
Rangkaian sos sememangnya menjadi stok wajib ada di rumah kita. Selain menambah rasa sesuatu jenis makanan, aneka sos ini juga dapat membantu menyedapkan lagi hidangan tambahan seperti nugget, wedges, french fries dan sebagainya. Jika anda menyediakan burger homemade di rumah, sos yang satu ini wajib ada cuba. Memang awesome!
Resipi sos cheezy yang dikongsikan oleh Ebby Hidil ini cukup menarik kerana kuahnya pekat dan likat. Jadi tidak perlulah membeli sos lagi, buat sahaja resipi yang dikongsikan ini. Memang padu!
Menarik: Wow Sedapnya Mango Bingsu Ni Buat Sendiri Lagi Puas Hati Anak Makan Berebut!

Kali ni Cikrose nak share cara membuat sos cheezy untuk burger.
Resipi:
1 tin susu cair
Air setengah tin
5 keping keju (cikrose guna brand Emborg)
1 ketul kiub ayam
1 sudu kecil lada hitam -diblend halus
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung (untuk pekat kuah sos) letak air sedikit
Pewarna kuning

Masukkan semua bahan kecuali kepingan keju dan tepung jagung.
Masak hingga mendidih baru masukkan kepingan keju. Bila dah mendidih masukkan air tepung jagung tadi dan kacau hingga pekat.

Guna api perlahan. Bila dah meletup-letup sos tadi, boleh lah tutup api.
Kacau selalu hingga sejuk untuk mengelakkan berketul. Boleh buat penyicah untuk nugget, wedges, french fries dan sebagainya.

Selamat mencuba!
EPISOD 6 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANINA: ANAK BIJAK IQ, PEMAKANAN @ GENETIK
Pemakanan anak memainkan peranan penting bukan sahaja untuk tumbesaran malah untuk IQ anak-anak. Namun, adakah faktor genetik mempengaruhi perkembangan IQ mereka?

Saksikan Episod ke 6, Journey Bersama JoviaNina pada 30 September 2020, jam 9 malam hanya di Astro Ria saluran 104/124.
#PaMaJourneyBersamaJoviaNina #AstroRIA #MajalahPAMA
Nak macam-macam info? Jom join channel Pa&Ma D Parents Channel https://t.me/pamadparents
Menarik: Jagakan Mama Dan Ibu Ashraf Muslim Titip Pesanan Buat Anak Lelakinya!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!






Mula-mula, masakkan 1 cawan gula merah bersama 1 cawan air. Larut. Tapiskan.
Dalam bekas lain masukkan, 2 cawan tepung gandum dan tepung ubi. Masukkan air dan air kapur makan.
Kacau sekejap dan masukkan air gula merah tadi.
Masukkan 1 sdb kicap pekat. Ini untuk bagi color cantik.
Masukkan gula pasir. Kalau sebati.
Tapiskan ke dalam kuali. Yang bergentel tu boleh tekan bagi larut. Masak sekejap, kacau sampai naik wap. Tutup.
Sapukan loyang dengan minyak masak, dan lapikkan plastik. Plastik tu biar tinggi dari loyang. Kukus 20-25 minit.
Untuk kepala atas, masukkan santan dalam bekas. Masukkan pula tepung beras, garam dan gula.
Tapiskan ke dalam kuali. Kacau sampai naik wap.
Adunan gula merah dah mengeras, cakar sikit dengan garfu. Tuang adunan santan sedikit demi sedikit.
Boleh lah kukus 35 hingga 40 minit. Dah masak buka tutup pengukus, tapi jangan padamkan api. Biar macam ni selama 3 hingga 5 minit.
Sejukkan dan boleh dipotong.








