Walaupun untuk beraya di kampung tidak dibenarkan pada Aidilfitri tahun ini, tidak semestinya ia menghalang kita untuk merasai kemeriahannya di rumah sendiri. Para ibu semestinya sedang sibuk memuat kuih raya sekarang.
Untuk anda yang menggemari biskut cip coklat jenama terkenal itu, bolehlah cuba resipi yang dikongsikan oleh Baizura Muhammad ini. Nampak sedap ni, memang makan tak sedar habis sebalang!
Punggah baking area tengok semua bahan ada so kita ONZ terus buat cookies ala Famous Amous ni. Resepi simple sangat, pakai senduk je kacau2 bagi sebati, pastu cubit2 pakai tangan and bakar! Senang kan.. boleh ajak anak2 buat..
Adunan ni dapat 4 bekas yg macam kakbai pakai tu. Bekas kakbai tu hat yg lebar punya bukan yg small tau, so mmg resepi ni dapat banyak, bolehlah share dgn jiran2 sekali.. alang2 tak dapat balik raya, bolehlah gemuk sesama 🤭🤪
Thanks Anney Z Mustapha yg cantek lagi rajin sudi share recepi dengan kita 😘
👉🏻CARA BUAT CLICK PADA GAMBAR
Bahan2 seperti di bawah: 🍪250 gram Butter 🍪1 1/4 cawan Brown Sugar 🍪1 sudu kecil Essence Vanila 🍪1 biji Telur 🍪2 1/2 cawan Tepung Gandum 🍪1/2 cawan Tepung Jagung 🍪1 sudu kecil Baking Powder 🍪1 sudu kecil Soda Bikarbonat 🍪6 sudu besar Minyak Masak 🍪2 cawan Coklat Cip 🍪Almond nips / almond flakes –jika suka
Lagi premium (jenis mahal) bahan yg digunakan, lagi sedap rasa cookies ni tau!
1. Masukkan butter 250g, brown sugar 1 1/4 cawan, essence vanilla 1 sudu kecik & telur sebijik. Kacau leklek just bagi sebati je, takyah sesungguh sgt..
Ads
[UPDATE: Ramai yg buat silap kat sini. Jgn pakai mixer. Pakai spatula/senduk/sudu je cukup. Nak pakai tangan pun boleh. Kacau sekadar nak bagi bahan sebati je, kacau slow2. Bila bahan dah bercampur je terus stop. Tak perlu bagi kembang. Tak perlu tunggu sampai gula larut. Seminit-dua je cukup]
2. Dalam bekas yg sama tadi, masukkan pulak tepung gandum 2 1/2 cawan, tepung jagung 1/2 cawan, soda bikarbonat 1 sudu kecik, baking powder pun 1 sudu kecik & minyak masak 6 sudu besar. Kacau lagi bagi sebati, pelan2 kayuh..
[UPDATE: Ingat, kacau slow2 je sekadar nak bagi bahan bercampur rata. Dah sebati terus stop, buat step seterusnya]
3. Bila semua dah sebati, masukkan 2 cawan choc chip. Masukkan lagi segenggam dalam mulut 🤭
4. Kacau sebati lagi sampai semua mesra friendly gitu. Masih kacau slow2.. laju2 nak pergi mana?
Ads
5. Kalau rasa nak tambah badam nips ke, almond flakes ke, cornflakes ke or nestum ke, tambah je ikut suka. Mcm kakbai, asingkan sikit utk letak almond nips so dapatlah 2 jenis nanti. Dah tambah, kacau sebati jugak..
6. Adunan yg dah siap tu, masukkan dalam fridge selama 30minit. Tutuplah sket adunan tu kang bercampur pulak dengan bau bawang, petai, budu dlm tu pulak 😅
Kalau fridge jenis tak sejuk sangat, simpan lama lagi. Make sure adunan tu jadi keras sikit masa ni.
7. Sapu tray dengan butter. Takyah letak baking paper. Cubit sikit dan susun jarak2 dalam tray. Kekalkan social distancing seperti dlm gambar kay.. musim PKP ni jgn izinkan mereka bergaul..
Ads
[UPDATE: Cubit je adunan tu. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti bila bakar dia akan cair dan turun sendiri. Tengok gambar dan tiru buat yg sama]
8. Sebelum tu, panaskan oven suhu 150’ guna api atas bawah. Bila oven dah panas, bakar selama 20 minit. Tengok betul2 rupa adunan ni sebelum dibakar. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti kat gambar sebelah boleh tengok adunan mencair sendiri masa dibakar.
9. Nampak tu dia dah start mengembang. Jgn gatal2 nak bukak oven kejap2 nnt bantat jadinya..
10.TADAAA!✨ Famous Amous PKP cookies is DONE!
Masa baru keluar oven biskut ni lembut sikit tau. Dah sejuk baru dia crunchy, bolehlah ngap dengan rasa bersalah sbb dah nak raya nnt tak sempat kurus 🤪 Eh ada ke raya tahun ni?
SELAMAT MENCUBA! Dah siap nnt, antarlah gambar buat bagi semangat kat kawan2 lain nak cuba💋
https://www.youtube.com/watch?v=w1_muRPUJew&t=3s
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Selepas sakan beraya dengan rendang dan ketupat, juadah ringkas seperti bihun sup atau laksa sudah semestinya menjadi pilihan kita. Rasanya lebih ringkas dan enak dimakan bersama seluruh keluarga.
