Ibu mana yang tidak risau jika perkembangan anak tidak seiring usianya. Itulah yang diluahkan oleh Rihana Petra di laman Instagramnya setelah anaknya menunjukkan ciri-ciri kelewatan bahasa.

Dia turut meminta pandangan ramai adakah situasi ini normal atau di perlu lebih risaukan perkembangan anak tunggalnya itu? Ikuti perkongsian ini.

Kelewatan Pertuturan Kanak-Kanak:

IKLAN

Adakah perkara biasa atau sudah waktunya untuk risau?

Kanak-kanak lelaki biasanya lebih lambat daripada kanak-kanak perempuan, termasuk bercakap. Tetapi tak dinafikan hakikat bahawa pada usia dua tahun kanak-kanak sekurang-kurangnya dapat membina frasa dua suku kata.

Leon pergi ke sekolah untuk kelas perkembangan dan selalu berhubung dengan kanak-kanak lain, tetapi pada masa yang sama dia hanya bercakap satu perkataan dan tidak membina frasa. Guru kami dari sekolah Elena Kulikova menasihati kami untuk mendapatkan nasihat daripada ahli terapi pertuturan untuk memahami apa yang menyebabkan kelewatan pertuturan dan apa sebenarnya yang harus ditumpukan di sekolah.

IKLAN

Saya juga menyalahkan gen, kerana pada peringkat genetik, Leon juga mempunyai bahasa Melayu. Tetapi kita tidak tergesa-gesa untuk mempelajarinya, ia akan menjadi bahasa tambahan selepas bahasa Rusia, Inggeris dan Jerman.

Tolong kongsikan usia anak anda mula bercakap? Mungkin saya terlalu risau …

IKLAN

Rata-rata warga maya memberikan nasihat dan ada juga yang berkongsi pengalaman yang sama dengan Rihana kerana mempunyai anak berdarah kacukan serta kelewatan bahasa pertuturan.

Kredit: Rihana Petra

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Berminat untuk sertai Virtual Pa&Ma Gala Moms bersama artis terkenal secara PERCUMA? Daftar di sini https://toko.ideaktiv.com/product/pama-gala-moms-reunion/