Mudah sangat nak sediakan snek sihat untuk bayi. Hanya menggunakan 3 bahan sahaja maka terhasilah aiskrim buah untuk si manja tersayang.
Jom ikuti resepi yang dikongsi dan selamat mencuba!
Snek sihat untuk baby, Aiskrim buah
Bahan-bahan:
– Full cream milk
– Buah naga merah
– Buah naga putih
– Buah mangga
Cara penyediaan:
1. Blendkan buah bersama susu full cream
2. Masukkan ke dalam bekas acuan aiskrim
3. Bekukan
Kalau baby bawah setahun kena panaskan dulu susu tu. Yang ni rasa manis lemak. Kalau nak tambah yogurt pun boleh.
Kredit: Syahidah Amirah
Jom, join Gathering Ibu Hamil Menawan sekarang! Banyak aktiviti dan hadiah menarik menanti dan penampilan istimewa Pn. Nad Masrom. Klik DAFTAR segera!
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Pandan Gebu Paling Senang Nak Buat, Guna Blender, Bakar Dalam Air Fyer Pun Jadi!
Hujung minggu mak-mak sudah semestinya mempersiapkan menu istimewa untuk dijadikan aktiviti bersama anak-anak. Menyediakan kek antara kegemaran anak-anak. Kali ini apa kata anda cuba kek pandan gebu gebas ini pula.
Tak perlu susah menggunakan mixer, cukup hanya dengan blender dan bakar sahaja di dalam air fyer. Memang senang. Jom cuba resipi perkongsian Pn Sally Aqua ini.
Kek pandan gebu lembut guna blender ja cara kak.
Bahan-bahan:
1 cawan planta
1 cawan gula kastor
3 biji telur
Sedikit esen vanilla
1 cawan tepung gandum + 0.5 cawan – tepung bleu key
1 sk baking powder
Sedikit pewarna hijau
Perasa pandan
Blend telur dan gula caster serta sedikit esen vanilla. Blend sampai halus dan kembang.
Kemudian masukkan planta dan blend lagi sampai sebati.
Lepastu masukkan dalam bekas, dan masukkan tepung gandum. Kak guna tepung blue key, memang kek gebu sangat puas hati).
Jangan lupa baking powder dan kacau sebati.
Masukkan sedikit pewarna hijau dan perasa pandan. Tapi kak punya kali ni terlajak tuang pewarna pulak dah macam warna incredible hulk..hihi.
Bakar 40 minit, suhu 140°.
Kak guna air fyer saja. Kalau nak guna oven pun boleh, kukus pun boleh.
Menarik: Sesetengah Orang Berkira-Kira Nak Beranak & Mengandung, Neelofa PU Haris Mahu Anak Ramai!
Wow! Bestnya mommies dapat me-time dengan bff di Muzium Negara. Ada sharing dari pakar, games menarik dan hadiah lumayan untuk dimenangi. Jom, daftar sekarang di SINI https://toko.ideaktiv.com/product/mummy-me-time/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Hazelnut Nutella Pod, 4 Bahan Tak Perlu Bakar By MJ
Nak dekat-dekat raya, memandangkan hujung minggu ni sesuai sangat untuk buat kuih raya. Hari ini pa&ma akan kongsikan resipi cookies dari saudari moeirajohson atau lebih dikenali sebagai MJ yang tak renyah nak buat sebab dahlah guna bahan 4 bahan je lepastu tak perlu bakar!
Jom cuba resepi di bawah:
Bahan-bahan:
- Nestum
- White Chocolate
- Nuttela
- Kacang Hazelnut
@moeirajohnson Biskut yg paling bnyk request… terimalah… Episode 3: No bake Nutela pods👩🍳✨🌙 2cawan nestom, 1cwn white chocolate, nutela & hazelnut secukupnya… #nobakecookies #InspirasiRamadan #GayaRaya #BukaPuasa #nutellapod #biskutraya #raya2023 #syawal #kuihraya #nestumcookies #nestumchocolate #resepikuihraya #4ingredientsrecipe ♬ Air Mata Syawal – Siti Nurhaliza
Cara penyediaan:
- Masukkan 2 cawan nestum, 1 cawan white chocolate (yang telah di double boilkan) dalam mangkuk dan kacau rata.
