Pasti seronok jika dapat berkumpul dengan seisi keluarga pada hujung minggu setelah sibuk bekerja pada hari minggu. Apabila berkumpul, mesti kena ada menu untuk makan sambal berborak santai. Menu apa yang sesuai ya?
Popia cendawan enoki sedap dinikmati pada waktu petang tau. Lebih- lebih lagi makan dengan sos cili. Dapat pula hirup air teh panas, mesti seisi keluarga suka dan bertambah bahagia. Jom lihat resipi mudah popia cendawan enoki yang dikongsikan.
Resepi ini dikongsikan oleh bib__abdhamid di akaun Instagram beliau.
Bahan- bahan: – Cendawan enoki (basuh dan keringkan) – Kulit popia – Tepung bestari
Ads
Cara- cara: 1. Balut senggegam cendawan enoki dengan kulit popia. 2. Gulung separuh kulit popia sahaja. 3. Lekatkan dengan menggunakan air. 4. Celup cendawan enoki dalam air. 5. Lepastu salutkan cendawan enoki dalam tepung bestari. 6. Gorengkan sehingga perang keemasan. 7. Lepastu boleh dinikmati bersama sos cili.
Senang jerrrr.
Cendawan enoki yang digunakan mempunyai khasiat yang bagus untuk badan tau. Cendawan enoki dapat membantu menguatkan daya tahan badan seseorang disebabkan oleh kandungan asid amino seperti valina dan lisina.
Lemak diperut yang menyebabkan buncit boleh dihilangkan dengan memakan cendawan ini. Hal ini kerana, asid linoleik yang terdapat dalam cendawan ini. Asid linoleik merupakan sejenis makronutrien yang amat penting untuk badan.
Mudah sahaja resepi yang dikongsikan. boleh jadi snek petang kesukaan keluarga. Boleh juga dijadikan bekal untuk anak ke sekolah. Selamat mencuba dan semoga bermanfaat.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Anak dah mula makan mama mesti excited nak cuba pelbagai menu yang berkhasiat untuk diberikan kepada si kecil. Pilihan variasi makanan juga dapat membantu anak-anak mengenali semua jenis makanan dan dalam masa yang sama mengajar mereka untuk tidak memilih makanan.
Perkongsian resepi daripada Puan Athirah Diyana untuk makanan anak berusia 8 bulan boleh mama jadikan idea untuk menu si kecil. Mudah disediakan dan pastinya si kecil mama suka dengan variasi rasa daripada bahan yang digunakan! Selamat mencuba!
10 Resepi Untuk Anak 8 Bulan
Menu anak saya, 8 bulan. Moga membantu ibu-ibu semua
Resepi ada kat gambar. Saya tak beli serbuk ayam, serbuk bilis, mushroom powder semua tu.
Biasanya saya perasakan dengan blackpepper/white pepper je. Tapi kalau ibu-ibu ada semua stok powder tu, boleh tambah ikut citarasa masing-masing ye
Bahan-bahan:
Mee organik baby (rebus sampai lembut)
Labu (steam/rebus & blend jadikan puri)
Isi ayam
Bawang putih
Bawang merah
Sayur (saya guna salad)
Unsalted butter (guna minyak masak pun boleh)
Cara-cara:
Tumis bebawangs dengan UB.
Masukkan isi ayam, biar sampai masak.
Tambah air sikit.
Masukkan sayur & puri labu.
Masak kejap sampai sayur empuk.
Tuang kuah atas mee.
Siap!
Aiskrim Dragon Fruit
Bahan-bahan:
Dragon fruit (boleh guna buah lain yang manis)
Susu full cream
Plain/natural yogurt
Cara-cara:
Lenyekkan dragon fruit.
Didihkan susu full cream + yogurt.
Masukkan semua dalam acuan aiskrim.
Sejukkan salam freezer beberapa jam, boleh makan
– Bawah umur setahun kena panaskan susu. Jangan bagi direct tanpa panaskan.
– Pilih natural/plain yogurt full fat. Bukan low fat
Macaroni Goreng
Bahan-bahan:
Macaroni (rebus)
Bawang putih
Bawang merah
Isi ayam
Sayur (sy guna brokoli)
Blackpepper
Cara-cara:
Tumis bebawangs dengan minyak masak.
Masukkan isi ayam biar sampai masak.
Masuk sayur.
Tambah air kalau kering sangat.
Masukkan macaroni, gaul2 & tambah blackpepper.
Siap!
Cara-cara:
Lenyekkan pisang.
Tambah tepung. Tepung jangan banyak sangat, nanti keras lempeng. Biar lembik2 sikit nanti senang anak kunyah.
Masak atas pan yang dah disapu UB. Kalau takde UB takpe, guna minyak masak biasa pun sedap.
Creamy Jagung
Bahan-bahan:
Jagung (kukus sampai masak)
Unsalted butter
Susu full cream
Puri kurma
Cara-cara:
Panaskan UB.
Masukkan susu full cream.
Masukkan jagung & puri kurma.
Kacau2 sampai tahap kepekatan yang kita nak. Kalau nak best biar berkuah2 sikit
6.Nasi Goreng
Bahan-bahan:
Nasi (saya guna beras sumo)
Telur
Sayur (saya guna pakchoy & tomato)
White pepper
Bawang putih (nak guna bawang merah pun boleh tapi saya buat ala-ala garlic fried rice)
Cara-cara:
Tumis bawang putih.
Masukkan sayur & telur. Kacau sampai telur masak.
Masukkan nasi & perasakan dengan white pepper.
Siap
Cara-cara:
Blend semua bahan di atas kecuali tepung.
Lepas blend, campur sikit tepung gandum.
Masukkan dalam bekas, dan kukus sampai masak.
Tunggu sejuk, boleh potong2 dan grill/goreng.
Buat extra so boleh frozenkan. Nanti anak nak makan senang
8 Murtabak Mee
Bahan-bahan:
Mee organik baby (rebus)
Telur
Sayur (sy guna pakchoy)
White pepper/blackpepper
Bawang merah
Cara-cara:
Satukan semua dalam bekas & kacau.
Panaskan pan dengan minyak masak, tuang campuran mee tadi.
Biar sampai masak. Boleh angkat, potong & hidangkan
Begedil Ayam
Bahan-bahan:
Kentang (steam sampai empuk & lenyekkan)
Isi ayam (masak atas pan)
Sayur (tak ingat guna sayur apa)
White pepper
Bawang merah
Cara-cara:
Satukan semua bahan.
Gaul-gaul dan bentukkan.
Grill atas pan. Dah siap
Buat extra, boleh frozenkan. Next time senang benda dah ada dalam freezer. Jimat masa ibu2 semua.
Kalau nak salut dengan telur sebelum grill/goreng pun boleh. Tapi sy tak salut pun.
Potato Fingers
Bahan-bahan:
Kentang (steam sampai empuk, lenyekkan)
Bawang merah
Sayur
Tepung jagung
Cara-cara:
Satukan semua bahan. Tepung tu agak-agak je jangan banyak sangat nanti keras.
Grill/goreng.
Ni pun boleh buat banyak & frozenkan
Nasi Lembik & Bubur Salmon
Bahan-bahan:
Nasi
Salmon
Bawang putih
Bawang merah
Tomato
Sayur hijau (lupa jugak guna sayur apa haritu)
Cara-cara:
Tumis bebawangs.
Masukkan salmon, biar sampai masak.
Tambah air ikut banyak mana kuah ibu-ibu nak.
Letak sayur, masak sampai empuk.
Boleh perasakan dengan apa-apa yang ibu nak.
Buat mama papa yang mahu anak lancar Bahasa Inggeris, jom sertai E-Workshop Panduan Ajar Anak Pandai English, Mudah Sangat! Bersama barisan panel istinewa seperti Dr Azu, Dr Fie serta penampilan istimewa Dato’ Dr Sheikh Muzaphar. E-Workshop ini PERCUMA dan anda berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah berupa baucer barangan bernilai hampir RM1000!. Jom, daftar sekarang di: https://toko.ideaktiv.com/product/panduan-ajar-anak-pandai-english/
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kalau anak dan ibu suka pastri, Chicken Pot Pie ni boleh jadikan hidangan minum petang atau snek di hujung minggu. mudah je nak buat, guna pula bahan-bahan segar. Buat kecil-kecil boleh simpan dalam peti beku untuk stok.
Nak tahu caranya, ikuti perkongsian ini!
Chicken Pot Pie | Resepi Mudah & Sedap | Kesukaan Anak-anak
Antara resepi menarik yang korang kena cuba untuk hidang dekat keluarga. Sedap & Mudah je resepi ni.. Sekali anak-anak cuba mesti nak lagi.
Resepi Chicken Pot Pie
Bahan rebus ayam
1 tbsp mentega
2 ulas bawang putih
2 keping dada ayam
Air secukupnya
Bahan inti
1 tbsp mentega
2 ulas bawang putih
1/2 batang lobak merah
Saleri
2 tbsp gandum
2 tbsp susu segar
Serbuk perasa
1 tsp mixed herbs
Cheddar cheese
Cara-cara:
Tumiskan bawang putih bersama mentega hingga naik bau, setelah itu masukkan dada ayam.
