Mengidam ketika hamil itu biasa. Ada yang suka makan manis, ada pula yang mengidam menu pelik-pelik sepanjang hamil. Bukan mengada tapi sekadar mahu merasa. Begitu kata sesetengah ibu hamil.

Perkongsian seorang pengguna Tik Tok, Shee Yunus, @sheeyunus yang gemar makan beras mentah menarik perhatian ramai.

Bukan sekali bahkan dia yang kini hamil anak kedua turut mengidam makan beras mentah di ketika kehamilan anak pertamanya.

Menerusi Tik Toknya, Shee memuat naik videonya menyediakan beras sambil makan penuh berselera.

Beras dibasuh terlebih dahulu dan kemudiannya ditapis, barulah bersih untuk di makan.

“My current addiction, makan beras. Korang??,” tulisnya di kapsyen.

Dalam pada itu, wargamaya turut bertanyakan apakah rasa beras mentah itu sehingga menarik perhatiannya untuk makan penuh berselera sekali.

Melalui perkongsian video keduanya, kata ibu cantik kepada dua cahaya mata ini lagi, dia rasa puas dapat menikmati beras yang sedap dan rangup setiap kali menjamahnya.

IKLAN

“Jom kita rasa sebab sekarang ni Shee tengah mengidam.

“Shee basuh beras ni dulu sebab dalam beras kan ada habuk, binatang. Kalau basuh rasa selamat sikit nak makan.

“Rasa dia nikmat, sedap. Rasa dia rasa beras lah, tak berubah pun tapi sebab kita mengidamkan jadi rasa sedap sangat dan chunchy. Rasa puas sangat.

Ketika ditanya tentang bahaya makan beras mentah itu, kata Shee menerusi pengalamannya sebelum ini, dia dan anaknya sihat tanpa sebarang komplikasi ketika hamil.

IKLAN

“Bagi Shee dia depend pada orang jugaklah, ada orang HB dia low, ada yang gigi rosak tapi bagi Shee alhamdulillah ok saja.

“Masa anak first pun Shee makan jugak, alhamdulillah anak sihat dan Shee pun sihat.

“Shee makan beras ni time mengandung je, mengidam. Bila dah bersalin tu auto dia stop dan tak rasa nak makan dah,” kongsinya lagi.

IKLAN

 

@sheeyunus My current addiction, makan beras. Korang ?? #fyp #pregnant #mommy ♬ Это любовь – Амирчик

Meninjau di ruangan komen, ternyata ramai yang turut sama mengidam beras mentah seperti Shee malah makan seperti biasa tanpa sebarang komplikasi. Tak kurang juga yang turut membawa bekalan beras ke pejabat. Memang rare!

Menarik: Nasi Penuh Tak Cukup Minta Lagi, Anak Berselera Makan, Ayda Jebat Risau Anak Overload!

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil.

Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!