Sesebuah pasangan itu saling melengkapi antara satu sama lain, suami dan isteri masing-masing mempunyai keperibadian yang tak sama. Cara dibesarkan dan didikan seseorang itu pula bergantung kepada ibu ayah mereka.

Suami Isteri Tak Sama, Tapi Bila Berdua Saling Melengkapi. Indahnya Perkahwinan!
Kredit foto: Emy Haznida

Kebiasaannya, anak lelaki dididik untuk menjadi anak yang berdikari dan sentiasa menyelesaikan masalah sendiri. Anak perempuan pula dimanjakan dan lebih kepada melayan perasaan.

Baca Juga:

Tak Nak Kawan Ambil Cuti Bersalin, Tergamak Letak Racun Dalam Minuman

Suami Isteri Dera Anak 5 Tahun Guna Rotan & Penyangkut Baju Sehingga Cedera

Jatuh Dari Van, Kanak-Kanak 3 Tahun Meninggal Dunia. Ibu & Kekasih Didakwa Cuai

IKLAN

Di dalam sebuah videonya, Imam Muda (IM) Hassan ada berkongsi tentang cara suami isteri menangani sesuatu isu itu berbeza. Di dalam videonya itu, IM Hassan ada memberi contoh situasi:

Apabila anak lelaki bermain basikal dan terjatuh lalu ibu bapa akan menyuruhnya bangun dan berhenti menangis. Berbeza dengan anak perempuan, ibu bapa akan memujuk dan bertanya jika si anak sakit di mana-mana.

IKLAN
Suami Isteri Tak Sama, Tapi Bila Berdua Saling Melengkapi. Indahnya Perkahwinan!
Kredit foto: Emy Haznida

Itulah yang membentuk perwatakan anak lelaki dan anak perempuan sehingga dewasa. Apabila sudah berkahwin, cara mereka menangani sesebuah masalah tak sama dan cara bercakap juga berbeza.

Suami menyelesaikan masalah manakala si isteri lebih suka melayan perasaan. Seperti contoh situasi yang diberikan oleh IM Hassan, apabila seorang wanita itu mendapati rakan di pejabatnya memakai pakaian yang sama dengannya, dia akan bercerita hal itu dengan kawan yang lain untuk meluahkan perasaannya. Hal ini boleh berlanjutan sehingga ke petang.

IKLAN

Apabila pulang ke rumah, si isteri akan bercerita hal yang sama kepada suami. Tidak sampai 10 saat, suami akan menyarankan agar si isteri tidak perlu memakai pakaian itu lagi. Mudah! Sebenarnya isteri suka bercerita sekadar untuk melayan perasaan dan apabila suami mendengarnya, dia akan mencari penyelesaian untuk situasi itu.

Tonton video ini:

Di dalam video tersebut, IM Hassan turut menasihatkan agar si suami dengarkan luahan isteri kerana itu yang mereka mahu. Beri kepuasan kepada mereka dengan menjadi pendengar yang baik dan kemudian baharulah dicadangkan penyelesaian yang tepat untuk si isteri. Dalam rumah tangga, paling penting untuk suami isteri saling memahami.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI