Selain donat, karipap juga antara makanan yang disukai anak-anak kita. Rasanya yang rangup ditambah pula dengan inti padunya, buat anak makan bertambah. Tak sebiji, pasti nak lagi.
Jika dahulu kita boleh membeli di kedai, PKP pastinya masa terbaik untuk mama mencuba sendiri di rumah. Nak hasilkan karipap pusing yang rangup dan sedap? Ini cara ringkas tetapi gerenti jadi yang dikongsikan oleh ibu ini, Fafae Mimie. Jom cuba!
Resepi karipap pusing rangup tapi start snap gambar separuh, tak snap dari awal. Untuk frozen boleh bakar jap kat oven 180c, 10 hingga 15 minit. Sejukkan dan bekukan.
Doh A:
4 cawan tepung gandum
1 cawan air + 1 sudu teh garam
2 sudu marjerin
Satukan Doh A dan uli sampai jadi doh tak melekat kat tangan. Kemudian bahagikan kepada 3 doh, bulatkan.
Doh B:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan minyak masak
Uli doh B sampai jadi doh, bahagikan pada 3 bahagian. Semua suhu biasa, tak payah panaskan minyak/air.
Masukkan doh B ke dalam doh A. Bulatkan. Lepas tu gelek adunan macam dalam gambar.
Gulung sampai habis.
Kemudian pusing dan leperkan.
Gulung lagi sampai habis.
Dan bahagi pada 7 hingga 10 bahagian.
Potong guna pisau tajam.
Selit yang hujung tu kat bawah. Penyek guna tapak tangan dulu sikit.
Lepas tu baru gelek guna pencanai. Yang atas ni belah luar karipap tau.
Masuk inti dan kelim. Inti boleh ikut resipi masing-masing.
Siap sedia digoreng!
Saya guna cup baking 1/2 cawan tu dapat 30 ketul karipap sebab guna acuan karipap besar.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Memesan makanan terus ke rumah pastinya tidak sama dengan menikmati di kedai. Tidak dinafikan satu kerinduan untuk makan di kedai bersama keluarga seperti dahulu. Apa kata kita cuba menu dari restoran pula untuk anak-anak dihujung minggu.
Resipi Kue Tiaw Kungfu yang dikongsikan oleh Pn Suzana Othman ini memang terbaik. Rupanya macam ni caranya hendak menyediakan kue tiaw kungfu. Patutlah sedap!
RESEPI KUEY TEOW KUNGFU
Dulu-dulu sebelum PKP korang pernah tak bila makan kat luar tak rasa nak makan nasi. Tekak cuma nak makan makanan panas-panas macam mee atau nasi goreng. Kali ni kita nak share resepi kuey teow kungfu pulak.
Silakan study resepi dan langkah demi langkah pada gambar di bawah. Jenuh kita snap satu-satu.
Bahan-bahan:
1 bungkus kue teow 450g, cuci dan toskan.
2 keping dada ayam- potong kecil
1 mangkuk udang
2 keping fish cake- hiris nipis
2 pokok pakchoy
½ biji lobak merah-hiris
Bunga kobis-potong
Baby corn-hiris
5 biji telur
5 ulas bawang putih- ketuk
5 tangkai cili siam- ketuk
3sb sos tiram
2sb sos ikan
Lada sulah
1 ketul kiub pati ayam
3sb tepung jagung- larutkan dengan sedikit air
Minyak masak
Pecahkan 4 biji telur dalam bekas, kemudian pukul hingga kembang. Taburkan sedikit lada sulah, masukkan kuey teow dalam bekas tadi.
Panaskan minyak dalam kuali, pastikan minyak mencukupi. Goreng kuey teow macam goreng telur dadar. Jangan balikkan selagi tak garing nanti pecah. Bila dah masak, angkat dan masukkan dalam pinggan. Kita ulang proses hingga 4 kali.
Dalam periuk lain, panaskan sedikit minyak kemudian tumis bawang putih hingga garing. Masukkan 1liter air.
Masukkan isi ayam dan fish cake.
Kemudian masukkan sayuran kecuali pakchoy. Masukkan 3sb sos tiram.
Masukkan 2 sb sos ikan. Jenama apa-apa pun boleh janji halal. Cari je kat pasaraya mesti jumpa.
Masukkan 1 ketul kiub ayam, kita guna 1sk serbuk pati ayam. Jangan lupa masukkan serbuk lada sulah.
Masukkan udang. Masukkan sayur.
Baru masukkan garam. Aji tak usah guna sebab dah ada pati ayam tadi.
Pecahkan sebiji telur dalam mangkuk, pukul sekejap, masukkan dalam periuk lepastu kacau macam dalam video.
Bila dah menggelegak baru masukkan larutan tepung jagung. Masak hingga kuah memekat.
Akhir sekali masukkan cili yg diketuk. Tutup api.
Curahkan kuah dan segala khazanah atas kuey teow tadi.
Sedia utk dinikmati. Kalau nak pedas boleh makan dengan cili potong.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Pemilihan makanan sebelum bersalin sangat penting untuk membekalkan tenaga, mengelakkan keletihan dan membantu ibu melalui proses kelahiran dengan lebih selamat.