Tak dinafikan sayur dan ulam-ulaman yang dijual dengan kuantiti yang agak banyak membuatkan kita terpaksa menyimpan lebihan bakinya di dalam peti ais. Lama disimpan, sudahnya sayur dan ulam layu dan terpaksa dibuang begitu saja.

Apa kata kali ini cuba petua mudah ini yang dikongsikan oleh Areini Hezry. Boleh tahan sampai empat minggu.


Saya nak share tips dan cara saya simpan ulam dan dedaunan kehijaun untuk tahan lama. Amat berguna untuk suri yang malas nak ulang pergi kedai macam saya.

Tambah pulak kalau jenis kirim daun sup, daun bawang kat suami dia beli banyak macam nak buat kenduri. Berguna sangat la tak membazir.

Untuk yang stay kat rumah tak ada tanah nak bercucuk tanam pun helok sangat la boleh guna cara ni, kita bertani dlm peti ais ja.

Segar Elok Sampai 4 Minggu, Begini Cara Simpan Sayur & Ulam Lagi Tahan Lama!

DAUN KARI
Dah 2 minggu masih fresh. Cara simpan tak payah basuh terus letak dalam bekas kering dan tutup rapat. Letak tempat beku. Nak guna nanti baru basuh. Boleh guna kaedah sama untuk simpan DAUN LIMAU PURUT.

Segar Elok Sampai 4 Minggu, Begini Cara Simpan Sayur & Ulam Lagi Tahan Lama!

IKLAN

DAUN BAWANG DAN SERAI
Nampak segar kehijauan kan. Masih segak bergaya walau dah dekat 4 minggu. Cara simpan cuma letak air dalam bekas paras akar simpan peti sejuk. Kena rajin tukar air. Pastu trim ujung daun yang layu. Trim takat yang layu ja macam dalam gambar. Kaedah sama jugak kalau nak simpan DAUN SUP.MENARIK:

Rezeki Terindah Dulu Ibu Sarat Bawa Perut Kini Bayi Kembar 3 Selamat Dilahirkan!

Nampak Doktor Sambut Anak Kami, Sheryl Shazwanie Selamat Bersalin, Pengalaman Berharga Buat Azzam Sham

Tak Berbaloi Stress Melampau, Rutin Simple Ni Buat Emosi Ibu Lebih Baik, Ubahlah!

Segar Elok Sampai 4 Minggu, Begini Cara Simpan Sayur & Ulam Lagi Tahan Lama!

PETAI
Dah banyak hari tapi masih handsome fresh dan rapuh biji petai. Cara simpan, simpan terus tempat beku dengan kulit, tak payah kopek biji. Kalau kopek ambik biji simpan beku nanti lembik. Tak caya buat la.

IKLAN

Segar Elok Sampai 4 Minggu, Begini Cara Simpan Sayur & Ulam Lagi Tahan Lama!

PELAM, ULAM ULAMAN
Masa ni pelam ni dah dekat 3 minggu, tapi masih fresh dan rapuh macam baru petik dari pokok! Sama jugak dengan pucuk pegaga tu mak bagi bekal dari kampung daun masih elok tak layu.

Cara simpan: rendam dalam air pastu letak peti sejuk. Kalau pelam yang dah masak pun sama jugak, beli banyak tak habis makan boleh simpan cara sama tak mau bagi buruk. Rekod saya simpan 2 bulan masih elok.

Segar Elok Sampai 4 Minggu, Begini Cara Simpan Sayur & Ulam Lagi Tahan Lama!

BUNGA KANTAN
Jiran bagi bunga kantan dah seminggu. Elok molek dia mekar dalam peti. Cara simpan: letak dalam bekas isi air paras batang. Simpan peti sejuk.

Segar Elok Sampai 4 Minggu, Begini Cara Simpan Sayur & Ulam Lagi Tahan Lama!

IKLAN

KANGKUNG
Cara simpan: letak dalam bekas isi air paras akar smpai batang sikit. Rajin-rajin tukar air 3 hari sekali. Nanti kalau ada daun kuning macam dalam gambar kutip la buang. Lagi kita petik lagi naik pucuk muda bercambah. Syokk tak payah tanah nak tanam kangkung. Guna jug ja. Yang ni tak payah letak peti ais, letak luar ja.

Segar Elok Sampai 4 Minggu, Begini Cara Simpan Sayur & Ulam Lagi Tahan Lama!

Jom, join Gathering Ibu Hamil Menawan sekarang! Banyak aktiviti dan hadiah menarik menanti dan penampilan istimewa Pn. Nad Masrom.

Klik DAFTAR segera di https://toko.ideaktiv.com/product/gathering-mama-hamil-menawan-pama-x-numom/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Pa&Ma