Resipi yang dikongsikan oleh Saiful Nasuha ini bukan bihun sup biasa tetapi bihun sup tulang utara dengan sambal padu yang pastinya buat anda makan bertambah. Lagi padu dengan teknik tumis darat yang pastinya buat kuah sup lebih power!
BIHUN SUP TULANG
Bahan-bahan:
Tulang lembu 1/2 kilo
Bawang merah 4 biji*
Bawang putih empat ulas*
Halia 1/2 inch*
Lada hitam 1sdk ditumbuk
Serai 2 batang diketuk
Lengkuas 1/2 inch diketuk
Rempah sup
4 sekawan
Daun sup daun bawang tabur
Garam & serbuk perasa
Tumis darat :
Bawang merah 4 biji dihiris halus
Sambal Merah:
2 cawan cili kisar
3 ulas bawang putih -tumbuk
3 ulas bawang merah -tumbuk
1 sudu kecil pes asam jawa
1/2 ketul gula melaka
1 sudu kecil garam
Kisar bahan bertanda *
Rebus tulang bersama bahan kisar, serai, lengkuas, 4 sekawan sehingga empuk.
Apabila daging dah empuk, bancuhkan rempah sup & tuangkan.
Perasakan dengan garam & serbuk perasa secukupnya.
Dalam kuali berasingan, gorengkan bawang merah & tuang ke dalam sup. Tutup periuk.
Taburkan daun sup & daun bawang.
Untuk sambalnya, tumis bahan tumbuk dan masukkan cili. Biarkan ditumis hingga pecah minyak dan tutup api.
Hidangkan bersama bihun (siap dicelur dengan kunyit) bersama kuah sup tulang. Siap!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Beberapa hari sahaja lagi umat Islam akan menyambut Aidilfitri. Waktu ini, kebanyakan para ibu sedang sibuk berhempas pulas di dapur untuk membuat kuih raya. Belum kira lagi dengan stok yang dihabiskan suami dan anak-anak sebelum sempat beraya.
Kalau boleh, para ibu mahukan resipi yang mudah dan confirm menjadi. Modal pun sebaiknya tak perlu terlalu besar, jadi nak dibuat berulang kali pun tak susah. Salah satu resipi kuih raya yang paling mudah dikongsikan oleh Cik Intan via grup Masak Apa Hari Ni?
Coklat masakan (sy guna dark chocolate sbb biskut tu da lemak² manis masin semua complete)
Biskut jejari timbang
Kacang
Nestum
Manik tabur² (tak tahu apa ke namanya )
Cara-cara: 1.Cairkan coklat (double boil)
2. Celup biskut dalam coklat (separuh je)
3. Golek² kat atas topping yg korang suka.
4. Masuk dalam chiller kejap .
Da siap !! Buat dengan anak² mesti diaorg seronok.
Punyalah mudahnya resipi ini. Paling menarik, ia tak mengambil masa yang terlalu lama untuk dihasilkan. Boleh ajak untuk sama-sama buat dan boleh berkreatif mengikut selera kita.
Jika tak gunakan sprinkles, boleh juga gunakan taburan badam untuk mempelbagaikan pilihan biskut. Selain coklat gelap, kita boleh juga dapatkan blok coklat masakan berperisa seperti strawberi atau oren untuk rasa yang istimewa.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sedap betul mango cheese cake, rasa cheese dibahagian bawah dan dipadankan pula dengan kombinasi puri mangga di atas memang sangat sedap! Teringat pula ketika pertama kali merasai keenakan mango cheese cake di salah sebuah kedai kek yang terkenal di Kuantan.
Rupa-rupanya cara penyediaan mango cheese cake ni sangat mudah. Tak perlu oven atau mixer pun untuk menyediakanya. Cukup hanya disimpan di dalam peti sejuk. Yang paling penting mestilah ada buah mangga kan. Memandangkan sekarang musim buah mangga, ramai peniaga menjual buah mangga so apa tunggu lagi. Jom kita buat mango cheese cake sebagai manisan untuk berbuka nanti. Ikuti resipi perkongsian daripada Nuryatie PG’s.
Resipi Mango Cheese Cake
Bahan-Bahan;
– Butter
– Biskut Marie
– Cream Cheese
– Whipping Cream
– Gula Icing
– Serbuk Gelatin
– Buah Mangga dijadikan puri & potong dadu
Cara Penyediaan:
1) Lapisan bawah
-Cairkan butter separuh..dah cair masukkan biskut yang dihancurkan
-Kacau-kacau kemudian masukkan dalam loyang..padatkan
-Biskut marie dalam 20-25keping
2) Lapisan 2
-Blend 250g cream cheese kemudian masukkan whipping cream sekotak kecik dan gula icing dlm 2 atau 3 sudu (Kalau nak manis tambah lagi)
-Bancuh gelatin dalam sesudu besar campur air panas dalam 3 sudu..kacau sampai sebati masukkan dalam adunan blend tadi..blend sampai sebati
*dalam creamcheese kalau nak letak puri mangga atau mangga yang potong kecik-kecik pun boleh!
3) Masukkan adunan blend tadi dalam lapisan pertama..biarkan beku dalam 15-20 minit
4) Untuk puri mangga – blend sampai betul-betul halus campur dengan gelatin 1 sudu besar yang dah siap di bancuh dengan air panas