Salah satu makanan yang lembut dan cukup sesuai untuk diberikan kepada anak-anak kita pastinya apam. Tidak kira samada apam mekar, apam nasi dan sebagainya, semuanya sesuai diberikan kepada anak-anak kita. Namun kawal kandungan gulanya agar tidak berlebihan untuk anak-anak kita.
Apam Pandan Legend ini antara apam sesuai. Baunya yang harum sudah membuatkan hati tidak sabar untuk menjamahnya. Apa lagi saat menanti kuih yang satu ini ketika sedang masak. Harum semerbak. Resipi yang dikongsikan oleh Pn Farisha Sofea ini mama wajib cuba.
Bahan Bahan:
3 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air pandan
1/2 cawan santan
1 cawan gula
1 sb yis
Sedikit garam
Sedikit pewarna hijau ( optional )
Bahan Lain :
Kelapa parut
Sedikit garam
(Kukus seketika )
Satukan ke semua bahan di dalam bekas yang besar.
Kacau sebati hingga tiada adunan tepung yang berketul.
Perapkan adunan selama 1 jam. Sementara itu panaskan kukusan.
Kacau adunan yang telah diperap dan tuangkan ke dalam loyang / acuan yang telah dioles dengan sedikit minyak.
Kukus selama 40 minit atau sehingga masak.
Sejukkan sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut yang siap dikukus.
Siap!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Korean Garlic Cheese Bread Viral, Guna Roti Burger Pun Jadi. Rasa Memang Mantap!
Tengah tular di laman media sosial Korean Garlic Cheese Bread yang memang rupanya sangat mengujakan. Kalau ada yang ambil tempahan mesti sekelip mata habis dijual.
Malah makanan ini juga turut menjadi kegemaran anak-anak kerana bahan seperti krim keju dan bawang putih yang enak setelah dibakar.
Bagi yang teringin untuk membuat sendiri roti ini untuk dinikmati bersama anak-anak, bolehlah ikut resepi yang dikongsikan oleh Puan Salbiah Mustapar melalui laman Facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN).
Hanya menggunakan roti burger, menurut Salbiah ia pasti jadi dan rasanya juga tak mengecewakan.
Bg yang teringin nak buat roti korea bawang putih, tapi tak pandai nak buat roti..haa ni saya syer cara saya ye..
Saya beli bun buger yang xde bijan tu.. Belah 4 tapi jangan putus tau. .
bahan-bahan bancuhan cheese untuk celah roti”
Krim cheese 250g
Gula aising 40g
Whiping krim 30g
(mix sebati)
Bahan-bahan bancuhan garlic (celop roti)
1 labu bawang putih cincang halus
150g butter
3bji telur
1 sdu besar gula halus
Oregano
(gaul sebati)
Cara-cara:
- Buh krim cheese celah-celah roti tu..celop dengan adunan telur+buter+garlic+oregano..
- kemudian bakar dlm 20minit.. Siap!!
- Mkn panas-panas sedap!
Sumber: Salbiah Mustapar
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kena Renjis-Renjis Air Sikit Sebelum Bakar, Tip Jadikan Cream Puff Cantik Di Dalam
Choux pastry yang sempurna adalah lembut, ringan, berongga dengan ruang udara dan berlapis di dalamnya.
Antara yang dihasilkan dari choux pastry adalah cream puff, profiteroles, eclair dan churros. Bahan-bahan membuatnya sedikit, langkahnya juga mudah tetapi ramai juga yang “fail” dan give up bila membuat choux pastry kerana tidak mengikut tekniknya dengan betul.
Celup jari dalam air untuk meratakan puncaknya dan renjis atau spray puff dengan air sebelum membakarnya. Fungsi air adalah untuk menghasilkan wap yang dapat membentuk rongga di dalam choux pastry.
Jom ikuti cara penyediaan cream puff yang cantik!. Simple sahaja resepinya.
Puff
Bahan-Bahan:
* 110g butter
* 1 cawan air
* 1/2 tsp garam
* 2g gula
* 1 cawan tepung gandum
* 4 biji telur
Cara-cara:
* Masukkan air+butter+gula+garam kacau sebati hingga mendidih
* Perlahankan api masukkan tepung kacau sehingga tidak melekat off api
* Kacau sehingga adunan suam kemudian masukkan telur 1 persatu hingga habis
* Pipekan guna nozel 1M bakar dgn kepanasan suhu 180 30 minit (depends pada oven masing² ya)
# sebelum bakar renjis² air sedikit
Filling
* 100g non dairy whipping cream
* Mix hingga kental
Kredit:Nadia Sukiman
https://www.youtube.com/watch?v=DIKU6Lp2OgM&t=637s
Jangan panik! Jom, belajar cara handle situasi cemas. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/stay-safe/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekaran
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Hanya Guna Bahan Di Dapur, No Salt No Sugar! 10 Resipi Snek Sihat Untuk Bayi
Buntu mama memikirkan resipi untuk si manja lagi-lagi resipi kuih muih ataupun kudap-kudapan. Jangan risau, di sini disertakan 10 resipi kudap-kudapan bayi yang hanya menggunakan bahan di dapur sahaja.
Di sini mami ingin berkongsi antara menu kudap-kudap eshan yg mami sediakan hanya dgn menggunakan bahan² yg ada di dapur. tak perlu pun bahan mahal atau bahan organik, tapi inshaallah masih mampu utk menyediakan menu best, sihat dan berkhasiat utk anak dan paling penting still NO SALT NO SUGAR
PENGAT JAGUNG KELEDEK BERSAGU
– 1 cawan jagung
– 1 cawan keledek oren
– 1 genggam sagu kecil
– 1 genggam kismis
– 3 sudu puree kurma
– daun pandan
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 kotak susu fernleaf full cream (any brand pun boleh, santan juga boleh)
– didihkan air di dalam periuk.
– apabila air tlh mendidih, masukkan jagung dan juga keledek. masak sehingga lembut.
– apabila telah lembut, masukkan kismis dan sagu kecil sehingga sagu masak iaitu berubah
warna jernih.
– kemudian, masukkan cream cheese tatura dan puree kurma.
– last sekali, tuangkan susu fernleaf full cream dan boleh padamkan api.
SAGU GULA MELAKA VERSI BABY
– sagu kecil
– puree buah naga (tak letak takpa. mami saja nak bagi colour sagu rendang tu menarik)
– air secukupnya
– daun pandan
– puree kurma
– fresh milk @ susu formula @ santan @ ebm
– mula² basuh sagu dan rendam dlm stgh jam (nak cepat masak masa merebus).
kemudian, rebuskan bersama puree buah naga sehingga warna sagu berubah jernih
– apabila sejuk, masukkan dlm peti sejuk utk dibekukan.
– utk air gula pula, mami guna air, puree kurma, dan juga daun pandan. rebus
kesemuanya.
– bila telah beku, bolehla diambil, tuangkan air gula dan curah fresh milk. siap!
PUDING ROTI BERSOS ALA KASTARD
BAHAN PUDING ROTI
– 5 keping roti
– unsalted butter
– 1 cawan fresh milk *
– 1 biji telur *
– 1 sudu teh esen vanila *
– 2 sudu puree kurma *
– kismis sbg hiasan
mula² blendkan bahan² bertanda *. kemudian, sapukan ub ke atas loyang dn juga roti. koyak² roti dan susun di dlm loyang. tuangkan bahan blend dan tekan² sedikit agar menyerap ke dalam roti. bakar dgn suhu 160 selama 20mnt atau sehingga kekuningan. nak kukus pun boleh.
BAHAN KUAH ALA KASTARD
– 1 cawan puree mangga
– 1 sudu tepung jagung
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 cawan fresh milk
– 1 sudu puree kurma
masak kesemua bahan sehingga sebati kecuali tepung jagung. bila telah kelihatan sebati, tuangkan tepung sedikit² dan kacau sehingga menjadi sedikit pekat. matikan api.
FRUIT ICE CREAM
– 3 sudu plain yogurt (mami guna brand farm fresh)
– 1 kotak susu fernleaf full cream
– 3 sudu puree kurma
– buah naga (pilihan masing²)
– satukan kesemua bahan² di dalam bekas.
– kemudian, masukkan ke dalam mould ais krim.
– bekukan di dalam fridge semalaman.
– apabila telah beku, sedia utk dimakan.
p/s: sukatan bahan ini boleh menjadi 5 batang homemade aiskrim.
FRIED CHEESY POTATO BALLS WITH DATES
-kentang
-tepung gandum unbleached
-puree kurma (pekat)
-cheese stick
– mula² steam @ rebuskan kentang sehingga betul² lembut. kemudian, lenyekkan kentang
sehingga hancur.
– kemudian, tambahkan tepung gandum unbleached sedikit demi sedikit sehingga adunan
tidak melekat dan boleh dibentukkan.
– utk mengelakkan adunan melekat di tangan, sapukan nipis tepung di tangan dan ambil
adunan tersebut barulah dilenyek2 di tapak tangan.
– masukkan puree kurma dan cheese. kemudian katupkan semula dan bulat2kan adunan
kentang tersebut.
– gorengkan dengan minyak penuh sehingga kekuningan.
CHEESY MINI PUMPKIN STICK
-1½ cawan labu (kukus)
-2 sudu puree kurma
-3 sudu tepung jagung
-tepung gandum unbleached (agak² sehingga doh tak melekat)
-3 sudu cream cheese tatura
satukan kesemua bahan dan gaul sebati. kemudian bentukkan mengikut kreativiti masing².
p/s : kena sesuaikan kuantiti tepung ya sebab kadang tekstur labu steam atau puree kurma juga mempengaruhi kejadian doh tersebut.
DONAT LABU
– 1 cawan puree labu
– 1 sudu teh yis
– 1 sudu ovallet
– 2 sudu fresh milk
– 1 sudu minyak masak
– 1 sudu puree kurma
– tepung gandum unbleached
– satukan kesemua bahan kecuali tepung dan gaul² sehingga sebati.
– apabila telah sebati, masukkan tepung sesudu demi sesudu dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
– setelah itu, bentukkan donat mengikut kreativiti masing².
– tips sy, utk elakkan doh melekat di tangan ketika membentuk donat, lapiskan tepung gandum sedikit di jari2. jangan guna minyak ya sebab minyak dia berlawanan dgn sifat yis, so nanti adunan akan kembang lambat.
– setelah itu, biarkan seketika sehingga donat naik cantik.
– apabila telah naik, bolehlah digoreng seperti biasa. dan jika ada baki dan ingiN difrozenkan, gorengkan seketika barulah disimpan.
PASTA EGG MUFFIN
bahan A
-pasta rebus
bahan B
-bebawangs
-isi ayam
-carrot
-cauliflower
-tomato
-cendawan
-cream cheese tatura
-tumiskan bebawangs dgn menggunakan minyak masak sehingga kekuningan. masukkn isi ayam dan diikuti sayur² lain mengikut urutan (yg lambat masak masukkan dahulu). last sekali masukkan cream cheese tatura dan padamkan api.
bahan C
-telur
-satukan kesemua bahan A,B dan C. make sure jumlah telur itu boleh menenggelamkan kesemua bahan ya.
-setelah itu masukkn ke dalam muffin tray yg telah dioles dgn unsalted butter.
-bakar dgn suhu 180 selama 25mnit. siap!
CHICKEN RICE BALLS
-isi ayam
-carrot
-sawi pakchoy
-bebawangs
-kentang
-cream cheese tatura
-nasi
-unsalted butter
mula² rebuskan kentang. setelah empuk, lenyek² dsn ketepikan. dalam kuali, tumiskan bebawangs dgn menggunakan unsalted butter sehingga naik bau. setelah itu masukkan isi ayam dan carrot yg telah dicincang kecil.
apabila telah masak, masukkan pula sawi pakchoy dan cream cheese dan tutupkan api. tuangkn kentang lenyek, nasi dan tumisan ayam dlm bekas lain. gaul² sehingga sebati. kemudian bentukkannya bulat² atau mebgikut kreativiti ibu². cara saya, saya akan masukkan di dalam chiller sebelum menggoreng agar ketulan rice ball kukuh dan tidak berderai ketika digoreng.
30minit sudah memadai ya. boleh digoreng menggunakan salutan telur, bancuhan tepung atau tanpa disalut apa². jika tidak mahu menggorengnya juga boleh sbb bahan² telah masak semuanya.
boleh juga jika ingin difrozenkan. golekkan rice ball di atas tpung gandum secara nipis dan gorengkan seketika, dan boleh frozen spt biasa.
CHEESY DORY STUFFED BAKED POTATO
-kentang (direbus)
-ikan dori (boleh juga guna ayam dan daging)
-unsalted butter
-bawang putih (tumbuk)
-halia (tumbuk)
-carrot
-daun sup
-cream cheese tatura
-cheese stick
-Mula² rebuskan kentang sehingga empuk. angkat dan apabila telah suam², keluarkan isi kentang tengah seperti dlm gmbar di bawah.
-Kemudian, dlm kuali, tumiskan bawang putih dan halia dgn menggunakan unsalted butter. setelah naik bau,masukkan pula carrot dan kacau² lagi. apabila carrot mulai masak, masukkan pula ikan dori dan kacau² sebati. apabila telah masak, boleh taburkan daun sup dan masukkan cream cheese tatura. gaul² rata dan matikan api.
– Ambil isi kentang yg telah dikeluarkan tadi dan masukkan di dalam tumisan ikan dori. gaul2 sebati lagi. setelah itu, sudukan ia ke dalam kentang yg tlh dikeluarkan isinya tadi. tekan² sedikit agar isi tersebut agak padat.
-Setelah siap, taburkan cheese di atasnya. (saya hanya menggunakan cheese stick yg dikerat2 sendiri).
-Bakar dengan menggunakan suhu 180 selama 20minit atau sehingga cheese meleleh dan kentang agak kekuningan.
Sumber: Eyra Nissa
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI