Di hari-hari terakhir Ramadan ni, boleh jadi buntu nak masak apa untuk berbuka puasa. Boleh dikatakan semua jenis masakan sudah kita sediakan untuk keluarga tersayang. Sekiranya anda sekeluarga suka makan hidangan berasaskan ayam, bolehlah cuba resipi mudah ini.
Biarpun tidak sukar untuk dibuat, tapi rasanya sangat lazat. Boleh bertambah-tambah nasi dibuatnya. Anda boleh mengubah resipi mengikut selera anak-anak. Resipi ini ada menggunakan cili padi, jika tidak mahu terlalu pedas bolehlah digantikan dengan lada masak. Resipi menarik ini dikongsikan oleh Kalaivani Krishnasamy. Bukan saja dimakan dengan nasi, kalau dinikmati dengan pulut kuning pun sedap juga ni!
RESIPI AYAM PEDAS MANIS
Hi smua.. hari ni kalai nak share resepi yang super duper simple ye senang je..rasa pedas..manis..
Kalai biasa buat resepi ni dgn cauliflower.. hari ni try buat pakai ayamnama resepi xtau lg nanti kita sama2 pikir ye
Resepi ni lg lama disimpan lg sedap.. buat tgh hari..balance tu time mkn mlmlg sedap..bg kalailah.
CARA-CARANYA:
1. Ok..kalai pakai setengah ekor ayam ye
Ginger garlic paste
Telur putih 1
Lada hitam.
Garam sedikit
Perapkan
2. Campurkan tepung jagung..sblm ni kalai grg tambah tepung gandum.campur tepung beras..xpi pakai tepung jagung pun cukup crispy..
4. Tumis Bawang besar satu Sedikit bawang putih dan halia..di potong dadu ye..kalai tumis dgn myak bijan..minyak biasa pun blh ye sis2
Ads
5. Then tambah cili padi.. cili padi kalau lbh lg sedap bg kalai lah nak kurang blh..xpi jgnlah kurang sgt sis2.. nanti tak sedapnak ganti yg kaler hijau pun blh. Xpi cili merah ni lagi ummmmpppphhhh
6. Once smua dah layu..naik bau.. masukkan sos cili dan kicap manis dan tiram ckit ye adjuz manis dan pedas ikut tekak masing2 ye.. dan tambahkan sedikit air mengikut selera nak kuah banyak mana.
Ads
7. Blh add white pepper ckit..rasakan..sebatikan rasa dia ikut tekak masing2..bancuhkan tepung jagung dan air sedikit..letak dlm tiga sudu mkn.. pekat kan sedikit kuat tu..kalau ikutkan pedas kena lbh ckit lah..kalau tak manis kan..tu yg kalai bubuh cili bnyak awal2
9. Then masukkan bawang besar yang dipotong besar2..bijan yg di roast.. cili padi hijau..nak bg kaler ckit dan daun bawang….kacau sekejap..semua sebati..siap!
Bayi yang mula tumbuh gigi boleh makan makanan jejari (Finger Food) seperti biskut khas untuk bayi yang berumur 6 bulan keatas. Pada usia ini bayi sudah boleh makan sendiri. Tanda-tandanya ialah apabila bayi sudah mula memegang makananya sendiri.
Ibu-ibu pasti gembira tengok anak berselera bila tiba waktu makan kan? Jadi untuk memastikan makanan yang anak kita dapat sentiasa segar dan bersih, apa kata mama-mama cuba resipi di bawah. Mudah dan sangat comel.
Resipi Baby Cookies (Teething Biscuit first attempt)
– Pukul Unsalted butter sampai kembang – Masukkan puri kurma – Masukkan tepung gandum dan tepung jagung – Uli sampai doh tak melekat di tangan dan bentuklah mengikut cita rasa – Bakar pada suhu 170c selama 10-15 minit sampai keperangan
Acuan bentuk Teddy Bear boleh dapatkan di Daiso. Alhamdulillah, anak suka!
Selalunya makanan snekking mesti tinggi kalori, jarang yang ada snekking yang sihat seperti kerepek, keropok lekor, pisang goreng, kuih- kuih tradisional yang manis dan pelbagai lagi. Tapi kali ni, resepi yang dikongsikan resepi untuk snekking yang sihat tau.
Baby carrot mempunyai khasiat yang sama seperti carrot yang biasa. Yang berbeza cuma saiznya sahaja. Seperti sedia maklum oleh khalayak, carrot atau baby carrot sangat bagus untuk penjagaan mata. Kandungan vitamin A dan B membantu mengekalkan tahap penglihatan mata pada tahap yang baik.
Baby carrot juga boleh membantu dalam penjagaan kulit wajah tau. Ini kerana sayuran ini dapat membantu melindungi kulit daripada sinaran matahari, terima kasih kepada vitamin A dan antioksidan. Ia juga membantu mencegah pertumbuhan jerawat, kulit kering, kedutan awal dan menjadikan kulit anda lebih cerah serta sihat.
Baby carrot juga boleh dijadikan snek sihat untuk siapa yang ingin menurunkan berat badan. Ini kerana kandungan enzim yang dapat melancarkan pencernaan dan menghalang pengumpulan lemak dalam badan. Manakala kandungan serat di dalamnya akan membuatkan anda berasa kenyang untuk tempoh lebih lama. Jom lihat resipi yangdikongsikan.
Resepi ini dikongsikan oleh Kumpulan Galeri Resepi di Facebook.
RESEPI HONEY GLAZED BABY CARROTS
HONEY GLAZED BABY CARROTS . Bahan- bahan: – 500 gm baby carrot (lobak merah kecil) dicuci bersih – 2 sudu makan madu – 2 sudu makan unsalted butter – 2 sudu makan gula perang – 2 sudu makan dil segar | dicincang – 2 sudu makan daunt aim segar | dicincang . Cara- cara: 1. Panaskan mentega di dalam kuali menggunakan api yang sederhana. Masukkan lobak merah, madu, gula perang, cincang daun dil, cincangan daunt aim dan gaul sebati. 2. Kacau perlahan- lahan sehingga lobak merah lembut, kira- kira 15 minit. 3. Angkat dan boleh taburkan sedikit daun dil ketika menghidang. Sedia dinikmati.
Mudah sahaja resepi yang dikongsikan. Sedap dan berkhasiat. Boleh cuba untuk sesiapa yang sedang diet sebagai snekking. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Hidangan berasaskan sambal antara yang menjadi kegemaran orang Malaysia. Tak kisah sambal itu dimasak sekali dengan lauk atau dijadikan pencicah ia boleh buatkan sesiapa saja makan bertambah.
Sebab itu, kebanyakan ibu-ibu lebih suka buat stok sambal siap-siap dan diletakkan dalam peti. Bila nak makan boleh terus dihidangkan. Kali ini koleksi sambal power Cikgu Afy patut anda cuba. Orang kata tak akan menyesal sama sekali!
Banyak lagi yang akan cikgu pecahkan rahsia sambal sedap lain kali nanti. Ada lima sambal kesemuanya. Resepi ada dekat gambar di bawah.
Sediakan bahan-bahan di bawah;
– dua genggam cili padi merah + hijau
– *2 biji bawang merah (saiz bola ping pong)
– *1/4 bawang Holland
– *1 biji tomato saiz kecil
– *1 ulas bawang putih
– *2 inci belacan
(bahan bertanda *dibakar atas pan terlebih dahulu)
2. Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam pengisar.
Tambahkan :
– 3 sudu besar cuka
– 1/2 sudu kecil garam
– 2 sudu besar gula
– secubit dua ajino
– sedikit air masak ( jangan letak banyak. Nanti cair sangat)
* kuantiti garam gula mungkin perlu ditambah atau dikurangkan mengikut bahan atau citarasa sendiri*
3. Selepas itu, kisar semua bahan hingga lumat. Hidangkan. Perah sehiris dua asam limau nipis.
Siap!
Betul-betul sedap!
2. Sambal kicap mabeless
Bahan-bahan yang diperlukan;
– dua genggam cili padi hijau
– 8 ulas bawang putih
* Tips sambal kicap lebih sedap dan tahan lama,
– Goreng seketika dua bahan di atas.
– Cili padi perlu dipatah-patahkan supaya tidak meletup semasa menggoreng.
2. Masukkan bahan tadi dalam bekas pengisar.
3. Tambahkan kicap. Cikgu suka guna kicap Jalen lemak manis. Nak guna kicap cap apa pun boleh. Kuantiti kicap menutupi paras bahan tadi.
4. Cikgu tambahkan juga dua sudu kicap pekat dan kicap cair untuk seimbangkan rasanya.
5. Untuk menambahkan kepekatan dan rahsia sambal lebih sedap, cikgu tambahkan 1/2 genggam kismis dan 3 sudu besar bawang goreng untuk dikisar sekali. Perasakan dengan sedikit gula mengikut citarasa.
6. Kisar semua bahan tersebut sehingga lumat. Selepas itu, tuang dalam mangkuk. Kacau sebati. Boleh tambah baik rasa jika perlu.
7. Cara simpan ibu sambal kicap supaya tahan lama:
*masukkan ke dalam bekas yang bertutup. Guna sudu kering setiap kali mengambilnya. Hidang dalam bekas berasingan.*
*kalau simpan terlalu lama dalam peti, sambal kicap akan memekat. Jadi boleh tambah air masak. Kacau sebati. Perasakan lagi sekali jika tidak memadai*
Nak resepi lengkap untuk menu yang boleh disesuaikan seperti tauhu begedil soto, bihun sup, begedil dan lain-lain boleh skroll tengok dekat wall cikgu okay.
3. Sambal ayam penyet mengosek
Sediakan bahan berikut untuk digoreng seketika;
– 20 batang cili merah
– segenggam cili padi merah + hijau
– 1/2 biji bawang holland
– 2 biji bawang merah saiz bola pingpong
– 4 ulas bawang putih
– 2 biji tomato kecil
– 2 genggam kecil ikan bilis
– 1 sudu kecil udang kering
– 1/2 inci belacan
2. Gorengkan bahan-bahan di atas untuk seketika.
Cikgu goreng asing cili dengan bahan lain.
3. Semua bahan yang sudah siap digoreng disejukkan seketika lalu dimasukkan ke dalam tabung pengisar. Tambah sedikit air untuk melumatkan bahan.
*simpan segenggam ikan bilis untuk ditabur dalam sambal selepas ini*
4. Panaskan minyak gorengan tadi. Masukkan bahan kisar. Tumis sehingga sedikit garing.
5. Masukkan pula baki ikan bilis tadi.
Biarkan sambal terus masak dalam api perlahan.
6. Perasakan sambal dengan nisse @ gula melaka, gula, garam bukit dan secukup rasa.
Kuantiti terpulang kepada citarasa sendiri.
7. Masak kira-kira 30-45 minit dalam api perlahan. Keluarkan sedikit lapisan minyak setelah sambal pecah minyak sepenuhnya.
Ikut tips penyimpanan cikgu untuk tahan lama. Bahagikan stok untuk simpanan dalam tempoh lama letakkan dalam freezer.
Untuk tempoh 2-3 minggu memadai sahaja simpan dekat chiller.
Sambal boleh bertahan seminggu jika diletakkan diluar peti.
*Gunakan sudu kering setiap kali mengambilnya*
4. Air asam ketagih
*Ada sedikit kelainan dalam resepi cikgu berbanding yang dulu*
Untuk tempoh penyimpanan yang lebih lama dan mengekalkan rasanya, cikgu tak terus tambah kulit limau kasturi* Nak makan baru letak.
1. Sediakan bahan-bahan berikut.
– 2 biji bawang merah saiz bola ping pong
– 1 biji bawang besar Holland
– 1 biji tomato
– 3 ulas bawang putih
– 1 inci belacan
Belah dua bahan di atas kecuali belacan. Bakar atas pan non stick.
2. Selepas dibakar, sediakan bahan tambahan;
– 5 biji limau kasturi
– 2 biji limau nipis.
Perah jusnya. Asingkan biji.
– 5 tangkai cili padi hijau
– 5 tangkai cili padi merah
3. Masukkan semua bahan di atas dalam pengisar.
4. Tambahkan sekali 1 1/2 gelas air asam jawa.
(Segenggam besar asam jawa + 1 1/2 gelas air)
* Ikut kepekatan yang diingini*
4. Masukkan juga 1 sudu besar garam bukit dan 1/2 sudu besar gula perang. Kemudian kisar selumatnya.
5. Selepas dikisar, masukkan stok air asam ke dalam bekas kedap udara. Simpan dalam peti.
6. Cara hidangan untuk kesegaran berpanjangan.
– Ambil beberapa sudu besar stok air asam. Masukkan dalam mangkuk. Tambahkan potongan bawang merah, tomato dan cili padi. Atau nak tambah kerisik stail orang utara pun boleh. Sedia dihidangkan.
Yang pasti memang ketagih sungguh.
5. Sambal jantan power
Sediakan bahan-bahan di bawah:
– dua genggam cili padi merah
– 2 sudu besar gula
– 3/4 sudu kecil garam ( atau masukkan sikit-sikit)
Kuantiti rasa boleh ditambah@dikurangkan mengikut citarasa sendiri.
– 1/2 cuka dari sukatan cili dalam blender
*boleh tambah sedikit air jika alah dengan cuka*
Kisar semua bahan di atas hingga lumat dan selepas sehari dua cili semakin sedap untuk dimakan.
Makan dengan nasi bungkus ni terbaik sangat
Perghh baca nama pun tak nak kalah ya. Aha Begitulah tentang rasanya. Kepada peminat sambal, sila buat stok macam cikgu.
Cikgu sempat baca komen lepas kawan yang musykil takut sambal rosak kalau buat stok banyak begini. Usah risau. Ikut tips cikgu. Banyak kali dah cikgu buat. Kena betul cara simpan dan gunanya.
Pastikan guna sudu kering setiap kali mengambilnya sahaja. Tapi cikgu yakin sambal tu tetap takkan bertahan lama juga. Mesti cepat habis punyalah. Kalau dah belum makan pun dah menitik air liur, ini pula stok dah ada depan mata. Sedar-sedar dah licin tinggal botol je. Kan?
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Pemilihan makanan sebelum bersalin sangat penting untuk membekalkan tenaga, mengelakkan keletihan dan membantu ibu melalui proses kelahiran dengan lebih selamat.