- Bentukkan doh nestum tadi di atas kertas minyak dan bentukkan doh dengan sudu bulat-bulat. Tekan doh di bahagian tengah doh dengan hujung sudu.
- Picitkan nutella ke bahagian tengah cookies.
- Hiaskan cookies dengan kacang hazelnut yang telah disangai.
- Akhir sekali sejukkan dalam peti ais bahagian bawah selama 10 minit.
Dah siap dah. Mudah kan? cookies ni boleh disimpan pada suhu bilik.
Untuk resepi ini, kita boleh ubat suai resepi tukar kacang hazelnut dengan badam boleh, atau apa apa yang disukai dan ada. Tiada masalah. Selamat mencuba!
Kredit: MJ
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Donat Kampung Simple, Nak Kembang Elok Kena Uli Lama, Newbie Buat Pun Pasti Jadi!
Salah satu resipi yang begitu mudah disediakan pastinya adalah donat. Namun membuat donat tidak semudah yang disangka. Donat perlu diuli dengan baik, barulah menjadi kembang cantik dan gebu.
Bagi yang tidak begitu yakin untuk membuat donat, perkongsian resipi Pn Nurjuwaini Aziz ini anda boleh cuba. Pasti menjadi!
Pernah dulu ambil order buat donut. Pukul 4 pagi dah bangun nak menguli tepung. Buat dalam 4kg tepung. Dapat la dalam 200 biji. Donut kampung je. Uli pun pakai tangan.
Nak beli mixer tak berani. Sebab masa tu duit pun cukup-cukup nak rolling modal. Alhamdulillah sempat juga buat selama 3 tahun.
Selepas tu ambil keputusan untuk tempah kat orang je. Sebab saya tahu. Buat kuih ni penat. Nak jual mahal orang fikir empat belas kali. Padahal nak buat dia memerlukan masa, kudrat dan tenaga.
Memang saya salute pada penjual kuih. Kalian memang hebat. Tetiba rasa nak mendonat. Marilah saya share resepi mendonat. Simple je. Follow je step by step. Saya bagi siap gambar. Newbie pun boleh pandai buat ni. Boleh buat untuk jualan juga. Sila lah ye.
Bahan-bahan:
Tepung gandum 1kg
Marjerin 4 sudu
Yis 1 paket
Susu pekat 4 sudu
Garam 1 hujung sudu kecil
Air suam 2 cawan
Minyak untuk menggoreng
Gula kastor untuk dibedak nanti
Swipe gambar. Selamat mendonat.
Sediakan 2 cawan air suam. Tuang 4 sudu susu pekat. Kacau.
Masukkan sedikit garam dan yis. Kacau dan ketepikan.
Masukkan 1kg tepung gandum ke dalam besen dan gaulkan bersama 4 sudu marjerin. Ramaskan tepung dan marjerin.
Kemudian, ambil yis yang sudah kembang tadi, tuang ke dalam adunan tepung.
Uli sampai jadi begini. Dah siap uli, boleh wrap bahagian atas besen. Supaya doh mengembang dengan cepat.
Dalam 30 minit, doh dah kembang. Boleh tumbuk-tumbuk tepung untuk keluarkan angin.
Tabur tepung atas roller dan dulang. Ambil sedikit doh, terapkan di atas papan. Boleh guna acuan donat. Kalau takde, boleh je guna bahagian atas cawan. Cawan ni lah saya guna untuk sukat air suam tadi.
Yang terap guna cawan, boleh guna hujung jari untuk lubangkan donat. Baru ada rupa donat.
Susun atas dulang begini.
Panaskan minyak. Goreng donat. Pastikan minyak betul-betul panas, tetapi tidaklah terlalu panas. Boleh try goreng sebiji dulu begini untuk lihat rupa kejadian donat.
Toskan donat yang sudah digoreng.
Kemudian bedakkan donat dengan gula kastor. Sedia dinikmati.
Menarik: Share Sampai 11K, Resipi Tauhu Berlauk Paling Sedap, Sekali Makan Tak Boleh Berhenti!
Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.
Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.
Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.
So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu?
Just daftar je kat SINI. FREE je tau Webinar ni!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI