Sesiapa sahaja yang bakal bergelar ibu bapa pasti teruja dalam melakukan persiapan untuk menyambut kelahiran si manja. Bermula awal kandungan lagi segala-galanya sudah dirancang daripada pakaian, mandian dan juga peralatan membawa bayi sudah siap sedia dalam senarai yang bakal dibeli.

Bagi ibu bapa yang ingin membeli stroller bukan sesuatu yang mudah kan? Tak kiralah bagi anda yang sudah mempunyai anak ataupun masih menunggu kelahiran si comel, ada beberapa aspek yang anda perlu fikirkan dan perlu diteliti sebelum membuat pilihan untuk membeli stroller.

Berikut adalah beberapa tip yang boleh membantu anda dan pasangan untuk memilih stroller terbaik buat si manja;

1. Keselamatan

Aspek ini sangat penting. Setiap stroller perlu ada ciri-ciri keselamatan. Stroller di BabyShop memenuhi piawaian ECE. ECE bermakna tempat duduk stroller memenuhi European Safety Standare. Dua digit terakhir sepatutnya berakhir dengan nombor 04 (versi terkini) or 03.

Anda boleh periksa ciri ini dengan meneliti beberapa perkara. Pastikan tempat duduk boleh dilaraskan untuk keselesaan anak-anak, adanya sistem tali pinggang keselamatan yang boleh menghalang bayi daripada terjatuh, tiada bucu tajam yang boleh cederakan anak anda, stroller kuat dan kukuh serta stabil dan ada sistem brek pada roda stroller.

2. Fungsi sistem recline

Fungsi recline sangat penting terutamanya untuk bayi umur enam bulan ke bawah. Bayi dalam lingkungan umur ini masih lagi tidak boleh duduk dengan sendiri. Jadi, fungsi recline penting untuk membolehkan dia berada dalam stroller dan dapat berbaring dan tidur dengan selesa.

Jika anda mahu membeli stroller yang boleh dipakai sejak daripada usia lahir sehingga besar, pilihlah stroller yang ada fungsi recline.

IKLAN

3. Mudah dilipat

Apabila stroller mudah dilipat, mudah untuk anda kendalikannya. Carilah stroller yang boleh ditutup seperti lipatan payung dan mempunyai ciri lipatan menggunakan satu tangan. Jadi, ia mudah disimpan dan senang di bawa ke mana-mana.

4. Material

Pilihlah material yang selesa dan tahan lasak. Dalam pada itu, apabila bercakap tentang bayi, kebersihannya perlu jadi keutamaan. Dapatkan stroller yang boleh dibuka untuk dibasuh kainnya. Hal ini kerana bila lama dipakai, ia pasti kotor. Pastikan juga materialnya berkualiti. Tidak mudah koyak, tahan lasak dan kalis air.

5. Tali pinggang

Tali pinggang keledar amat penting untuk mengelakkan anak anda jatuh disebabkan pergerakannya yang aktif dan tidak diduga. Sistem yang paling selamat adalah sistem abah-abah lima penjuru (five-point harness) – sekeliling pinggang, antara kaki dan dari bahu ke bawah. Pastikan kancingnya mudah untuk anda buka, tetapi cukup selesa dan selamat untuk anak anda.

6. Brek

Seperti membeli kereta juga, anda perlu cuba mengendalikan stroller ini. Cuba gunakan breknya. Adakah brek ini mudah digunakan dan berfungsi dengan baik apabila perlu

7. Tempat/ bakul simpanan

Stroller yang bagus seharusnya mempunyai tempat menyimpan. Apabila membeli belah, anda boleh letakkan barang yang dibeli di tempat simpanan ini.

Pasti anda tertanya-tanya, “Ada ke stroller yang mempunyai ketujuh-tujuh ciri-ciri ini?” jawapanya ADA! Juniors Maxim Multi-Position Travel System stroller mempunyai ketujuh-tujuh ciri ini. Anda tidak perlu bimbang lagi dengan keselamatan anak anda jika berada dalam stroller kerana Juniors Maxim Multi-Position Travel System stroller mempunyai ciri keselamatan yang menggunakan sistem perjalanan abah-abah lima penjuru (five-point harness travel system).

Kelebihan Juniors Maxim Multi-Position Travel System stroller:

Apa yang menariknya stroller ini ianya dua dalam satu yang menggabungkan stroller dan kerusi keselamatan bayi dalam satu harga dengan harga yang sangat berpatutan iaitu hanya RM599 sahaja.

Diperbuat daripada bahan yang bermutu tinggi, sistem perjalanan ini tahan lama namun ringan. Ia dilengkapi dengan bakul simpanan mudah alih dengan pemegang cawan yang boleh ditanggalkan untuk kemudahan tambahan anda.

– Umur maksimum yang disyorkan adalah sehingga 3 tahun
– Roda/tayar yang boleh dikunci
– Pelbagai posisi, fungsi sistem reclin (boleh berbaring)
– Kebolehulangan
– Sistem abah-abah lima penjuru
– Jenis bingkai yang digunakan adalah jenis logam
– Berat maksimum kanak-kanak sehingga 15kg
– Dimensi (cm) (PxBxT): 40.5x53x104
– Kombinasi praktikal antara stroller dan kerusi keselamatan bayi menjadi sistem perjalanan
– Bakul kanak-kanak/bakul ibu bapa dan bekas pemegang cawan yang mudah ditanggalkan untuk kemudahan dalam perjalanan
– Mempunyai mekanism yang boleh berpusing
– Kebolehlangkapan: Tolak butang Lipat

Dengan adanya kesemua ciri ini dalam satu stroller malah ditambah pula dengan kombinasi kerusi keselamatan bayi dengan harga yang sangat berpatutan iaitu RM599 tentu sekali anda teruja untuk memiliki Juniors Maxim Multi-Position Travel System stroller. Hanya di BabyShop buat tersayang!

Dapatkan barangan bayi di @babyshop_malaysia di cawangan seperti yang tertera!
-IOI CITY MALL
-MYTOWN KL
-THE CURVE
-SUNWAY PYRAMID
-EAST COAST MALL KUANTAN
-DATARAN PAHLAWAN MELAKA

Papa mama jangan lupa rebut peluang untuk memenangi hadiah voucher tunai. 3 pemenang bertuah bakal mendapat hadiah berjumlah RM200 voucher tunai. Caranya mudah sahaja, papa mama hanya perlu menjawab soalan peraduan minggu kedua di Facebook Pa&Ma. Peraduan ini bermula pada 7 November 2019 sehingga 13 November 2019.

Untuk maklumat lanjut anda boleh layari page Facebook Babyshop_Malaysia dan Instagram babyshop_malaysia