Masak seketika, kemudian masukkan air. Rebus hingga ayam empuk. Setelah itu, carik-carikkan
3. Untuk inti pula, tumis bawang putih bersama mentega hingga sedikit garing. Setelah itu, masukkan lobak dan saleri.
4. Masak hingga layu. Kemudian masukkan tepung gandum dan susu segar.
5. Setelah itu, masukkan air rebusan ayam tadi. Masak seketika.
6. Apabila sudah mereneh,, masukkan pula ayam yg dicarikkan tadi.
7. Tambahkan serbuk perasa dan cheese jika mahu.
8. Gunakan puff pastry segera sebagai kulit, letakkan dalam bekas kecil
9. Masukkan inti dan tutup dengan puff pastry
10. Bakar suhu 200c selama 15-20 minit. Selamat mencuba
Persoalan tentang komplikasi popular waktu mengandung dan baby baru lahir akan dihuraikan oleh Pakar Perunding O&G, Dr Maiza Tusimin dan Pakar Pediatrik, Dr Hairin Anisa dalam Talk To Doctor Bersama Moms To Be
Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/moms-to-be-vip-member-2022/
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Bila dah hujung berpuasa tak dinafikan mama dah buntu untuk masak menu berbuka. Bukan tu saja menu untuk anak pun dah tak ada idea. Jangan buntu bila si kecil kita cukup suka makan. Kena kreatifkan diri supaya mereka tak jemu.
Perkongsian variasi resipi daripada Puan Shazney Rahman di facebooknya ini boleh kita cuba bila. Menarik semuanya dan nampak simple je. Jom cuba.
Hai semua selamat berpuasa. Last week papa Faleq beli stok ikan tiga jenis untuk Faleq alasan sebab nak Faleq makan sedap hari-hari, jadi mama buat la segala jenis menu untuk budak bertuah nie. Bulan puasa ni rasa macam busy sikit dengan time kerja dan send Faleq ke bs berubah. Tapi tu semua lansung tak kacau pun rutin harian mama masak bekal Faleq.
Letih? Yes tipulah tak letih pergi kerja memang bercinta la dekat jalan pejam celik pejam celik. Takpe la pengorbanan untuk anak. Semua lauk-lauk ikan ni mama masak time sahur sambil-sambil prepare makan untuk sahur sambil tu masak bekal dia. Alhamdulillah masih utuh sehingga ke hari ini. Sambil share resepi ikan kakak share sekali resepi lama Faleq untuk snack dan breakfast. Mana tahu berguna untuk ibu-ibu buat rujukan. Selamat mencuba semua.
SUP IKAN MERAH
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
4 sekawan
broccoli
carrot
1 sudu kecil lada sulah
CARA-CARA
1. Tumis bebawang, halia bersama 4 sekawan sehingga naik bau.
2. Masukkan sedikit air dan carrot.
3. Masukkan ikan dan broccoli dan perasakan dengan sedikit lada sulah.siap!
KARI KEPALA IKAN
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
2 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
3 sudu rempah kari (dibancuh bersama bawang merah+putih yang ditumbuk)
bendi
labu
CARA-CARA
1. Tumis bebawang bersama daun kari dan halba campur sehingga naik bau.
2. Masukkan bancuhan rempah kari. Tumis sehingga pecah minyak.
3. Masukkan air dan labu. Masak sekejap.
4. Akhir sekali masukkan ikan dan bendi.tunggu sehingga masak.siap.
*kari nie namanya kari tanpa santan. boleh cuba if tak ada stok santan di rumah ☺
TUNA OAT PATTIES
?tuna
?oat
?telur sebiji
?lada hitam
?carrot
?pak choy
?mix kesemua bahan dan gaul sebati
?bentukkan ikut citarasa
*kakak grill sekejap separuh masak dan simpan dalam freezer then buat stok frozen
*boleh masak guna kaedah deep fry,baked atau grill
*patties nie boleh olah dalam macam2 masakan.contohnya bugger,roti goreng inti patties,goreng bersama pasta dll.Ikut citarasa dan kreatif ibu2 ?
Bukan tiga ni sahaja tapi ada lagi 8 resipi hebat di facebook kakak kita ni. Memang sedap.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kisah benar seorang ibu tentang bagaimana karies botol menyebabkan semua gigi anaknya terpaksa dicabut melalui pembedahan. Ketahui punca, perjalanan emosi dan tips elak masalah sama.