Pengat pisang antara sajian pencuci mulut yang sangat popular di kalangan masyarakat kita. Tidak kira peringkat usia, pengat pisang menjadi kesukaan ramai. Rasanya yang lemak-lemak manis memikat selera ramai peminat manisan atau pencuci mulut.
Ketika ada tetamu yang datang ke rumah, elok sangatlah jika dihidangkan pengat pisang. Bahan yang diperlukan pun tidaklah banyak. Cara membuatnya pun ringkas sahaja. Tak ada santan pun kita boleh masak pengat pisang.
Resipi Pengat Pisang Tak Perlu Guna Santan
BAHAN-BAHAN
1/2 tin susu cair
5 sudu besar gula
Garam secukup rasa
1/2 cawan air suam
7 biji pisang (potong bulat-bulat)
Anak Nak Makan Boleh Terus buat
CARA MEMBUAT
IKLAN
1. Dalam periuk, masukkan susu cair, gula, garam dan air suam.
Bila anak makin besar, permintaan nak makan tu macam-macam. Lauk sama pun mereka bosan juga. Ada anak tak kisah tapi ada anak susah makan. Bila hari-hari makan nasi je, mama pun dah kehabisan idea nak masak apa lagi.
Kadang resipi yang ringkas buat anak lagi suka nak makan. Untuk kali ini, apa kata gunakan spageti untuk hidangan seisi keluarga. Biasa antara yang anak suka sos bolognese atau carbonara.
Namun jika mama tak rasa nak buat versi tu, boleh buat spageti aglio olio dengan cara menggoreng. Senang sangat dan lauknya pun ikut kesukaan ahli keluarga.
1) Mula-mula, rebuskan spaghetti bersama 1 sudu minyak masak. Rebus selama 7-8 minit dan tapiskan. Simpan sikit tau air rebusan tu untuk digunakan kemudian.
2) Dalam kuali yang lain, masukkan olive oil (saya guna minyak masak biasa) dan tumis bawang putih yang telah dihiris. Agak dah naik bau tu, baru saya letak cili kering yang telah dipotong. Saya letak lambat sikit takut hangit.
3) Kemudian, masukkan udang, sotong dan sosej. Masak selama 1 minit. Lepastu masukkan pula sedikit air rebusan spaghetti tadi.
5) Lepastu bolehlah masukkan spaggeti, tomato ceri dan lada benggala. Gaul sehingga rata. Okay dah siappp!! Pinggan mana pinggan.
Kredit: Nafsiah Rahim
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sebut sahaja keropok lekor pasti kita terbayangkan proses membuatnya daripada ikan segar. Namun itu sudah terlalu sinonim. Apa kata variasikan hidangan untuk anak-anak kita dengan keropok lekor daripada ayam pula. Wow menarik!
Macam mana rasanya keropok daripada isi ayam? Cuti panjang ni apa kata kita sediakan bersama anak-anak. Jom cuba resipi hebat yang dihasilkan oleh Puan Norazlin Abd Rahman ni. Memang hebat. Paling penting sihat buat anak-anak kita.
MENU SIHAT UNTUK ANAK-ANAK
Resepi baru mama untuk anak-anak. Dah boring isi ayam, asyik buat sosej, nuget dan jejari je, kali ni kita tukar sikit. Jadikan isi ayam kepada keropok lekor pulak.
Bahan-bahan:
Isi ayam -dikisar halus
Telur
Tepung ubi & tepung gandum 3:1
Garam dan secukup rasa
Sedikit lobak merah -kisar dengan isi ayam
Pecahkan telur dalam ayam, masukkan garam dan secukup rasa, gaul biar sebati. Masukkan tepung ubi dan tepung gandum dalam kuantiti 3:1. Uli sehingga menjadi doh.
Getel adunan menjadi panjang-panjang seperti gambar diatas. Tabur tepung gandum semasa menggetel, supaya adunan tidak melekat.
Kemudian rebus keropok lekor ke dalam air yang mendidih. Setelah keropok lekor timbul barulah bolehlah diangkat dan digoreng.
Keropok lekor yang siap digoreng dan sedia dimakan.
Kredit: Norazlin Abd Rahman
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!