
Masuk minggu kedua Ramadan ini pasti ramai diantara kita yang sudah mula mengintai beberapa jenis biskut raya untuk di cuba menjelang raya nanti. Biskut oat atau cornflakes antara biskut yang cukup mudah disediakan buat anak-anak selain rasanya yang sedap.
Menggabungkan oat dan cornflakes seperti yang dikongsikan oleh Hazlita Ishak melalui resipi asal Pn Norliza Bonda ini memang hebat. Nampak cukup mengiurkan. Paling menarik kerana yang menyediakannya cukuplah mudah. Jom cuba!
Resipi wajib cuba:Rangupnya Tak Boleh Bawa Bincang, Kuih Gunting Super Sedap, Anak Makan Tak Berhenti!

Biskut Oat Cornflakes
Bahan-bahan:
2 cawan butter (kak ita guna majerin pelangi)
1 1/2 cawan gula castor ( kak ita guna 1 1/4 cawan)
3 cawan tepung gandum
2 cawan tepung jagung
2 biji kuning telur
Oat 2 cawan (1 cawan di blender)
Cornfleks 1 cawan (blender hancur)
Nescafe ujung sudu je. (Kak ita guna 1st nescafe 3 in 1)
Pukul butter dan gula hingga kembang, masukkan telur dan pukul sekejap.
Lepas tu masukkan bahan-bahan kering tadi. Dah sebati boleh lah cetak ikut suka.

Kalau lembik tambah tepung, kalau keras selepas di uli tambahkan butter. Gaul-gaul guna tangan je sikit-sikit.

Dah cetak hiaskan dengan apa-apa yang diminati. Hias dengan kuaci hijau kemudian sapu kan kuning telur dan bakar. Suhu 170 bakar 35 minit ya. Selamat mencuba.
Resipi wajib cuba: Resipi Mi Goreng Basah Berlemoih Mulut, Diia Punya Sedap Tak Boleh Bawa Bincang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Creamy Tomyam Pasta, Rasa Sangat Kick Dan Sangat Sedap!

Bosan juga asyik berbuka makan nasi saja kan? Jom cuba Resipi Creamy Tomyam Spaghetti perkongsian resepi dari Khairul Aming ini pula.

Jarang dibuat orang tapi rasa memang sedap dan tak muak, memang lain dari lain. Rasa creamy dan kick dari tomyam tu memang beri rasa yang extra. Bolehlah cuba masak ini nanti ya. Selamat mencuba!
Bahan-bahan:
– Spaghetti
– 1 biji bwg merah
– 5 ulas bawang putih
– udang
– 1 sudu pes tomyam
– 1/2 cawan fresh milk
– 1/2 cawan cooking cream
– 3 helai daun limau purut
– 2 biji cili padi
– sedikit kiub pati ayam
– 1/2 sudu kecil gula
– Chilli flakes
– Tomato
Cara penyediaan:
- Didihkan air, letakkan sedikit garam dan rebus spaghetti macam biasa. Bila dah lembut, angkat dan toskan. Ketepikan dahulu.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis 1 bawang merah, 5 ulas bawang putih dan masukkan udang Tumis sehingga kekuningan.
- Kemudian masukkan 1 sudu pes tomyam, 1/2 cawan cooking cream, 1/2 cawan fresh milk, diikuti dengan daun limau purut, 2 biji cili padi yang dipotong dan sedikit kiub pati ayam.
- Masukkan sedikit gula untuk seimbangkan rasa.
- Kemudian masukkan spaghetti dan kacau sebati. Akhir sekali masukkan chilik flakes dan tomato kecil yang dibelah dua dan siap untuk dihidang.
Rasa yang lengkap, creamy dari susu dan cooking cream, masin dan masam dari pes tomyam, lengkap! Pesanan dari Khairul Aming: jangan ubah apa apa, tiru sebiji macam resepi ni.
Kredit: Khairul Aming
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Tak Cukup Sebalang, Biskut Coklat Chip 6 Bahan Ni Memang Rangup & Sedap, Share Sampai 5K!

Tak perlu tunggu hari raya, biskut coklat chip seringkali dijadikan bekalan untuk kudapan di rumah kita. Tak cukup sebalang, biskut coklat chip sedap selalunya laku keras sepanjang masa.
Apa kata kali ini kita sediakan stok bekalan kudapan buat anak-anak di rumah dengan resipi . Resipi ringkas tapi sedap ini anda wajib cuba. Senang!

Dah banyak kali buat cookies ni, sedap dan mudah untuk dibuat. Dijamin sedap. Resepi ni ambil kat tiktok. Nah saya bagi resepinya siapa yang nak try. Boleh tengok di setiap gambar bahan-bahannya.
Bahan-bahan:
1/2 cawan gula
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan butter -yang dicairkan (saya guna marjerin je sebab tak ada butter)
1 biji telur
Esen vanila
190gm tepung gandum dan sedikit baking soda

Masukkan gula 1/2 cawan.

Campurkan gula perang 1/2 cawan.

Kemudian masukkan butter yang dicairkan tapi saya guna marjerin je sebab tak ada butter.

Masukkan telur 1 biji dan esen vanila.

Kacau sampai sebati.

Kemudian masukkan tepung gandum dan sedikit baking soda. Pastikan baking soda tidak letak terlalu banyak. Kacau sampai sebati, jangan kacau beria sangat okey.

Last sekali masukkan dark coklat atau coklat chip. Masukkan banyak-banyak lagi sedap dan letak dalam peti sejuk selama 30 minit atau satu jam. Lepas tu boleh bakar pada 170 selama 10- 15 minit, ikut oven masing-masing.

Dan sedia untuk dimakan. Makan dengan susu segar pulak pehh layan.
Menarik: Alhamdulillah 4 Bulan Lagi, Eyra Hazali Umum Hamil Anak Kedua, Buat Kejutan Untuk Suami!
Memang betul-betul seram ke sampai Faiz Dickie boleh panik tengok adik-adik Bintang Kecil kita menangis dalam Scream Park Sunway Lagoon ni? Kalau tak percaya korang kena layan sampai habis episod pertama Scream Park Challenge ni.
Follow dan subscribe Youtube Channel Bintang Kecil.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Kredit Resipi: Hardina Sofia
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kek Indulgence Sedap & Lembut Macam Aiskrim, Tak Cukup Makan Sepotong!

Jarang-jarang kita menikmati Kek Indulgence apatah lagi cuba membuatnya sendiri di rumah. Namun rupanya menyediakan kek ini tidaklah sesukar mana. Boleh cuba hasilkan sendiri di rumah dengan resipi yang dikongsikan oleh Pn Ariana Sofia Ahmad.
Resipi langkah demi langkahnya yang lengkap buat kita merasa yakin untuk mencuba. Memang terbaik!

Kek Indulgence ni bila makan sejuk lagi sedap. Kek coklat ni dari resepi asal kek coklat moist yang ariana pernah share sebelum ni cuma diubah sikit supaya tekstur kek lebih sesuai bila diletak cream. Cara setiap orang mungkin berbeza.
Resipi Kek Indulgence – sedap macam aiskrim.
Bahan Kek:
3 biji telur gred B
1 sudu besar ovallete
2 cawan @ 220g tepung gandum
3/4 cawan @ 60g serbuk koko
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
1sk esen vanila
3/4 cawan @ 135g gula halus
3/4 cawan @ 180g susu pekat manis
3/4 cawan @ 135ml minyak
3/4 cawan @ 150ml air panas
Bahan Cream putih:
150g cream cheese
300ml non dairy whipping cream@ fresh cream
2 sudu besar gula aising
Bahan Cream coklat
180g dark compound coins (beryl’s)
350g non dairy whipping cream @ fresh cream
Coklat ganache
300g dark compound coins (beryl’s)
150ml dairy whipping cream
1sk butter

Untuk kek, mula-mula mix gula, ovallete Dan telur hingga sebati. Bila dah sebati masukkan susu pekat manis dan esen vanila. Sambung mix hinggalah sebati. Tak perlu mix lama.

Lepas tu ayak serbuk koko, tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder. Mix hingga sebati. Adunan memang pekat. Lepas tu masukkan minyak masak dan mix bagi sebati je. Sampai adunan jadi licin. Lepas tu masukkan air panas dan kacau guna spatula sahaja.

Bila adunan dah sebati ambil loyang 8 inci dan lapik baking paper di bawah dan letak tepi loyang. Kalau taknak letak baking paper tepi loyang, sapu butter atau marjerin. Wrap loyang dulu sebelum dikukus supaya air kukusan tak menitik.

Kukus selama 50-60 minit @ sehingga masak.

Sementara tunggu kek masak, buat cream coklat. Cairkan dark compound coins dengan cara double boil. Bila dah cair biarkan sejuk sekejap.
Lepas tu masukkan non dairy whipping cream yang masih sejuk. Mix hingga bila diterbalikkan tak jatuh tapi jangan terlebih mix nanti keluar air @ada bubble.

Lepas tu masukkan coklat yang sejuk tadi. Kacau guna spatula sahaja sehingga sebati.
Bila dah sebati masukkan dalam pipping bag supaya senang nak letak atas kek. Masukkan dalam peti ais dalam 15 minit supaya tak mudah cair dan senang nak lepa atas kek.

Bila kek dah masak, terbalikkan terus kek supaya kek tak mendap. Tanggalkan baking paper dan biarkan dalam 10-15 minit sebelum diterbalikkan pada kedudukan asal.

Sementara tunggu kek sejuk, buat mousse putih pulak. Mix cream cheese dan gula aising hingga sebati. Masukkan non dairy whipping cream yang sejuk dan mix hingga pekat. Sampai tekstur jadi macam ni. Lepas tu masukkan dalam pipping bag dan bahagikan kepada 2 bahagian sama banyak. Letak dalam peti ais 10-15 minit.

Kek tadi potong pada 4 bahagian. Permukaan atas kek kalau ada yang tak rata bolehlah potong nipis supaya sekata. Boleh tengok video cara nak potong. Untuk susunan, mula-mula ambil 1 potongan kek, Lepas tu letak 1 pipping bag cream putih. Ratakan cream ni hingga sekata. Dalam video boleh tengok lebih jelas cara ratakan.

Ambil lapisan kek yang kedua dan letak atas. Lepas tu letak cream coklat yang beratnya sama 1 pipping bag cream putih atau sama layer. Ratakan hingga sekata.
Lapisan kek yang ketiga, ulang semula letak cream putih 1 pipping bag lagi. Lepas dah ratakan, letak kek yang terakhir@kek yang ke 4 macam dalam gambar ni.

Lapisan terakhir letak cream coklat yang ada dan sapukan nipis di bahagian atas sekali termasuklah di sekeliling kek. Tebal cream coklat bahagian atas tak perlu sama tebal dengan lapisan lain, nanti cream coklat tak cukup. Hanya sapu nipis diatas kek dan sekeliling kek.

Ratakan cream coklat ni hinggalah licin. Nak senang ratakan, celup pisau dalam air panas dan lap pisau, guna pisau panas tu untuk ratakan cream coklat ni. Dah siap masukkan kek dalam peti ais selama 20 minit bagi cream lebih kemas dan tak cair bila nak tuang coklat ganache nanti.

Untuk buat coklat ganache cairkan dark compound coins dan butter dengan cara double boil. Bila coklat dah cair, masukkan dairy whipping cream dan kacau sebati. Biarkan coklat sejuk Dalam 35-36°c sebelum curah atau tuang atas kek.

Keluarkan kek dari peti ais dan tuangkan coklat atas kek ketika coklat masih cair. Nak ratakan coklat pun kena buat ketika coklat masih cair. Jika tengah ratakan coklat dan coklat macam dah nak keras, guna pisau panas untuk ratakan. Supaya permukaan jadi licin dan kemas.

Atas kek ni saja letak white coklat yang dicairkan. Tak letak pun takpe. Sapu atau lap keliling papan dengan tisu atau Kain supaya nampak kek lebih bersih dan kemas. Masukkan kek dalam peti ais selama 20 minit bagi coklat keras.
Artikel berkaitan: Kek Pandan Gula Melaka, Kurang Manis Tapi Sedap, Tak Sampai Sehari Dah Licin
Kek Marble Yogurt Paddle Pop Viral Warna Cantik Teksturnya Lebih Lembut & Lembab!
Nak macam-macam info? Jom join telegram Pa&Ma D Parents https://t.me/pamadparents
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!


