Resipi Kuih Koci Leleh Pulut Hitam, Terasa-rasa Lemak Santan & Manis Gula Melaka
Kuih koci terdiri daripada pelbagai jenis variasi antaranya koci labu, koci pandan dan koci pulut hitam. Lebih sedap lagi, kuih koci yang dibungkus dan dikukus sekali bersama santan atau dipanggil koci leleh.
Kuih koci leleh rasanya lebih sedap, terasa lemak masin santannya dengan setiap gigitan kuih koci yang berintikan kelapa tersebut. Makan sebiji memang tak puas! Percayalah bila anda sudah mula makan sebiji, anda akan makan lagi dan lagi.
Nah dikongsikan cara membuatnya. Mama-mama bolehlah buatkan untuk anak-anak. Puas makan bila buat sendiri!
RESIPI KOCI PULUT HITAM LELEH
BAHAN-BAHAN:
250g tepung pulut
1 ½ cawan air (agak-agak)
½ cawan pulut hitam (kisar dan tapis)
1 sudu besar minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan menjadi doh yang lembut.
2. Bulatkan adunan dan masukkan inti.
3. Kemudian, rebuskan di dalam air yang mendidih sehingga timbul, dah boleh diangkat.
4. Setelah itu, masukkan pula ke dalam santan leleh yang telah dibuat terlebih dahulu.
5. Bolehlah dibungkus dan kemudiannya dikukus selama 3-5 minit.
BAHAN INTI:
1 biji kelapa
1 cawan gula melaka
1 cawan air
2 sudu makan gula pasir
CARA MEMASAK:
Kacau semua sekali hingga agak kering. Bila sudah nak kering, boleh masukkan tepung jagung sesudu dan kacau sampai inti itu kering.
UNTUK LELEH:
2 cawan santan (anggaran)
1 cawan air
3 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
Masak kesemua bahan di atas sehingga likat.
Sumber: Manda Syuhada
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Rupanya Ni Cara Nak Ayam Golek Sedap & Berkilat Ketika Panggang, Anak-Anak Makan Berebut!
Anak-anak mana yang tidak suka makan ayam, lebih-lebih ayam goreng. Apa kata ubah kelainan rasa yang lebih menyihatkan buat anak-anak dan suami di rumah dengan menyediakan ayam golek pula untuk juadah berbuka petang ini.
Resipi air tangan ibu yang dikongsikan oleh anaknya, Aini Salwa Remely ini memang terbaik. Patutlah ayam golek nampak berkilat ketika dipanggang. Ada rahsianya. Ini yang dikongsikan olehnya. Jom cuba!
Resipi wajib cuba: Puteri Ayu Coklat Cheese Gebu Menyelerakan, Mesti Sekali Hadap Terus Habis!
Ni resepi anggaran sahaja sebab ikut yang nisbah mak buat 3 guni bawang. Satu periuk besar untuk niaga. So saya bagi dalam nisbah yang boleh buat 2 ekor ayam ye.
Bahan-bahan rempah:
10 bj bawang merah bombay
11 labu bawang putih
Halia- seketul (saiz 2x ibu jari)
5 batang serai
(semua ni blend)
2 sudu kecil serbuk kunyit
2 ketul gula melaka -(mak pakai nisey /gula kabung/gula nira)
3 sudu kecil garam
Masak semua bahan di atas sehingga agak pekat/kering. Rasa secukup rasa. Rempah ni memang agak manis ye, sebab tu ayam elok berkilat bila bakar atau golek.
Ambil rempah, sapu pada ayam dan perap dalam 1 jam atau lebih. Baru bakar.
Bahan Sos cicah:
10 tangkai cili kering -rebus dan blend
5 ulas bawang putih bakar blend
2 sudu kecil cuka
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu besar tepung jagung
Masak semua dengan air, dah didih baru masukkan tepung jagung. Kacau sampai pekat. Dah siap, bila sos dah sejuk
tambah dalam sos kacang tanah tumbuk dan bijan.
Ni mak saya niaga ayam golek, memang ada mesin khas. Jadi kawan-kawan boleh masuk dalam oven sekor terus atau potong belah bakar macam Bbq.
Resipi wajib cuba: Talam Gula Merah Persis Air Tangan Ibu, Lembut & Cukup Berlemak, Sedap!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Mandian Buah & Daun Limau Purut Kembalikan Kesegaran Tubuh, Hilang Segala Letih, Lesu
Mandian Buah & Daun Limau Purut Kembalikan Kesegaran Tubuh, Hilang Segala Letih, Lesu
Letih dan lesu. Itulah yang sering dirasakan selepas seharian sibuk bekerja. Tubuh rasa letih dan tidak bermaya. Sampai sahaja di rumah kalau boleh hendak terus tidur sahaja. Apa kata mama cuba mandi dengan air buah dan daun limau purut supaya tubuh berasa kembali segar.
Daun limau purut berbau harum dan bau ini membantu melegakan keletihan. Daun dan buah limau purut turut membantu menyingkirkan toksin dari badan dengan baik. Bertindak sebagai antibakteria, limau purut membantu mengatasi masalah bau badan.
Cara penyediaannya mandian limau purut sangat mudah. Selain buah limau purut, daunnya juga sesuai untuk dijadikan mandian bagi melegakan tubuh yang keletihan. Hasilnya tubuh kembali sengar dan bertenaga jika diamalkan sekurang-kurangnya seminggu sekali atau bila perlu.
CARA-CARA MANDIAN MENGGUNAKAN BUAH DAN DAUN LIMAU PURUT:
1. Ambil 10 helai daun limau purut. Hiriskan halus-halus.
2. Ambil 5 biji buah limau purut, potong menjadi 4.
3. Masukkan kedua-dua bahan tadi ke dalam satu baldi air suam.
4. Ramaskan daun limau purut dan perah buah limau purut untuk mengeluarkan airnya.
5. Gunakan air tadi sebagai bilasan terakhir semasa mandi.
6. Ratakan ke seluruh badan terutamanya bahagian kepala dan rambut.
7. Air mandian ini akan membantu membuang toksin yang terkumpul dalam badan anda.
INFO TENTANG BUAH LIMAU PURUT:
1. Limau purut atau nama saintifiknya Citrus hystrix yang bermaksud ‘Landak’ dalam bahasa Greek kerana batang dan rantingnya yang berduri.
2. Limau purut juga dikenali dengan beberapa nama lain diseluruh dunia seperti Keiffer lime atau Kafir lime dalam bahasa Inggeris.
3. Pokok limau purut boleh tumbuh di negara kita dengan subur jika dijaga dengan baik iaitu sehingga 30 meter tinggi.
4. Ditanam di Malaysia, Indonesia dan Thailand sejak lama dahulu sehingga sukar di kesan habitat asalnya.
5. Tanaman limau purut memerlukan kawasan lapang yang mendapat cahaya matahari penuh tanpa lindungan.
6. Limau purut dapat tumbuh dengan subur pada suhu 25 darjah celcius hingga 30 darjah celcius namun limau purut juga dapat tumbuh dengan subur pada tahap suhu yang lebih tinggi iaitu sehingga 38 darjah celcius.
7. Jenis tanah yang sesuai untuk tanaman limau purut ialah tanah 10 meter dan 10 meter berpasir dengan peratusan liat 7 hingga 27 peratus, debu (silt) 25 hingga 50 peratus dan pasir kurang daripada 50 peratus.
8. Jenis-jenis tanah andosol dan latosol sangat sesuai untuk penanaman limau purut.
9. Limau purut dapat tumbuh dengan baik pada pH tanah 5.5 hingga 6.5 dan pH optimum 6.0.
10. Kawasan yang sesuai untuk tanaman limau purut juga mesti mempunyai aras air bawah tanah pada kedalaman 150 hingga 200 sentimeter.
11.Tanaman limau purut juga memerlukan saliran yang baik dengan aras air sekitar 50 sentimeter dari permukaan tanah pada musim hujan.
12. Daun limau purut mempunyai bentuk tersendiri dengan tangkai daun (petiole) bersayap yang memberi gambaran dua helai daun yang dicantumkan hujung ke hujung. Bahagian daun ini seakan nombor ‘8’ dan berwarna hijau muda bagi daun dibahagian pucuk dan menjadi hijau gelap apabila tua.
13. Minyak pati limau purut yang mempunyai sifat-sifat antiseptik, astringen dan antibakteria membolehkannya digunakan dalam produk untuk merawat luka, lebam dan sengatan serangga berbisa.
14. Minyak pati limau purut yang dicampurkan ke dalam minyak urut pula dapat memberikan kesegaran dan merangsang perjalanan darah yang lancar pada kulit.
15. Penggunaan pati limau purut dalam air mandian terapeutik dan minyak urut juga dapat membersihkan kulit.
Sumber: Siti Aminah Kredit foto (top image): Pixabay
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Masak Nasi Arab Cara Mudah, Tak Pakai Rempah Pun, Simple & Sedap!
Nasi-nasi istimewa sesuai dihidangkan untuk hidangan berbuka dihujung minggu bersama anak-anak. Mahu lebih istimewa apa kata kita cuba memasak Nasi Arab pula untuk keluarga.
Tak perlukan rempah, begini cara menghasilkan nasi arab paling mudah. Jom ikuti perkongsian resipi Nik Imana.
Alhamdulilliah, dah nak masuk 5 tahun jadi isteri orang. Hari ni masak Nasi Arab Mandy Ayam, resepi dah pernah share dalam group ni masa PKP tahun lepas, tapi tak pe lah kita share lagi sekali.
Bahan-bahan Ayam:
Ayam bahagian Whole leg
1 batang kulit kayu manis
1/2 sudu lada hitam
1/2 jintan manis
1/2 sudu jintan putih
1/2 sudu ketumbar
1 biji pati ayam
Sedikit garam
1 biji tomato
1 biji cili hijau dipotong
Sedikit madu, serbuk perasa, serbuk kunyit, serbuk cili, hirisan lemon -untuk panggang ayam
Nasi Arab:
3 pot beras basmathi
1 sudu planta/minyak sapi
Sedikit biji ketumbar
Lada hitam
Jintan manis
Jintan putih
Salatah:
Bawang holland
Timun batang
Tomato -potong kecik-kecik
Lemon
Garam, gula
Sambal nasi arab:
Cili merah
Tomato
Daun ketumbar
Garam & perahan lemon
1. Rebus ayam bahagian whole leg tu dengan 1 batang kulit kayu manis, 1/2 sudu lada hitam, 1/2 jintan manis, 1/2 sudu jintan putih, 1/2 sudu ketumbar, 1 biji pati ayam, sedikit garam, 1 biji tomato & 1 biji cili hijau dipotong.
Rebus beberapa ketika supaya ayam masak dibahagian dalam. Lepas tu toskan ayam. (rempah-rempah tu kalau tak suka tergigit, boleh blend bagi hancur)
2. Untuk masak nasi, aku guna 3 pot beras basmathi, cuci dan rendam setengah jam. Kalau guna beras biasa tak yah rendam, nanti hancur nasi korang tu.
Panaskan 1 sudu planta/minyak sapi, tumiskan sedikit biji ketumbar, lada hitam, jintan manis, jintan putih (kalau takut tergigit boleh blend halus) & bay leaves.
Sedikit tu maksud aku secubit kot. Tumis benda tu semua sampai baik bau pastu masukkan beras tadi, goreng sekejap pastu masukkan air rebusan ayam tadi ikut sukatan biasa korang masak nasi la & letak garam sikit.
Lepas tu bila nasi dah kering, taburkan daun ketumbar & buat lubang kat nasi tu sikit untuk letakkan pewarna kuning, pastu biarkan sampai nasi masak.
3. Ayam yang ditoskan tu sapu sedikit madu, serbuk perasa, serbuk kunyit, serbuk cili. Pastu letak hirisan lemon & panggang dalam air fryer/oven. Kalau nak masak ayam letak dalam nasi pun boleh tapi aku tak suka, so aku panggang je.
4. Untuk salatah, potong bawang holland, timun batang & tomato kecik-kecik. Lepas tu perah lemon, garam, gula & kacau. Kalau tak ada lemon, guna je cuka pon boleh.
5. Untuk sambal nasi arab, blend cili merah, tomato & daun ketumbar. Perasakan dengan garam & perahan lemon.
6. Untuk sup pulak, lebihan air rebusan ayam tadi aku tambah akar daun ketumbar pastu tambah garam & serbuk kunyit untuk nampak kuning.
7. Lepas tu boleh hidang lah ayam tu letak atas nasi lepas tu makan dengan semua condiments tu sampai lah semua tersadai di dinding kekenyangan.
Selamat mencobaaa!
Menarik: Cair Hati Dah Pandai Sebut Mommy, Comel Sebut Penuh, Fazura Teruja Anak Dah Pandai Sebut Mommy
Nak beri didikan agama pada anak-anak biarlah sejak mereka kecil. Ajarkan anak solat dengan cara simple dan anak mudah ‘tangkap’, baru dia teruja. Ketahui macam mana nak latih anak solat secara fun, jom daftar ke Kem Solat Anak: Mudah, Seronok & Berkesan sekarang! Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-anak/
Ramadan kali ini lebih istimewa bersama Pa&Ma Superb Huffaz. Nantikan bacaan doa dan surah pilihan dari anak-anak Genius Aulad bermula 3 April ini! Saksikan setiap hari jam 7.00 malam di Facebook Majalah Pa&Ma.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI