Teknik lekapan dan posisi penyusuan sangat penting untuk memastikan penyusuan susu ibu berjaya. Ini antara yang ramai ibu terlepas pandang sehingga akhirnya impian untuk menyusu badan tak berjaya.

Menerusi perkongsian Perunding Laktasi di Prexious Lactation Center, Dr Nurhaya Yacob, kebanyakan ibu menyusu selalu memberi alasan masalah puting menyebabkan bayi tak boleh menyusu dengan baik.

Mommy menyusu pernah rasa macam ni tak atau mungkin pernah alami sendiri?

Serius kerap sangat saya jumpa kes begini sehingga ibu yang awalnya beriya ingin menyusu, tumpas dengan idea puting pendeknya itu menjadi punca kegagalan bayinya tak boleh menyusu.

Selalunya kalau kes begini bertandang di ruang konsultasi, saya akan minta ibu tunjukkan terlebih dahulu bagaimana ibu menyusu bayinya.

Ia berpunca dari 3 point yang ibu lihat di rajah ini.

Perunding Laktasi Kongsi 3 Point Ini Selalu Buat Ibu Gagal Menyusu Dengan Baik

1. Kaki yang tidak disokong, sehingga menyebabkan ibu terpaksa menjengkit kakinya.

Perunding Laktasi Kongsi 3 Point Ini Selalu Buat Ibu Gagal Menyusu Dengan Baik Kenapa perlu sokongan pada bahagian kaki?

Ibu yang menyusu bukan menyusu hanya untuk beberapa saat sahaja. Hatta selama 30 saat menjengkit kaki untuk memastikan bayi menyusu dengan baik pun sudah berasa penat dan lenguh. Ini kan pula untuk 20 ke 30 minit.

IKLAN

Lama kelamaan, ibu akan mula menukar posisi dari duduk tegak, kepada posisi membongkok, untuk menyokong kaki yang sudah letih menjengkit.

2. Bayi yang tidak disokong dengan bantal pada bahagian peha ibu.

Perunding Laktasi Kongsi 3 Point Ini Selalu Buat Ibu Gagal Menyusu Dengan BaikKetika menyusui bayi yang baru lahir pada posisi duduk, baik dikerusi mahupun di atas katil, sebaiknya dilapik dengan bantal.

Ibu boleh pilih, nak guna “nursing pillow” atau bantal tidur. Tiada masalah yang mana satu pilihan hati.

Kenapa begitu penting melapik bayi dengan bantal?

Ini bertujuan untuk membantu mengekalkan posisi tubuh ibu agar tidak membongkok setelah lama menyusu.

IKLAN

Selain dari itu, dengan melapik bantal juga, ia dapat mengekalkan posisi bayi untuk terus melekap dengan baik.

3. Posisi bayi yang betul ketika menyusu adalah :

Perunding Laktasi Kongsi 3 Point Ini Selalu Buat Ibu Gagal Menyusu Dengan BaikBayi perlu menghadap ibu sepenuhnya. Kepala dan badannya. Bukan kepalanya sahaja. Masalah ibu yang merasakan putingnya pendek ini selalunya hanya kepala bayi sahaja yang menghadap payudara ibu. Badan bayi pula terlentang. Bagaimana bayi nak melekap dengan baik.

Mulut bayi perlu menghadap payudara ibu. Tak boleh ke bawah, ke atas atau ke tepi. Betul-betul menghadap. Di sini pentingnya sokongan bantal tadi untuk memastikan posisi bayi kekal baik.

Sekiranya tidak dilapik, perlekapan yang awalnya baik akan lama-lama berubah menjadi perlekapan dangkal (shallow latch). Bayi akan semakin melorot kebawah dan akhirnya ibu akan meriba bayi di atas peha. Akhirnya bayi akan menghisap pada hujung puting sahaja.

Jauh kan jarak peha dan payudara ibu. Maka mula lah adegan “puting saya pendek” dan “anak tak sampi nak menyusu”

IKLAN

Perunding Laktasi Kongsi 3 Point Ini Selalu Buat Ibu Gagal Menyusu Dengan BaikFaham ke sangat faham bahawa puting pendek atau puting kecil itu bukan masalah ketika menyusu.

Betulkan posisi ibu, betulkan posisi pegangan bayi barulah bayi dapat melekap dengan baik.

Kredit: Dr Nurhaya Yacob
Mulakan dengan baik.

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Perunding Laktasi Kongsi 3 Point Ini Selalu Buat Ibu Gagal Menyusu Dengan Baik

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)