Anak merupakan anugerah terindah yang dikurniakan oleh Allah SWT kepada kita. Kehadiran mereka bersama amanah dan tanggungjawab yng sangat besar. Bukan mudah untuk melalui fasa ketika anak-anak sedang membesar.

Bila kita marah-marah dan naik angin kerana anak buat perangai, akan terlintas adakah kita ibu ayah yang baik untuk mereka? Rasa menyesal dan sayu bila melihat wajah polos anak ketika dimarahi. Entah sampai bila nak lalui saat begini pun tak pasti.

Menurut Terapis Cara Kerja yang juga merupakan penulis keibubapaan, Siti ‘Aisyah Rozalli mustahil untuk kita menjadi ibu ayah yang sempurna.

Ikuti penulisan ini;

Mustahil untuk jadi PERFECT PARENTS.
Saya personally tak suka bila anak saya peluk-peluk dan meleset 😅
Saya akan rasa rimas.
Jadi, 50% dari waktu anak saya peluk saya, saya akan biar mereka peluk sambil berusaha menahan ketidakselesaan saya.

50% lagi, saya akan cakap “mama berpeluh, busuk-busuk”.
Dan saya akan ganti dengan saya yang peluk mereka, atau pegang tangan mereka erat-erat.

Baca Juga:

IKLAN

Bangga Dengan Kerja Ayah! Kanak-Kanak Ni Gayakan Uniform Ayah Untuk Tema Kerjaya

“Anak Tu Kan Rezeki Dari Allah.” 14 Tahun Berkahwin, Beto Kusyairy Bahagia Bersama Isteri

‘Kantoi’ Tengah Seronok Makan Tepi Fridge, Menangis Bila Butter Kena Rampas. Lucu Sungguh!

Mustahil untuk jadi PERFECT PARENTS.
Ada parents yang kata, suara anak menjerit dalam rumah buat mereka sangat pening kepala.
Jadi, ada hari yang mereka akan tahan saja sakit kepala sebab mengenangkan anak-anak sedang menjerit sebab gembira bermain sesama mereka.

IKLAN

Namun, ada hari yang mereka akan kurung diri dalam bilik sebab tak tahan dengan bunyi bising. Dan ada hari yang mereka akan marah anak yang bising.

Mustahil untuk jadi PERFECT PARENTS.
Ada parents yang sangat risau dengan masa depan anak mereka. Sangat risau kalau anak keciciran pembelajaran. Sebab, bagi parents ini, ilmu itu sangat penting untuk dikuasai.
Tapi, mereka tahu yang setiap anak ada kelebihan dan kekurangan tersendiri.

“Mustahil Jadi Perfect Parents.” Cara Kita Berbeza Tapi Sama Tujuan, Nak Yang Terbaik Untuk Anak!

Jadi, ada waktu yang mereka cuba pujuk diri sendiri bila lihat keputusan anak kurang cemerlang di sekolah. Tapi, ada waktu yang mereka drill anak untuk belajar subjek yang anak lemah. Kadang siap tinggi suara sekali.
Tapi, kemudian mereka berfikir semula. Patut ke? Tak patut ke?

IKLAN

Mustahil untuk jadi PERFECT PARENTS.
Sebab?
Kita semua beza-beza.
Kita semua ada kesukaan yang tak sama.
Kita semua ada level stress yang tak sama.
Kita semua ada kecenderungan yang pelbagai.

“Mustahil Jadi Perfect Parents.” Cara Kita Berbeza Tapi Sama Tujuan, Nak Yang Terbaik Untuk Anak!

Yang penting…
Kita jangan stress kan parents lain dengan cara mereka yang berbeza tu.
Bantu supaya mana-mana yang ekstrim, boleh usaha jadi sederhana, dengan penuh hikmah dan kesabaran.

Nobody can be you.
You cannot be like anybody.
You do you.
Sebab…
Semua parents berusaha sebenarnya.
Semua parents struggle sebenarnya.
Kan?

Ada benarnya perkongsian ini kerana mungkin kita terlalu meletakkan jangkaan yang tinggi pada diri sendiri sehingga terasa tak cukup sempurna untuk anak-anak. Sudah tentu kita hanya menginginkan yang terbaik untuk anak-anak jadi kita sentiasa berusaha untuk terus memberikan semampu yang kita boleh demi kesejahteraan mereka.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)