
Menjelang sambutan hari raya yang tinggal lagi 17 hari, ada baiknya kita membuat persiapan untuk menyediakan biskut raya buat anak-anak dan keluarga.
Nak buat biskut apa yang mudah dan tak banyak bahan? Apa kata kali ini cuba biskut Bebola Coklat Cheese ini pula. Hanya gunakan biskut manis sebagai bahan utama. Memang mudah.
Assalamualaikum. Jadi la habuan untuk anak-anak makan.
Bebola kek coklet bercheese
Bahan-bahan:
1 peket biskut marie perisa coklat atau asli
250g cheese tatura
Coklat masakan
Kisar halus biskut marie dan gaulkan bersama cheese tatura.
Kalau nak lebih sikit manis, tambahkan je gula icing. Kalau tak nak manis tak perlu letak.
Menarik: Resipi Kuih Sagupal Kegemaran Orang Pantai Timur, Sedap Berlemak, Nak Buat Pun Senang!
Hari Ke-10 Puasa, Khairul Aming Kongsi Resipi Creamy Sagu Mangga, Padu Habis
Resipi Jemput-Jemput Nasi Jejari Ketam Isi Penuh & Lembut, Buat Makan Lepas Terawih!
Bulat-bulatkan.
Double boiler coklat masakan dan golek bebola dalam coklat cair. Kalau nak tabur badam, panggang sekejap. Sejukkan.
Dah siap!
Nota : Lepas celup dalam coklat cair, letak dalam paper cup ye, dan terus masuk peti ais.
Menarik: Makan Bulan Nak Jadi Best Friend Balik” Sebaknya Tengok Anak Awal Ashaari Lepas Rindu!
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Pa&Ma
Kredit: Ieda jahaya
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Menu Anak 9-10 Bulan Buat Anak Tak Bosan Makan, Semua Sedap-Sedap!

Bila bayi semakin membesar, anak semakin bijak menolak jenis-jenis makanan tertentu. Ibu lah yang perlu bijak berkreatif untuk menarik perhatian anak kecil.
Selain menu berat, menu-menu ringkas tetapi sihat boleh juga dijadikan kudapan untuk anak. Resipi perkongsian Nur Arifah ini boleh dijadikan panduan untuk semua. Menu dari sembilan hingga 10 bulan. Semuanya sedap-sedap belaka. Jom cuba!
Mashed Potato Minced Prawn
Kentang
Mix herbs
Cheese powder
Udang
Telur
Bawang putih
Pak choy
Potong kentang dan rebus hingga empuk. Lenyekkan kentang sehingga halus. Saya guna food chopper.
Campurkan sedikit mix herbs dan cheese powder. Cincang udang dan bawang putih.
Tumis bawang putih kemudian masukkan udang cincang. Masukkan telur dan kacau sehingga hancur.
Masukkan pak choy.
Ikan Dori Sweet Sour
Ikan dori
Mix herbs
Serbuk ikan bilis
Tepung jagung
Bawang putih
Bawang holand
Serai
Daun limau purut (saya tak letak sebab takde)
Tomato
Pakchoy
Potong ikan dori macam finger food. Letak mix herbs dan serbuk ikan bilis.
Salut tepung jagung dan goreng.
Cincang bawang putih dan bawang holand dan tumis
Masukkan serai dan daun limau purut. Masukkan tomato dan sedikit air.
Masukkan pakchoy. *anak saya makan dengan nasi lembik.
Potato Fingers
Kentang
Carrot
Tepung jagung
Ayam cincang
Pakchoy
Serbuk ayam
Potong kentang dan rebus sehingga empuk. Lenyekkan kentang, masukkan carrot, pakchoy, ayam cincang, tepung jagung dan serbuk ayam.
Bentukkan seperti finger food.
Sejukkan sekejap dan goreng.
Roti Telur
Roti wholemeal
Telur
Cheese powder
Chicken powder
Potong roti. Pecahkan telur dan masukkan cheese powder dan chicken powder.
Kacau dan celup roti kemudian goreng.
Baby Noodles Bolognese
Organic noodle (saya guna brand rush baby)
Bawang holand
Tomato
Daging cincang
Mix herbs
Rebus/rendam dalam air panas baby noodle. Tapis noodle dan ketepikan.
Tumis bawang holand yang dicincang sehingga naik bau.
