideal for breakfast, snacktime, lunch & dinner!
Boleh dijadikan sebagai juadah berkelah, travel food, sebagai bekal makanan anak ke pengasuh, taska atau sekolah. But psssss! Whole family boleh join makan sambil cicah sos cili memang sedap sangat tau.
Save dulu resepi ni nanti boleh cuba untuk kids😉
Bahan-bahan:
- Isi ayam dipotong dadu (tanpa tulang & kulit dibuang)
- 1 biji telur besar
- Bawang kuning (potong dadu)
- Untuk masin asli saya guna ikan bilis & serbuk ayam mesra bayi
- blackpepper (Blend semua)
Seterusnya, sediakan 2 biji kentang lenyek yang telah direbus & 1/2 cawan tepung jagung dan gaul rata bahan yang telah dikisar.
Langkah terakhir, bentuk tempura ayam & salut dengan serbuk roti! Dan sedia untuk digoreng! (untuk makanan sejuk beku boleh digoreng separuh masak)
Untuk salutan;
🧡serbuk roti buatan sendiri 7m+
🧡serbuk oat buatan sendiri 7m+
🧡breadcrumbs pasaraya 2y+
Happy Cooking Mommies!😉
Kredit: Leyana Lee
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tak Payah Beli, Buatkan Bubur Nasi Ala McD Simple Bila Anak Demam, Sedap Sungguh!
Bila anak demam kebiasaannya seleranya pun akan turut terjejas. Tak perlu macam-macam hidangan, bubur ringkas saja dah cukup untuk anak.
Nak bubur ala Mc Donald? Tak perlu beli, buatkan saja seperti resipi ringkas yang dikongsikan superdaddy, Khairul Abdullah ini. Mudah!
Anak bongsu aku demam. Macam biasa aku buat bubur ayam ala Mekdi, sebijik rasa dia. Anak-anak yang tekak dia tak berapa best sebab batuk pun boleh makan habis semangkuk.
Nak buat pun mudah yakmat. Hanya perlukan beberapa bahan jer:
1 ½ cawan beras dibasuh dan biar rendam.
1-2 ketul dada ayam.
1 inci halia, diketuk atau diracik halus.
1 kiub pati ayam atau 2 sudu serbuk pati ayam.
Dan garam jika perlu.
1. Rebus ayam dengan air yang banyak sampai masak atau empuk dan keluarkan ayam tu dari periuk. Biarkan air rebusan yang tengah mendidih tu, tak payah tutup api, terus masukkan beras tadi.
2. Tambah sedikit air lagi jika perlu, kacau dan biarkan masak. Ayam yang dah dikeluarkan tadi tu, bila dah sejuk bolehlah siat-siat isi dia tu. Sambil-sambil tu kacaulah bubur, takut hangit dibahagian bawah pulak. Tambah sedikit air lagi jika perlu, kacau dan biarkan masak.
3. Dah masak, ejas lah nak pekat macamana bubur tu. Nak cair tambah air, kalau nak pekat biarkanlah seketika. Dah dapat tekstur atau kepekatan yang kita nak tu kemudian masukkan halia dan kiub atau pati ayam tadi.
4. Kacau sekejap, dan masukkan garam jika perlu. Rasa dulu sebelum masukkan garam tu. Biasanya masin dari pati ayam tadi sudah memadai.
Tutup api dan hidangkanlah. Tabur isi ayam, bawang goreng, daun bawang, daun sup dan potongan cili jika mahu. Pastu titiskan sesudu minyak bijan. Bau dia umphh itu.
Pastu nak letak kicap pun boleh, nak letak telur masin boleh, nak letak ikan bilis, nak letak chilli oil boleh, nak tambah cili padi boleh nak tabur kacang pun boleh. Suka hatilah.
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Pa&Ma
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Macaroni Cheese Bakar Dalam Cawan, Hidangan Untuk Pelbagai Jamuan. Lain Daripada Yang Lain!
Kalau makan macaroni cheese bakar, jaranglah terasa puas. Mesti akan rasa asyik nak bertambah je sebab terlalu sedap. Gabungan rasa creamy dan pedas ditambah pula dengan cheese, mesti makan tak pandang kiri kanan. Tapi, pernah dengar tak macaroni cheese bakar dalam cawan kertas?
Salah satu cara kreatif untuk membungkus hidangan ini ialah dengan menggunakan cawan kertas. Lebih mudah untuk dibawa dan mudah untuk diagihkan kepada orang ramai. Jom lihat resepi macaroni cheese bakar yang dikongsikan.
Resepi ini dikongsikan oleh Nuralia Idayu di Kumpulan Facebook Masak Apa Hari Ni.
RESEPI MINI MACARONI CHEESE BAKAR
Esok ada jamuan dekat office. Boring dah buat macaroni bakar dalam tray besar, kita buat kelainan sikit nak bagi Nampak cute.
Edit: Ramai yang request serepi, silakan ya kawan- kawan.
Mini Macaroni Bakar (55 – 60 cup)
Bahan- bahan:
– 1 pack macaroni 400 gram (saya guna brand Kimball)
– 1 tin sos Proge – Tradisional
– 1 tin sos Prego – Cendawan
– 3 – 4 ketul cendaan butang (potong dadu)
– Ayam cincang Ramly – nak guna daging pon boleh, optional
– Sosej (potong dadu)
– Bawang besar 1 labu (cincang)
– Serbuk oregano/ parsley (takde pun takpe)
– Telur (4 – 5 biji)
– Cheese slice (brand apa pun tak kisah)
– Nak add on mozzarella cheese untuk topping pun boleh
– Cup size kecil
Cara- cara:
1. Rebus macaroni sampai lembut. Boleh letak garam 1 sudu dan minyak lebih kurang dalam 2 – 3 sudu untuk elakkan melekat nanti masak. Dah lembut, toskan.
2. Tumiskan bawang sampai naik bau.
3. Masukkan ayam cincang, kacau sampai masak, letak sosej dan cendawan.
4. Tuangkan sos prego, kacau rata. Kalau pekat, tambah air sikit je. Letak garam dan gula secukup rasa.
5. Gaulkan macaroni sampai sebati, matikan api.
6. Letak macaroni dalam bekas asing sebab nak gaul dengan telur.
7. Bila dah gaul sebati dengan telur, agihkan dalam cup kecil. Letak cheese slice dan mozzarella, tabur sikit serbuk parsley.
8. Bakar suhu 170 darjah Celsius 30 minit. Siap!
Baca Juga:
Nasi Impit Goreng, Hidangan Sarapan Pagi Buat Seisi Keluarga!
Pencuci Mulut Puding Jagung Sedap Dimakan Sejuk. Hidangan Minum Petang Seisi Keluarga!
Mudah sahaja resipi yang dikongsikan. Para ibu boleh cuba buat di rumah untuk jamu tetamu. Kalau sukakan cheese leleh yang banyak, boleh letak cheese banyak- banyak. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI