Percaya tak susu ibu ni rasanya berlainan setiap hari mengikut jenis makanan yang ibu makan. Sebab itulah bila kita menyusu bayi, sebolehnya bayi tak mahu lepas. Perasan tak?

Beruntung sangat bayi kita kerana apa yang kita makan, itulah yang dia dapat rasa. Jadi ramai pakar jelaskan bayi yang menyusu badan ni mereka akan membesar dengan sihat dan tidak menjadi seorang anak yang memilih makan.

Ini kerana dari awal-awal lagi anak dah dapat rasa pelbagai makanan melalui susu ibu. Seperti yang dikongsikan oleh Kaunselor Penyusuan, Dr Nurhaya Yacob dari Dr Nurhaya Lactation Center inilah kebaikannya.

“Hmm sedapnya susu hari ni, tak pernah rasa pula sebelum ni. Nak lagi lah!” Suara hati bayi yang menyusui di hari raya. Hahaha bayi pun suka rendang raya mak masak.

Begitulah anak yang minum susu ibu. Antara kelebihan dan kehebatan susu ibu, bukan saja memiliki nutrisi terbaik untuk bayi namun memberi kepelbagaian rasa terhadap susu ibu walaupun si bayi belum pun memulakan makanan pertamanya.

Sekiranya pemberian makanan tambahan kepada bayi di mulakan dengan baik dan betul, bayi yang menyusui tidak mudah menjadi “picky eater” kerana mereka sudah pun mendapat “rasa” makanan tebut melalui proses penyusuan pada tempoh 0-6 bulan tersebut.

Betul ke ibu makan macam-macam, anak mudah kembung perut?

Ramai yang kerap bertanya, makanan apa yang buat anak angin?

IKLAN

“Angin” yang dimaksudkan di sini adalah gas yang terbentuk di dalam usus bayi akibat dari mungkin pencernaan yang kurang baik.

Contohnya:
Ibu minum dan makanan dari produk tenusu seberti keju dan susu dalam kuantiti sedang atau banyak. Cheese cake 2 keping, strawberry milk shake ditambah pula dengan pengambilan susu kerana di momokkan dapat meningkatkan produksi susu.

Susu ibu mungkin akan naik secara tiba-tiba kerana pengaruh oksitosin dari rasa gembira dapat makan cheese cake 2 keping kegemaran sambil dapat “me time”.

Produk tenusu mungkin punca

Produk tenusu memilik kandungan laktose yang tinggi. Susu ibu juga ada laktose. Mungkin pada malam itu kandungan laktose lebih tinggi sedikit dari biasanya. Bayi menyusu dengan sangat rakus kerana sedapnya cheese cake tadi.

Apabila bayi sedang mencerna susu ibu tersebut, susu itu memiliki kandungan laktose yang lebih tinggi sehingga ia memerlukan masa yang lebih lama untuk di hadam.

Tempoh masa yang lebih lama di dalam usus bayi itu melalui proses fermentasi oleh mickororganisma di dalan usus terhadap laktosa di dalam usus dan menghasilkan lebih banyak gas. Gas hasil dari fermentasi. Yah,itulah anginnya yang buat anak kembung itu.

Bayi yang mengalami isu reflux dan lactose intolarance selalunya dinasihati ibunya untuk mengurangkan mengambilam makanan dari asas tenusu.

Cili boleh menyebabkan anak cirit

Begitu juga dengan cili. Cili mengandungi capsaisin yang boleh menyebabkan cirit sekiranya di ambil dalam kuantiti yang banyak.

Maka bersederhalah dalam memilih makanan dan makan. Sebaik apa pun makanan itu, sekiranya di ambil dalam kuantiti yang banyak, akan membawa kemudaratan.

Angin tidak di pindahkan dari dalam payudara ke dalam susu. Kalau ada angin betul-betul, ibu tersebut sudah mengalami “trombosis” (ketulan darah) di sana sini akibat dari angin yang berlegar-legar di dalam tubuh. Hahaha.

Selamat menikmati juadah dan besederhana lah ya. Bukan sahaja anak kembung nanti, kita pun boleh cirit kalau makan banyak sangat.

Sumber: Dr Nurhaya Yacob
Hari ni susu you all rasa apa tu…❤️

**Jangan lupa saksikan Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, setiap Rabu jam 9 malam di Astro Ria saluran 104/124 dan ulangannya setiap Ahad jam 9.30 pagi.