Biarpun sarat dengan beraneka biskut moden dan baru namun biskut ‘legend’ seperti samperik klasik ini tidak pernah dilupakan. Senantiasa dicari-cari ketika kita berkunjung ke rumah saudara-mara.
Jika terfikir untuk mencubanya untuk raya tahun ini, resipi yang dikongsikan oleh Ariana Sofia Ahmad ini mama wajib cuba untuk anak-anak. Paling ringkas dan sedap!
Hari ni Ariana nak share resepi Biskut semperit klasik. Biskut semperit ni macam-macam versi ada. Setiap orang caranya berbeza. Ni paling simple.
Mula-mula masukkan telur kuning, mentega, esen vanila dan gula icing. Gaul bagi sebati je.
Gaul bagi sebati macam ni je. Jangan pukul bagi kembang pulak.
Ads
Lepas tu masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastard. Gaul guna senduk kayu je. Lepas tu sambung gaul guna tangan supaya sebati.
Adunan tak lembik dan tak keras.
Sapu loyang@ bekas dengan mentega dulu supaya biskut tak melekat. Buah ceri ni potong kecik-kecik. Nak guna 1 warna pun boleh.
Ads
Acuan semperit banyak jenis, boleh guna je yang mana-mana. Tebal atau nipis semperit bergantung berapa lama kita tekan adunan.
Lepas tu letak ceri atas semperit.
Sebelum bakar panaskan dulu oven Dalam 5-10 minit. Bakar dengan suhu 150°c selama 15-20 minit. Setiap oven berbeza. Tak masak boleh tambah suhu@tempoh masa membakar.
Ads
Ok dah siap bakar. Tolak macam tu ke biskut, tak melekat pun.
Biarkan sejuk dulu barulah susun dalam bekas tertutup. Biskut ni cair dalam mulut dan tak manis sangat. Selamat mencuba.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Nasi ayam memang menjadi kegemaran anak-anak kita. Apa lagi disatukan dengan ayam nasi ayam yang garing dan sedap. Nak cuba resipi mudah dan ayam jadi lagi sedap?
Resipi mudah ini mama kena cuba. Simple!
Bila ayam Nasi Ayam tengah mandi minyak. Camne nak buat macam tu? Tak yah pakai kicap bagai. Meh nak share resepi.
Bahan-bahan:
Air kosong satu jag
Madu 3 sudu
Cuka 2 sudu
Limau nipis 3 biji (ambik air)
Campur semua bahan dalam air tadi.
Tunggu air tersebut didih, mandi kan ayam tadi sehingga kulit ayam tegang.
Angkat dan tos ayam tersebut.
Lumurkan garam dan biarkan air pada ayam kering. (Nak gantung pun boleh ayam tu). Pastu leh goreng ayam tersebut.
Ayam akan bertukar warna jadi coklat garing macam tu.
Spaghetti antara menu kesukaan kanak-kanak dan juga menu yang mudah untuk para ibu sediakan. Bagi ibu-ibu yang sibuk bekerja ataupun nak mudah sediakan sarapan serta bekal untuk anak boleh cuba resipi spaghetti aglio olio ini.
1) Mula-mula, rebuskan spaghetti bersama 1 sudu minyak masak. Rebus selama 7-8 minit dan tapiskan. Simpan sikit tau air rebusan tu untuk digunakan kemudian.
2) Dalam kuali yang yg lain, masukkan olive oil (saya guna minyak masak biasa) dan tumis bawang putih yang telah dihiris. Agak dah naik bau tu, baru saya letak cili kering yg telah dipotong. Saya letak lambat sikit takut hangit.
3) Kemudian,masukkan udang, sotong dan sosej. Masak selama 1 minit. Lepastu masukkan pula sedikit air rebusan spaghetti tadi.
Bagi mendapatkan bentuk bulat yang sama dan nipis anda boleh gunakan mat yang dikhaskan untuk brownies cookies. Biasanya boleh didapati di kedai menjual barang-barang kek dan biskut. Berbaloi sangat buat sendiri berbanding beli tau!
Resipi yang dikongsikan oleh Chef Fauzi Karim ini boleh dicuba oleh semua. Sangat mudah!
Pukul telur dengan kadar yang biasa. Tak mahu laju-laju tau. Manja-manja dah cukup. Masukkan gula icing. Sama juga. Gaul. Esen vanila. Gaul. Masukkan tepung. Gaul.
Panaskan coklat coins+unsalted butter secara double boiled.
Bila dah cair dan sebati, terus masukkan dalam adunan tepung, gula dan telur tadi tu. Bila dah sebati, masukkan dalam piping bag dan piping atas mat. Jangan lupa tabur peanut ya.
Masukkan dalam oven dengan suhu 140’c selama 30 minit.
Terkini, Pelakon dan bekas model, Zahnita Wilson kelihatan memadam segala hantaran terdahulu dalam akaun Instagramnya. Kelihatan hanya sebuah video buat tatapan umum.Dalam video pendek...