Masukkan daging cincang dan tomato(dicincang).
Masukkan mix herbs.
Chicken Veggies Omelette
Telur
Ayam cincang
Carrot
Pakchoy
Chicken powder
Pecahkan telur dan campur semua bahan lain.
Goreng dalam pan sehingga masak.
Potato Wedges
Kentang
Mix herbs
Cheese powder
Tepung jagung
Potong kentang sebentar. Kalau empuk sangat nanti goreng jadi hancur.
Tabur mix herbs san cheese powder.
Salut dengan sedikit tepung jagung kemudian goreng.
Apam Nasi Berlauk
Nasi
Ayam cincang
Carrot
Pakchoy
Chicken powder
Blend semua bahan di atas. Saya guna food chopper. So, tak hancur sangat.
Masukkan dalam acuan. Tak kisah bentuk apa. Saya guna bekas biasa je.
Kukus sehingga masak.
Keluarkan apam ketika sejuk. Kalau awal nanti hancur.
Baby Noodle Omelette
Organic noodle (saya guna brand rush baby)
Telur
Bayam
Cheese powder
Tomato cherry
Rebus/rendam noodle dalam air panas. Tapis dan ketepikan.
Pecahkan telur dan masukkan noodle tadi. Kemudian masukkan bayam dan cheese powder.
Panaskan pan dan letakkan acuan. (Saya guna bentuk love. Mummy tak nak guna acuan pon boleh).
Tuang ke dalam acuan tadi dan tabur tomato cherry.
Tunggu betul-betul masak baru balikkan kalau tak nanti hancur.
Selamat mencuba!
Menarik: Bukan Senang-Senang Boleh Beli Barang, Betty Rahmad Didik Anak Sederhana, Tak Belikan Mainan Mahal
Anak ada bakat? Sertai Bakat Cilik Pa&Ma sekarang!!
Kalau anak-anak ada bakat hebat, janganlah simpan sendiri. Jom, support mereka dengan menyertai Bakat Cilik Pa&Ma. Rakam aksi anak-anak dengan bakat mereka dan hantarkan kepada Pa&Ma.
Nak join? Klik saja https://toko.ideaktiv.com/product/bakat-cilik/ atau untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi https://wa.me/+60179701167
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Terung Goreng Bertuna Rangup, Belum Sempat Makan Dengan Nasi Dah Licin!

Penangan terung goreng ini bukan calang-calang. Belum sempat makan bersama nasi, terung bertuna ini habis licin, laku keras. Nak tahu macam mana cara nak hasilkan Terung Goreng Bertuna Rangup ini?
Jom ikuti resipi yang dikongsikan oleh Pn Cik Sue Zakaria. Memang terbaik dan sedap!
TERUNG GORENG BERTUNA
Pergi pasar kebetulan jumpa pulak terung haluih macam peha burung puyuh ni, punya geram terbeli jugak lah ciksue pun..sebab cute sangat.
Maka tergoreng lah haaa terung ni makan dengan sos macam tu je. Tak dan nak makan dengan nasik nak oiii dah habis ngap pun. Mudah sangat bahannya.
Bahan-bahan:
Tepung bestari yang pedas
Tepung gandum
Tepung jagung
Lada sulah
Kacau tepung tadi agak-agak pekat je. Jangan cair sangat ye.
Sumbat terung yang dah dibelah dua dengan tuna. Sebarang tuna pun tak apa.
Celup lah peha burung puyuh ni dalam tepung yang dah di bancuh tadi.
Panaskan minyak dan goreng. Sedap. Cicah sos dan mayonis sekali.
Menarik: Burger Malaysia Kayangan Viral & Gebu, Sambal Power Bilisnya Rangup. Confirm Jadi
Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.
Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.
Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.
So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu?
Just daftar je kat SINI. FREE je tau Webinar ni!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Anak Cepat Kenyang, Bertenaga! Ini 5 Resipi Berasaskan Roti & Bijirin Yang Patut Ibu Cuba

Roti dan bijirin merupakan sumber karbohidrat yang baik untuk anak-anak. Ia boleh dimakan begitu sahaja atau resipinya boleh dipelbagaikan untuk memikat selera anak. Selain memberikan rasa kenyang, roti dan bijirin juga membantu tumbesaran si manja.
