Kuih bakar antara makanan tradisi yang sangat popular dan digemari ramai. Rasanya yang sedikit hangit di atas dan lembut di dalam memang sangat sedap. Cara buat kuih bakar ni pun sangat mudah! Berbaloi cuba dan dijadikan sajian hidangan pada waktu petang.
Kuih kegemaran. Senang je nak buat..kisar semua bahan dan bakar. Wangii satu rumah.
RESIPI KUIH BAKAR
Ads
Bahan-bahan;
2cwn tepung gandum
2cwn pati santan
1cwn air pandan
3\4 cwn gula @ klu suka manis 1 cwn
1 sudu teh garam
4biji telur
2 sudu makan butter
sedikit bijan
sedikit pewarna
Ads
Cara penyediaan
Blend semua bahan diatas kecuali bijan,tapis..oleskan loyang dengan butter,tuang adunan kemudian tabur bijan. Bakar pada suhu 170 api atas bawah selama 1jam arau hingga masak..selamat mencuba.
Kredit resepi:Noor Baini Bakar
Kredit Gambar:Eniza M Salim
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Muffin pandan antara resipi yang paling mudah nak disediakan, lebih mudah jika mama hanya menggunakan air fryer sahaja untuk membakar kuih ini. Jom ikuti resipi ringkas ini.
B: 2 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda penaik
Cara-cara:
1. Campurkan bahan A. Kemudian campurkan dengan bahan-bahan B.
2. Masukkan adunan ke dalam cawan kertas, isikan kira-kira 3/4 daripadanya.
3. Panaskan air fryer hingga 150 darjah selama 3 minit.
4: Masak selama 15 minit.
Sumber Resipi & Gambar: Nur Filzah Akma
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Sebenarnya banyak resipi mudah boleh disediakan untuk anak-anak. Cuma rajin atau tak sahaja untuk membuatnya. Jika mama ada kelapangan boleh cuba menu Red Velvet Coklat Moist.
Hanya guna pengukus dah boleh dapat kek mini gebu dan cara buatnya pun tak perlu guna mixer. Semua bahan blender sahaja. Berikut reseipi daripada Puan Nurul Hairi yang boleh mama buat untuk hidangan seisi keluarga.
Red Velvet Coklat Moist Cake Mini
Bahan-bahan:
*1 cawan minyak masak
*3 biji telur
*1 cawan susu cair
*1 cawan susu pekat manis
3 cawan tepung gandum
1 sudu makan baking powder
1 sudu kecil soda birkarbonat
*1 cawan gula (Kemanisan ikut selera anda ye. Rasa tawar tambah lagi gula, rasa manis kurangkn gula)
Serbuk koko secukupnya
Red Velvet emulco secukupnya
Chocolate Emulco secukupnya
Sedikit garam
*Sedikit esen vanilla
Cara-caranya:
❤️Blenderkan semua bahan bertanda*
❤️Kemudian ayak tepung gandum bersama baking powder dan baking soda dalam besen
❤️Setelah itu, masukkan bahan yang kita dah blenderkan tadi ke dalam besen tepung gandum. Kacau mesra.
❤️Bahagikan 2 bahagian sama rata adunan tadi ke dalam 2 besen berasingan
❤️Masukkan 1 bahagian 3 sudu makan serbuk koko dan coklat emulco
❤️Masukkan bahagian 1 lagi ke dalam besen lain. Masukkan red velvet chocolate dan sedikit coklat emulco
❤️Sapukan minyak masak pada acuan
❤️Pasang api dan panaskan kukusan. Setelah itu, masukkan kek dan tunggu sampai kek masak.
Boleh tabur coklat urai atau apa saja hiasan ikut citarasa masing-masing. Pasti anak-anak suka!
Sayur dan buah-buahan sangat bagus diberikan kepada anak kita kerana ia mempunyai pelbagai nutrisi. Setiap satu jenis sayur dan buah mempunyai kebaikannya tersendiri yang memberi manfaat kepada si manja. Selain kaya dengan serat, ia juga kaya dengan pelbagai jenis vitamin, zat besi, antioksidan dan juga karbohidrat.
Selain itu, apabila anak-anak makan sayur dan buah ia dapat membantu menguatkan sistem imuniti mereka. Sesetengah sayur dan buah yang kaya dengan vitamin C sangat elok diamalkan kerana ia membantu mengelakkan serangan demam atau selesema pada anak. Dengan mengamalkan buah atau sayur juga, ia dapat melancarkan proses penghadaman anak.
Oleh itu, Pa&Ma telah memilih SAYUR & BUAH-BUAHAN sebagai salah satu superfood yang diketengahkan di dalam sesi live #pamaselerasimanjagolive yang telah bersiaran bermula dari 8-12 Februari 2021. Terdapat 5 resipi berasaskan sayur dan buah telah dikongsikan oleh Pn Izyan Syamimi Izman sepanjang minggu ini.
PURI LABU (Sesuai untk bayi berusia 6 bulan ke atas)
BAHAN-BAHAN :
1-2 potong labu bersaiz sederhana
Sedikit air / susu ibu
CARA MEMBUAT :
1. Stim labu sehingga ia empuk.
2. Selepas itu, bolehlah dikisar bersama sedikit air. Boleh juga gantikan air dengan susu ibu.
3. Bolehlah dihidangkan.
CEK MEK MOLEK (Sesuai untuk bayi berusia 8 bulan ke atas)
BAHAN-BAHAN :
1 biji keledek bersaiz sederhana
4-5 sudu besar unbleached flour (jumlah tepung mengikut kesesuaian)
1-2 batang keju batang (boleh digantikan dengan krim keju)
Sedikit minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT :
1. Stimkan keledek sehingga empuk. Kemudian bolehlah dikisar menjadi sedikit halus.
2. Dohkan keledek dengan sedikit tepung (sedikit demi sedikit).
3. Masukkan keju batang yang sudah dipotong kecil atau krim keju di tengah-tengah doh.
4. Golekkan doh dengan sedikit tepung sebelum digoreng.
5. Panaskan minyak dan bolehlah mula menggoreng.
MASHED POTATO (Sesuai untuk bayi berusia 7 bulan ke atas)
BAHAN-BAHAN :
1 biji kentang
Sedikit susu segar
Sedikit cfs (chicken feet stock)
1 sudu besar mentega tanpa garam
1 sudu besar unbleached flour
Sedikit air
Sedikit lada hitam (jika mahu)
CARA MEMBUAT :
1. Stimkan kentang sehingga empuk dan kisarkan dengan sedikit susu.
2. Untuk kuah, cairkan mentega dan masukkan tepung. Kemudian tambahkan sedikit air dan cfs.
3. Kacau rata dan bolehlah tambahkan lada hitam jika mahu.
4. Kuah siap dan bolehlah dituangkan ke atas kentang yang sudah dikisar tadi. Bolehlah dimakan!
OAT FRUITS (Sesuai untuk bayi berusia 8 bulan ke atas)
BAHAN-BAHAN :
3-4 sudu besar oat pilihan
Sedikit susu segar
Sedikit krim keju
1 potong buah naga (dipotong kecil)
CARA MEMBUAT :
1. Campurkan susu dengan oat dan kacau sedikit.
2. Kemudian boleh tambahkan krim keju dan buah naga. Kacau sikit lagi dan sedia dihidangkan.
KEK PISANG (Sesuai untuk anak berusia 10-12 bulan ke atas)
3. Masukkan adunan ke dalam acuan dan kukuskan kek selama 15 minit.
4. Biarkan sedikit sejuk sebelum diberikan kepada anak.
Nak tengok resipi #pamaselerasimanjagolive yang lepas? Boleh klik SINI
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Pemilihan makanan sebelum bersalin sangat penting untuk membekalkan tenaga, mengelakkan keletihan dan membantu ibu melalui proses kelahiran dengan lebih selamat.