Siapa suka bercerita dengan anak? Sememangnya anda ibu bapa yang hebat kalau rajin bercerita atau membacakan buku cerita untuk anak secara konsisten setiap hari.

Kalau kita tengok cara orang putih membesarkan anak, mereka memang suka bercerita atau membacakan buku cerita untuk anak-anak. Kalau anda nak tahu, amalan suka bercerita ini sebenarnya memberi kesan positif terhadap tumbesaran anak.

Anda pasti tidak akan malas hendak bercerita atau membacakan buku cerita kepada anak kalau tahu manfaatnya.

1. ANAK CEPAT BERCAKAP

Mengembangkan kemampuan pertuturan dan memperkaya kosa kata anak terutama si kecil yang sedang belajar bercakap. Perbendaharaan kata baru yang didengar melalui cerita akan membantu memperbanyakkan penguasaan kosa katanya ketika bercakap. Secara tidak langsung kita sebenarnya telah mengajar banyak perkataan baru kepada anak melalui amalan bercerita.

2. ANAK FAHAM BAHASA YANG SUKAR

Melatih dan memperkaya kemampuan berbahasa dan memahami struktur bahasa yang lebih sukar.

3. MENGENALKAN PELBAGAI EMOSI

Bercerita adalah proses mengenalkan bentuk-bentuk emosi dan ekspresi kepada anak seperti marah, sedih, gembira, kesal dan lucu. Ia membantu memperkayakan pengalaman emosinya yang akan mempengaruhi pembentukan dan perkembangan kecerdasan emosionalnya.

Sebaiknya semasa bercerita, berikan penekanan intonasi pada bentuk emosi mengikut jalan cerita. Misalnya dengan menunjukkan mimik muka atau ekspresi yang bersesuaian sehingga anak anda mampu mengenali dan memahami bentuk-bentuk emosi tersebut.

4. ANAK LEBIH CERIA DAN GEMBIRA

Memberi kesan menyeronokkan, bahagia dan ceria terutama bila mendengar cerita kelakar. Secara psikologi, cerita kelakar akan membuatkan anak berasa gembira dan ceria. Secara tidak langsung ia membantu anak memahami nilai-nilai murni yang hendakk diajarkan daripada cerita tersebut.

IKLAN

Namun, jangan sekali-kali bercerita kisah lucu yang memperlihatkan kebodohan atau kekurangan orang lain.

5. ANAK LEBIH KREATIF DAN PANDAI BERIMAGINASI

Merangsang daya imaginasi dan kreativiti anak, menguatkan memori serta membuatkan anak mampu berfikir lebih kreatif dan cerdas. Jalan cerita yang mempunyai pelbagai bentuk emosi dapat meningkatkan daya imaginasi anak sehingga dia dapat belajar dengan cara membayangkan cerita tersebut.

Jangan terkejut kerana satu hari nanti anak kecil anda mampu untuk menceritakan kembali cerita tersebut dengan lengkap. Selain dari itu sesekali biarkan anda bercerita dengan penutup yang tergantung, biarkan akan belajar menjadi kreatif dengan daya imaginasi untuk menghabiskan cerita tersebut.

Secara tidak langsung ia membantu anak melatih daya imaginasi dan kreativitinya. Ia sangat berguna apabila dia melangkah ke alam persekolahan terutama apabila membuat karangan.

6. ANAK MUDAH MENGASIHANI ORANG LAIN

Dapat menumbuhkan perasaan empati dalam diri anak. Oleh itu semasa bercerita terutama jika cerita sedih atau menyentuh jiwa pastikan ia dapat menyentuh perasaannya dan menimbulkan rasa empati.

Sekurang-kurangnya selepas ini jika dia melihat sendiri kisah sedih orang lain, dia mudah berasa simpati dan empati dan terus ingin membantu.

7. ANAK LEBIH CERDAS

Melatih dan mengembangkan kecerdasan anak. Cerita bukan sahaja menyeronokkan anak tetapi mampu memberi manfaat luar biasa bagi kecerdasan anak secara kognitif, emosional, spiritual dan visual.

Dari segi kognitif ia memudahkan proses pembelajaran anak kerana kemampuan berfikir otak lebih mudah menyerap nilai yang terkandung dalam cerita.

Secara emosional pula, cerita dapat mempengaruhi perasaan hati dan mencetuskan perasaan empati dan positif dalam diri anak.

Sementara dari aspek spiritual, cerita boleh mendidik jiwa anak mempercayai kewujudan Tuhan sebagai pencipta yang paling agung dan yang paling layak disembah. Jika kita sering bercerita kisah ketuhanan dan kisah para Nabi, Rasul dan Sahabat, secara tidak langsung mereka dapat mengaplikasikan segala kebaikan yang dipelajari daripada cerita yang didengar dalam kehidupan seharian.

Kisah kehidupan Rasulullah s.a.w, kisah para sahabat Nabi atau para syuhada adalah cerita benar yang tepat untuk merangsang kecerdasan anak.

8. PENDIDIKAN TERBAIK

Bercerita adalah cara terbaik mendidik tanpa kekerasan, menanamkan nilai moral dan etika serta melatih disiplin dalam diri anak.

9. ERAT HUBUNGAN IBU BAPA & ANAK

Bercerita dapat mengeratkan hubungan antara ibu bapa dengan anak. Amalan bercerita dapat memberi peluang ibu bapa untuk menghabiskan masa berkualiti dengan anak terutama bagi yang terlalu sibuk. Dengan membacakan buku cerita ia membuka peluang untuk kita lebih mendekati anak sehingga dapat membina sebuah komunikasi yang baik.

10. BENTUK PERIBADI MULIA

Membentuk peribadi yang baik di kalangan anak. Menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk membentuk peribadi anak-anak. Sebagai ibu bapa sudah tentu kita mahu anak membesar sebagai insan yang berperibadi mulia. Anak-anak bukan sahaja mahukan ibu bapa memenuhi keperluan material semata-mata tetapi perlu juga memenuhi keperluan rohani.

Jadi, dengan ikatan yang rapat dengan anak ia mampu memberi kebahagiaan yang tidak ternilai harganya. Ia membantu membentuk anak-anak yang membesar dalam suasana positif seterusnya menjadi insan yang berperibadi mulia.

Sebagai langkah awal untuk menanam minat membaca anak, ia perlu dimulakan daripada ibu bapa. Cerita yang menarik mampu membuatkan anak terpaku mendengarnya dan mencambahkan rasa ingin tahu dan ‘ketagih’ terhadap aktiviti bercerita atau membaca buku cerita.

Semakin tinggi rasa ingin tahunya, semakin tinggi pula minat membacanya, sehingga membuatkan dia membesar sebagai anak yang suka membaca dan menghargai ilmu.