Sekiranya diberikan peluang sudah tentu anak-anak lebih sukakan rasa roti manis. Pastikan kita bijak memilih roti terbaik buat mereka. Roti mempunyai vitamin B6, vitamin E, magnesium, asid folik dan zink.
Untuk bijirin pula, ia dapat meningkatkan mood anak-anak sekiranya dimakan pada waktu pagi. Ia juga membantu untuk membekalkan tenaga pantas kepada mereka.
Oleh itu, Pa&Ma telah memilih SUSU sebagai salah satu superfood yang diketengahkan di dalam sesi live #pamaselerasimanjagolive yang telah bersiaran bermula 22-26 Februari 2021. Terdapat lima resipi berasaskan roti dan bijirin telah dikongsikan oleh Pn Fadlyani Sharidah Mohd Fadzil sepanjang minggu ini.
Jom tengok 5 resipi menarik berasaskan ROTI & BIJIRIN ini :
ROTI PISANG (Sesuai untuk anak lapan bulan ke atas dan tiada alahan makanan)
BAHAN-BAHAN :
1-2 keping roti
1 biji pisang
1 biji telur
Sedikit mentega tanpa garam
CARA MEMBUAT :
1. Leperkan roti.
2. Letakkan pisang di hujung roti dan gulung kemudian sapu telur untuk sebagi gam untuk melekatkan.
3. Celupkan roti tadi dalam telur yang telah dipukul.
4. Panaskan mentega dan goreng sampai kekuningan.
ROTI GORENG (Sesuai untuk anak lapan bulan ke atas dan tiada alahan makanan)
BAHAN-BAHAN :
1-2 keping roti
1 biji telur
Sedikit emping parsli
Sedikit serbuk ayam toddible
Sedikit serbuk labu toddible
Sedikit serbuk cendawan toddible
Sedikit mentega tanpa garam
CARA MEMBUAT :
1. Potong roti ikut kesukaan anak makan.
2. Pecahkan telur dan campurkan semua serbuk dan emping parsli.
3. Celup roti tadi ke dalam telur.
4. Panaskan mentega dan goreng roti sehingga masak.
ROTI KEJU (Sesuai untuk anak lapan bulan ke atas dan tiada alahan makanan)
BAHAN-BAHAN :
1-2 keping roti
Sedikit keju blok
1 biji telur
Sedikit serbuk ayam dara toddible
Sedikit serbuk labu toddible
Sedikit herba campuran
Sedikit mentega tanpa garam
CARA MEMBUAT :
1. Leperkan roti dan letak keju yang dipotong nipis di hujung roti.
2. Gulungkan roti dan keju tadi. Sapukan sedikit telur pada hujung roti sebagai gam.
3. Celup gulungan roti tadi dalam telur
4. Panaskan mentega dan goreng roti sehingga kekuningan.
BROWN RICE FLAKE MADU (Sesuai untuk anak berumur setahun ke atas. Untuk anak bawah setahun, boleh gantikan madu dengan puri kurma atau mentega kacang untuk bayi)
BAHAN-BAHAN :
1 cawan kecil emping beras perang toddible
2 sudu madu kelulut atau madu asli secukupnya
100gm mentega tanpa garam
CARA MEMBUAT :
1. Cairkan mentega dan masukkan emping beras perang. Kacau rata.
2. Masukkan dua madu sudu dan kacau cepat. Jangan biarkan hangit.
4. Letak campuran tadi dalam acuan yang sesuai.
5. Masak dalam microwave selama tiga minit pada suhu 380 darjah selsius.
BROWN RICE FLAKE SUSU DAN BUAH (Sesuai untuk anak berusia enam bulan ke atas dan tiada alergi kepada sebarang bahan. Boleh tukar buah mengikut kesukaan anak)
BAHAN-BAHAN :
1 cawan emping beras perang toddible
2 biji strawberi | dipotong nipis
1 cawan beri biru
1 biji pisang | dipotong nipis
Susu ebm / susu segar / susu formula secukupnya
CARA MEMBUAT :
1. Masukkan emping beras perang ke dalam mangkuk.
2. Tuangkan susu.
3. Susun buah atas emping dan susu tadi.
Mahu resipi superfood yang lain : Klik SUSU, MAKANAN SUNNAH atau BUAH & SAYUR
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI