Kerukunan rumah tangga bergantung kepada persefahaman antara suami isteri. Bahagianya pasangan kita terletak kepada kesetiaan dan kepercayaan antara satu sama lain.

Cuma apabila melayari alam rumah tangga, perkahwinan yang dibina pasti akan ada pasang surutnya. Kadang masing-masing tak perasan kekurangan diri dan salah seorang akan makan hati.

Bagi pastikan keharmonian rumah tangga sentiasa bahagia, Imam Muda Hassan berikan beberapa tip untuk isteri supaya sentiasa dapat ‘tackle’ hati suami sepanjang masa.

Walaupun anak dah ramai, pegang pada 3 tip ini, pasti bahagia milik bersama.

IKLAN

Seorang wanita perlu tahu, kebanyakan lelaki yang setia akan melihat kepada 3 perkara ini untuk bakal isterinya:

1. KECANTIKAN wajah dan tubuh. Ini memang tak dapat dinafikan, memang seorang lelaki sukakan wanita yang cantik rupa wajahnya dan memiliki tubuh yang cantik pada pandangan matanya. Dalam hadith juga memang dianjurkan oleh Nabi SAW supaya melihat kepada ‘kecantikan’ sebagai kriteria memilih isteri.

2. KOMUNIKASI. Lelaki suka pergi ke restoran atau kedai makan yang ada pelayan wanita yang cantik dan pandai melayan customer. Kenapa? Sebab pelayan customer pandai melayan kehendaknya, suaranya lunak, dan lemah lembut. Dah memang kerja pelayan tersebut untuk bercakap sedemikian kerana dilatih dengan cara macam tu.

Ini bermaksud, seorang lelaki sangat mengambil kira soal komunikasi dengan wanita. Isteri perlu kawal intonasi suara ketika bercakap dengan suami. Suami memandang serius soal ini.

3. PERSEFAHAMAN. Ini adalah isu yang agak meruncing dalam masyarakat pada hari ini. Saya juga banyak mendapat soalan tentang “perceraian”, antara punca yang dapat dikenalpasti kebanyakannya adalah kerana tiada persefahaman. Kadang-kadang isteri buntu, tak tahu apa lagi yang suami nak, dah buat yang terbaik, tapi akhirnya retak menanti belah yang dapat. Ada satu kes yang saya pernah jumpa, isteri baru sedar kesilapannya di mana dia tidak tahu bahasa cinta suaminya. Selama ni dia selalu bagi hadiah kat suami, rupanya suami tak pandangkan sangat hadiah tu, tak hargai sangat pemberian isteri, sebab bahasa cinta suami adalah kualiti masa bukannya hadiah.

In shaa Allah, isteri jagalah 3 perkara di atas ni baik-baik. Apapun, suami kita adalah manusia biasa, dia tak sempurna dan banyak kelemahannya. Paling tidak kita sudah buat yang terbaik untuk suami. Selebihnya kita serah pada Tuhan, kerana Dia yang memegang hati manusia.

Sumber: Imam Muda Hassan

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)