Bila dah jadi ibu, semua perkara nak cepat. Sebolehnya nak jimat masa di dapur takut anak mula merengek. Kadang teringin juga nak cuba macam-macam resepi kan? Kali ini bagi anda yang nak cuba resepi puding roti yang sedap dan mudah boleh cuba resepi Noor Azizah.

Best kalau dapat makan waktu minum petang ni. Puding roti bertambah sedap jika kena dengan sos kastardnya. Bukan itu je, kelainan sikit puding roti ini, ada taburan buah-buahan.

Jadi masa makan tu, rasa lemak roti dengan sos kastard serta manis buah. Anak-anak pun mesti suka sebab nampak warna warni dan tak muak.

Puding Roti

Bahan-bahan:

4 keping roti
*1 cawan susu dutch lady
*2 sudu besar gula
*1/2 sudu teh esen vanilla
sedikit butter yang dicairkan
*telur 1 biji

IKLAN

Cara-cara

1) Campurkan semua bahan yang bertanda *

2) Kacau sebati..lapik loyang dengan baking paper & masukkan ke dalam loyang size 12″(saya guna loyang 12″ dan gandakan resepi jadi 4 adunan).

3) Kemudian gunting roti dan masukkan ke dalam loyang tadi. Tekan-tekan supaya roti tenggelam..tabur choc chips dan letakkan sedikit butter yang telah dicairkan tadi ke atas permukaan atas roti tadi.

IKLAN

4) Bakar selama 35-45minit suhu 160-170c..

Resepi kuah kastard

1tin susu cair
1/2 sudu teh esen vanilla
4sudu gula
2sudu besar tepung custart
1/3 cawan air
Mix semua & kacau atas api perlahan sehingga adunan pekat.. Tutup api dan sejukkan 😊

IKLAN

Puding roti ni kalau dapat makan yang sejuk-sejuk lagi sedap. Jika anak tak mahu makan nasi pun, ini pun dah boleh mengenyangkan.

Kredit: Noor Azizah

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)