Siapa yang dah cuba resipi viral untuk PKP 3.0 ni. Resipinya ringkas je tapi sebab dimakan sejuk-sejuk itu yang laju. Bagi yang nak tahu cara membuat puding lockdown tiga bahan ni, resipi lengkap disediakan untuk anda.

Perkongsian resipi Nur Ida ni boleh dicuba kerana tak banyak step pun untuk menyediakannya.

Puding Lockdown namanya. Saya dah buat. Tapi guna air kotak kecil tu. Untuk penyejuk tekak. Air kotak ikut suka ya nak perisa apa pun. Saya beli dekat Petronas, senang boleh pilih satu-satu mana suka. Terliur tengok Isaac Osman makan dekat youtube sebenarnya tu yang ikut buat. Resepi kat bawah yer.

Kredit gambar: Nur Ida

WARNING: Disebabkan saya ada terima makluman yang sahabat kita ada yang bantu check dengan Public Health Malaysia untuk bertanya adakah selamat penggunaan bekas air kotak dimasukkan adunan untuk membuat puding, oleh itu disarankan semua menggunakan bekas yang selamat dan memastikan adunan dibiarkan sejuk seketika sebelum masuk ke dalam bekas. Terima kasih untuk keprihatinan anda.

Resepi 3 bahan:

250ml air kotak (ikut suka ya nak perisa apa)
2 sudu besar gula (boleh cut/kurangkan)
1 sudu teh serbuk agar-agar (Clear)

Cara-cara:

IKLAN

1) Potong bahagian atas air kotak/sediakan bekas
2) Masukkan air kotak tadi ke dalam periuk bersama gula dan agar-agar. Kacau sebentar.
3) Panaskan atas api kecil
4) Bila nampak nak mendidih, tutup api dan biarkan sejuk seketika di dalam periuk sebelum dimasukkan ke dalam kotak/bekas
5) Tunggu adunan sejuk dan masukkan dalam peti ais

Kredit gambar: Aida Rahman

– Bila puding dah keras, siap sedia untuk dimakan
– Boleh potong ikut suka dan makan sejuk-sejuk. Anak-anak tengok ni mesti mereka pun seronok.

Tip tambahan:

*1 paket serbuk agar-agar saya dapat buat 4 kotak puding
*Air kotak boleh guna yang isi 200-250ml

IKLAN
Kredit gambar: Nurul Nuyuna

*My personal review, paling sedap dekat bawah ni puding yang Kurma Farm Fresh Milk. Rasa lembut je, yang lain kureng. Mungkin ikut atas air kotak tu juga dan jangan buat terlalu keras. Apa pun saja-saja nak merasa apa salahnya kan.

Ingat ya makan apa pun semua mesti berpada-pada ya untuk kesihatan.

Kredit: Nur Ida

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

IKLAN

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.

Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.

So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu? Just daftar je kat sini https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aku-tak-takut-beranak/

FREE je tau Webinar ni!!