Ajal maut semuanya di tangan Tuhan. Siapa yang menyangka, hari ini si dia yang kita sayangi masih sihat dan elok sahaja bersama kita tiba-tiba esoknya ‘pergi’ meninggalkan kita. Jika ini yang berlaku, sudah tentu ia sesuatu yang mengejutkan dan sukar untuk diterima. Sama seperti isteri ini, Ecah Ayra, yang telah berkongsi dua keping foto makanan dengan kapsyen yang menyedihkan di sebuah grup masakan di Facebook.

Menurutnya, suami tidak ada selera mahu makan nasi. Jadi dia sediakan makanan tersebut untuk memancing selera suaminya. Siapa sangka, itulah hidangan terakhir yang Ecah sediakan untuk suaminya. Pemergian suaminya secara mengejut tahun lalu masih memberi kesan kepadanya sehingga sekarang.

Tak Lalu Makan Nasi, Isteri Buatkan Burger Ayam. Itulah Hidangan Terakhir Untuk Suami
Foto kenangan Ecah sekeluarga

Mohd Feroh Abdul Razak mendapat serangan jantung ketika sedang bersukan dan Ecah hanya mendapat tahu tentang hal itu apabila rakan-rakan suaminya datang ke rumah untuk memaklumkan hal tersebut kepadanya.

Arwah Suami Seorang Yang Sempurna

Menurut Ecah, suaminya seorang yang bertolak ansur dan banyak membantunya menguruskan hal rumah tangga. Bahkan, arwah seorang yang penyayang dan rajin melayan karenah anak-anak. Arwah Feroh juga rapat dengan anak perempuan mereka.

Boleh dikatakan sepanjang tujuh tahun perkahwinan mereka, Ecah memberitahu jarang sekali dia yang mengemas rumah. Semuanya dibuat oleh arwah suaminya yang sangat rajin membantu.

Keguguran Anak Ketiga

Ecah menceritakan yang dia baharu sahaja keguguran anak ketiganya pada bulan Januari yang lalu. Usia kandungan baharu 13 minggu pada waktu itu. Sebenarnya, arwah suami tidak tahu tentang dirinya yang hamil. Kini, Echa sedang mengumpul kekuatan dengan dua orang anaknya yang berumur enam dan empat tahun.

IKLAN
Sejenis Yang Tidak Cerewet

Arwah suami Ecah bukanlah jenis yang cerewet dan memilih makanan. Semuanya yang disediakan oleh isterinya akan dinikmati dengan berselera. Pada arwah, memadai jika ada makanan untuk dimakan. Seminggu sebelum pemergiannya, arwah suami Ecah tiba-tiba hilang selera makan. Dia tidak mahu makan nasi.

Tak Lalu Makan Nasi, Isteri Buatkan Burger Ayam. Itulah Hidangan Terakhir Untuk Suami
Antara hidangan terakhir yang disediakan Ecah buat arwah Feroh

Untuk memancing selera makan suaminya, Ecah sediakan burger ayam dan mi segera goreng untuk arwah. Selain itu, ada dua lagi jenis makanan lain yang dibuat Echa.

Simpan Semua Kasut & Selalu Sebut Tentang Kematian

Seminggu sebelum meninggal dunia, arwah Feroh berubah sikap. Dia tidak banyak bercakap tetapi selalu memberi pesan supaya Ecah belajar untuk berdikari. Selain itu, Ecah juga pelik apabila suami selalu menyebut tentang kematian. Setiap hari arwah akan mengatakan yang mati itu pasti dan kita akan kembali kepada Allah SWT.

IKLAN

Ecah semakin pelik apabila tiga hari sebelum ‘pergi’, arwah Feroh mengemas dan menyimpan semua kasut termasuk selipar hariannya di dalam stor.

Suami Kena Serangan Jantung Semasa Berfutsal

Pada hari kejadian, arwah suami Ecah menjemput selepas waktu bekerja dan memberitahu yang dia akan bermain futsal malam itu. Sempat juga arwah suaminya mengadu yang badannya terasa hangat seperti mahu demam. Ecah menegah arwah Feroh untuk pergi kerana khuatir suaminya tidak sihat. Walaupun begitu, arwah suaminya tetap berdegil untuk bermain futsal untuk mengeluarkan peluh.

Tak Lalu Makan Nasi, Isteri Buatkan Burger Ayam. Itulah Hidangan Terakhir Untuk Suami
Memori terindah percutian keluarga Ecah di Pulau Langkawi, Kedah

Malam itu, arwah Feroh Ecah keluar tanpa memberitahunya. Biasanya jika mahu keluar, arwah suaminya akan berpesan untuk mengunci pintu rumah. Tiba-tiba pada tengah malam itu, rakan-rakan suaminya ke rumah untuk memberitahu yang suaminya rebah di gelanggang futsal sedangkan baharu sahaja bermain tidak sampai lima minit.

Ketika sampai di hospital, pada jam 1.30 pagi doktor memaklumkan bahawa suaminya sudah meninggal dunia pada jam 11.44 malam. Apabila post mortem dilakukan pada keesokkan harinya, doktor mendapati arwah Feroh meninggal dunia akibat serangan jantung.

IKLAN

Pemergiannya sangat mengejutkan kerana arwah seorang yang sihat dan aktif bersukan. Tarikh pemergian suaminya adalah pada 11 Disember 2019 yang lalu.

Selagi Masih Ada, Layanlah Sebaiknya

Ecah sempat menitipkan pesanan buat semua isteri agar hargailah suami selagi masih ada. Kita tidak tahu bila suami akan meninggalkan kita, tidak semestinya suami akan meninggal dunia ketika sudah tua. Kini Ecah sedang berehat dan bercuti sementara dari bekerja di rumah ibunya di Tumpat, Kelantan. Katanya, dia mahu kumpul kekuatan semula sebelum mula bekerja.

Sesungguhnya kisah Ecah ini sangat memberi kesan dan menyedihkan. Seorang isteri yang kehilangan suami secara mengejut dan anak-anak pula masih kecil. Didoakan agar Ecah kuat untuk menempuh ujian ini dan terus semangat untuk meneruskan hidup demi anak-anak. Buat para isteri, hargailah suamimu selagi dia masih ada.

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI