Anak sama macam kita, ada waktunya anak tidak mahu makan nasi. Begitu juga dengan pasta atau roti. Sesekali gantikan dengan oat pula untuk anak.
Idea dan perkongsian Pn Sajna Najihah ini boleh mama gantikan untuk anak yang bosan makan nasi. Oat sememangnya berkhasiat dan mengenyangkan.
Nak lagi sedap dan anak suka, boleh tambahkan dengan buah-buahan seperti resipi di bawah ini. Memang sedap.
Variasi menu oat Tiara Nayla. Dari umur 6 bulan hingga 9 bulan. Menu paling ringkas, cepat dan berkhasiat dan juga pengganti karbohidrat selain nasi/mi.
Kalau kalut-kalut ni memang menu penyelamat Tiara la. Sebab dia kalau lapaq memang tak boleh bawak bincang dah. Setaman dengaq suara dia.
Paling penting bebas gula, garam & pengawet. Jenis oat yang selalu Ummi dia guna ada dekat gambaq paling bawah sekali tau.
Oat, strawberry, susu full cream (susu bawah umur 1 tahun perlu dipanaskan dahulu)
Ads
Oat, buah naga, susu
Oat, betik, yogurt, cereal fawwaz, susu
Ads
Oat, avocado, susu, kurma, bayam. Bayam celur dulu ya.
Beberapa tingkah laku pemakanan biasanya berlaku apabila kanak-kanak mula berdikari dan menguji serta meninjau kebebasannya. Ini adalah sebahagian daripada perkembangan normal psikologikal kanak-kanak dan ibu bapa tidak perlu berasa bimbang. Masalah ini jarang disebabkan oleh penyakit yang serius.
Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Enggan Makan?
Keengganan untuk makan berlaku apabila kanak-kanak menolak makanan baru yang diperkenalkan kepadanya atau apa jua makanan ditawarkan kepada mereka.
Apakah Makanan Yang Biasanya Ditolak Oleh Kanak-Kanak?
Masalah utama dalam kalangan bayi adalah keengganan makan makanan pejal. Apakah Penyebab Masalah Ini Berlaku?
Keengganan untuk makan merupakan sebahagian daripada perkembangan normal psikologikal kanak-kanak. Pada amnya, kanak-kanak ini sihat dan tidak mengalami sebarang penyakit.
Walau bagaimanapun, jika kanak-kanak mengalami gejala seperti penurunan berat badan, muntah dan tercekik, anak anda perlukan penilaian yang lebih terperinci oleh doktor anda. Kemungkinan anak anda mengalami penyakit lain (selain daripada keengganan untuk mengambil makanan) seperti:
Bagaimana Masalah Ini Boleh Berlaku?
Bayi anda menunjukkan masalah dengan:
Kanak-kanak mungkin:
Tanda-tanda bahaya:
Jika anak anda mengalami tanda atau gejala seperti berikut: – sila berjumpa doktor dengan “SEGERA”
Adakah Terdapat Sebarang Komplikasi Berlaku Disebabkan Oleh Masalah Ini?
Tiada komplikasi berlaku sekiranya perkembangan dan pertumbuhan anak anda normal.
Walaupun anak anda hanya mengambil beberapa jenis makanan sahaja, ini tidak bermakna anak anda mengalami kekurangan zat makanan.
Adakah Masalah Ini Boleh Dirawat?
Anak anda perlu dinilai oleh doktor sebelum diberi sebarang rawatan. Walaupun anak anda memilih atau mengelak salah satu jenis makanan daripada diet hariannya, ini anda tidak perlu bimbang jika dia membesar secara normal.
Jika anak anda membesar secara normal walaupun menolak makanan, cuba cara berikut:
Belajar untuk mengurangkan perasaan risau atau bimbang kerana keadaan ini boleh menguatkan lagi keengganan anak anda untuk makan.
Jangan memaksa anak anda untuk makan.
Jangan bertengkar dengan anak anda semasa waktu makan.
Jangan menghukum anak anda sekiranya tidak mahu makan.
Berikan pujian jika anak anda mula memakan jenis makan yang selama ini ditolak olehnya.
Bagaimana Masalah Ini Dapat Dielakkan?
Anda harus:
Menunjuk contoh dengan memakan hidangan yang lengkap bersama anak anda.
Perkenalkan pelbagai jenis makanan baru seawal umur 6 bulan.
Jangan berikan terlalu banyak susu atau jus antara waktu makan utama.
Umumnya, banyak faktor boleh mencetuskan keguguran yang terjadi dan ada kalanya puncanya tidak dapat dikenal pasti.
Pun begitu, ada yang mempercayai pengambilan beberapa jenis makanan boleh menjadi punca keguguran di awal kehamilan. Ini antaranya:
1. Nanas
Buah ini mengandungi bromelain – yang melembutkan serviks dan memulakan kontraksi bersalin sebelum masanya – kesannya boleh berlaku keguguran.
Namun keadaan ini hanya boleh berlaku jika buah nanas diambil dalam jumlah banyak yang boleh menyebabkan pendarahan.
2. Lidah buaya
Lidah buaya atau aloe vera mengandungi antrakuinon – sejenis julap yang boleh menyebabkan pengecutan rahim dan pendarahan pelvis. Keadaan itu sekali gus menjadi punca keguguran.
3. Ketam
Ketam kaya dengan sumber kalsium tetapi dalam masa sama ia juga mengandungi paras kolesterol yang tinggi. Ia boleh menyebabkan rahim mengecut dan mengakibatkan pendarahan dalaman serta keguguran.
4. Hati haiwan
Hati haiwan kaya dengan vitamin A. Namun pengambilan dalam jumlah yang tinggi oleh wanita mengandung boleh menggalakkan pengumpulan retinal secara perlahan-lahan dan boleh menjejaskan kesihatan bayi.
5. Buah kelor @ munggai
Ibu mengandung perlu berhati-hati semasa memakan buah kelor walaupun ia kaya zat besi, kalium dan vitamin. Ini kerana ia terdiri daripada alpha-sitosterol yang boleh memudaratkan kehamilan.
6. Betik
Betik muda mempunyai komponen yang bertindak sebagai julap dan boleh mengakibatkan kelahiran pramatang.
Buah betik juga kaya dengan enzim yang boleh menyebabkan pengecutan rahim sehingga mengakibatkan keguguran.
7. Herba
Ini bukan herba seperti dalam ubat gugur kandungan di kedai ubat Cina. Herba yang dimaksudkan adalah rempah penambah rasa dalam makanan.
Rempah seperti fenugreek, asafoetida, bawang putih, angelica dan pudina sebaiknya dielakkan semasa kehamilan.
Ini kerana, ia boleh merangsang rahim dan mengakibatkan kontraksi, kelahiran pramatang dan keguguran. Ia juga mengakibatkan penipisan darah dan pendarahan semasa kehamilan.
8. Kentang berpucuk
Kentang yang sudah tumbuh pucuknya tidak boleh dimakan oleh wanita berbadan dua kerana mengandungi solanin – boleh menghalang pertumbuhan janin.
9. Kafein
Makanan atau minuman dengan kandungan kafein tinggi boleh meresap ke dalam susu ibu dan menjejaskan bayi. Jadi elakkan!
10. Taugeh mentah
Pucuk mentah seperti taugeh, alfalfa, lobak dan taugeh mengandungi salmonella dan ia tidak boleh dimakan secara mentah.
11. Sayuran tidak dibasuh & dikupas kulitnya
Sayuran mentah atau tidak dibasuh mempunyai toxoplasma gondii – parasit yang menyebabkan toxoplasmosis. Jika ia menjangkiti wanita hamil, ia boleh menularkannya kepada bayi dalam kandungan.
12. Ikan tinggi kandungan merkuri
Elakkan pengambilan ikan yang mengandungi kandungan merkuri tinggi seperti tenggiri dan tuna mata besar. Kandungan merkuri yang tinggi boleh menjejaskan perkembangan otak dan sistem saraf bayi.
13. Produk tenusu mentah
Sebarang produk susu tidak dipasteurisasi mempunyai bakteria pembawa penyakit seperti Listeria monocytogenes, yang boleh membahayakan kehamilan.
Makanan punca keguguran, benarkah?
Mengekalkan diet sihat dan seimbang amat penting semasa kehamilan. Kunci paling utama adalah kesederhanaan. Sebaliknya, jika diambil berlebihan – sememangnya boleh memudaratkan kehamilan.
Tetapi untuk makanan mentah, susu tidak dipasteur dan ikan tinggi merkuri, lebih baik dielakkan.
Ikan ialah salah satu makanan utama dalam hidangan harian kita. Ikan mengandungi banyak nutrien yang membawa banyak manfaat kepada kesihatan manusia. Hampir setiap individu sedar akan khasiat ikan kepada kesihatan tubuh.
Walau bagaimanapun, hanya sedikit sahaja yang mengetahui mengapa makan ikan baik untuk kesihatan, dan jenis nutrien yang ada pada ikan. Teruskan membaca artikel ini untuk memahami lebih lagi mengenai ikan dan bagaimana pemakanan ikan boleh membantu anak anda.
Ikan ialah makanan yang mengandungi banyak nutrien penting untuk tubuh seperti protein, asid amino, omega-3, methionine, tyrosine, lysine, tryptophan, dan sebagainya. Protein yang terkandung dalam ikan adalah mudah untuk dicerna berbanding dengan yang ada dalam daging.
Ikan mengandungi beberapa jenis bahan-bahan lemak seperti lipid yang merupakan asid lemak tak tepu. Asid lemak ini adalah baik untuk tubuh dan mengelakkan lemak dalam darah, yang menjurus kepada obesiti.
Sesetengah ikan mengandungi banyak vitamin, seperti vitamin A, vitamin B1, vitamin B12, dan vitamin D. Ikan juga mengandungi pelbagai mineral, terutamanya kalsium. Malahan, kandungan kalsium dalam ikan adalah lebih tinggi berbanding daging.
Salah satu bahan baik untuk tubuh ialah DHA dalam ikan. DHA memainkan peranan yang amat penting dalam perkembangan sistem saraf dan sel otak.
Phosphatide dalam ikan terlibat secara aktif dalam metabolisme kolesterol, mencegah pengumpulan kolesterol dalam darah, membantu membuang kolesterol yang tidak baik daripada tubuh, mencegah obesiti, dan melindungi sistem kardiovaskular. Kandungan ini juga boleh menghalang pelbagai jenis kanser.
Secara ringkasnya, ikan adalah amat penting.
Berikut adalah beberapa jenis ikan yang selamat dan baik untuk anak anda termasuklah:
2 jenis ikan yang terbaik untuk kanak-kanak adalah:
Salmon
Salmon ialah ikan yang kaya dengan asid lemak tak tepu yang boleh merangsang perkembangan bayi. Ia juga kaya dengan vitamin A, B, D, E, dan kalsium, zat besi, zink, magnesium, fosforus dan mineral lain. Isi salmon adalah lembut dan licin, jadi kanak-kanak akan menggemarinya. Ikan ini juga baik untuk kecerdasan kanak-kanak.
Tuna
Tuna mengandungi asid omega-3 yang baik untuk mencegah degenerasi makular, iaitu keadaan yang mengehadkan penglihatan mata, dan secara perlahan-lahan membawa kepada buta.
Informasi di atas tentang ikan boleh membantu anda mengetahui lebih lanjut khasiat dan sebab perlu makan ikan.
Pemilihan makanan sebelum bersalin sangat penting untuk membekalkan tenaga, mengelakkan keletihan dan membantu ibu melalui proses kelahiran dengan lebih selamat.