Adat anak-anak mahu membesar, mereka suka mencuba pelbagai perkara. Rasa ingin tahu dan keinginan untuk bermain memang perkara biasa. Sama juga seperti kes anak perempuan salah seorang pengguna Facebook, Husnulkhotimah Fahmi yang berkongsi tentang anaknya yang mengalami kekejangan mulut dan pedih lidah kerana menggigit daun sejenis pokok hiasan. Memeranjatkan, pokok hiasan ini banyak menjadi pilihan kebanyakan daripada kita.

Menurut Husnulkhotimah, ketika kejadian dia pergi ke tandas kerana anak kecilnya membuang air besar. Jadi dia tinggalkan sebentar anak perempuannya untuk menguruskan si kecil. Ikuti perkongsian Husnulkhotimah tentang insiden ini.

Inilah tumbuhan yang selalu kita jadikan hiasan, tak sangka pula ia beracun!

TOLONG BUANG POKOK BERACUN INI! JANGAN TANAM!

Guys, just want to share with you all. Mungkin ada yg dah tahu mungkin yg belum.

Kalau ada kt rumah kita tanam pokok keladi seperti gambar ni dan ada ank kecik, eloklah dibuang saja pokok tu sebab BERACUN!

Kejadian petang kelmarin. Nashwa main kt luar rumah dia ambil pokok tu dan gigit sikit. Just a tiny bit. Masuk rumah menangis mcm luka teruk but tak nampak luka atau apa2 kesan sakit. Panik ibu pun tak tahu punca apa. This 4 years old girl taknak bagitau takut ibu marah dia. Lepas diasak tanya Nashwa dia ckp dia gigit daun tu. Terus suruh adik google n jumpa dekat website mynewshub bout this plant.

Dieffebachia. Pokok hiasan yg sering di perkarangan rumah. Getah dan daun mengandungi calcium oxalate yg mnyebabkan gatal2, kekejangan bibir dan lidah. Yes betul pokok tu! Nashwa nangis sambil mulut ternganga xleh tutup mgkin sbb kejang bibir. Air liur pun menitik xhenti.

Mulut Nashwa mengalami kekejangan sehingga menitis air liurnya

Terus start kereta bawak ke klinik. Doktor tanya ada telan tak. Ibu dah la xtahu, nashwa pulak takleh cakap. Doc cek bibir bengkak skit pernafasan semua ok. Doktor kata kalau dia telan, bengkak kt kerongkong, boleh mnyebabkan saluran pernafasan tersekat. Doktor bg ubat sapu bengkak, alergik dan charcoal untuk serap racun klau ada yg masuk perut. Alhamdulillah hari ni dah okey.

Tanya Nashwa kakak makan ka daun tu. Then dia cerita dia amik satu tangkai dan koyakkan daun tu. Ada dia gigit sikit je. Lepas tu dia ludah balik dan lari masuk rumah minum air. Katanya pedih. Luckily sikit je. Kalau tertalan banyak? Nauzubillah moga dijauhkan.

Bibir atas Nashwa membengkak kerana bisa racun

Hus nak pesan kt semua yang ada tanam pokok ni, eloklah dibuang je. Risau budak2 yang xreti apa lagi ni amik masuk mulut. Kids being kids kan.. Dorang curious. Semua menda nak explore. Kita yang kena sediakan safe environment untuk diorang.. Sentiasa pantau apa budak2 kecik ni buat. Lagi2 musim raya ni merata2 kita ziarah saudara dan kawan2. If anything happen always go straight to doctors ok.

Silakan share supaya semua orang alert. Semoga posting ni bermanfaat.

-Husnulkhotimah-
14.06.2019

Jika ada antara pembaca Pa&Ma yang menanam tumbuhan ini di rumah, berhati-hatilah terutamanya jika ada anak yang masih kecil. Kadang-kadang kita sukakan sesuatu tumbuhan itu kerana keunikan dan kecantikannya tanpa mengetahui, rupanya ia berbahaya. Semoga kejadian yang menimpa adik Nashwa ini menjadi pengajaran kepada kita semua.

SUMBER: HUSNULKHOTIMAH FAHMI