Ramai yang mengadu mula tertekan apabila bekerja dari rumah, masa tu jugalah anak asyik buat perangai, anak ajak main serta minta perhatian. Adakah anak ini sebenarnya mula degil? Ikuti penjelasan ini.

PERNAH TAK JADI MACAM INI ?

Kalau dulu anak akan buat perangai bila lepas kita balik kerja. Tapi sekarang work from home lagi menjadi-jadi anak buat perangai. Anak merengek, buat perangai, baling barang, pukul adik, dan ada jela benda salah yang dia buat sehingga mengundang kemarahan kita..

Saya nak tanya;

IKLAN

Ada tak layan anak dan main-main dengan dia, sembang dengan dia dan bagi sepenuhnya perhatian pada dia bila anda ada dirumah. Atau mereka pun sama seharian menghadap handphone disebabkan kita yang terlalu sibuk menghadap kerja dari pagi sampai petang.. Sampai tak ada masa nak bermain, berinteraksi dan meluangkan masa dengan mereka.

Sebenarnya kanak-kanak ni kan bila buat sesuatu benda mesti ada something yang dia nak tunjuk kan atau nak disampaikan. Tambah-tambah lagi jika anak tersebut ada masalah untuk bercakap. Banyak yang mereka nak bagitau tapi tak tau macam mana caranya.

Anak Nak Perhatian

Berbalik kepada masalah anak suka buat hal yang menyebabkan kita marah mereka, sebenarnya jika kita lihat dari segi psikologi kanak-kanak, mereka suka menarik perhatian dan mereka mahukan perhatian terutamanya dari orang yang mereka sayang iaitu ibubapa mereka. Perhatian yang diterima mereka tak kisah macam mana. Sama macam kita juga lah orang dewasa mahukan perhatian daripada pasangan kan ?

IKLAN

Apabila kita marah itu adalah perhatian bagi mereka dan mereka akan keep buat perkara tersebut sebab mereka nak dengar kita sebut nama mereka dan tengok mereka dan cakap dengan mereka. Mereka tak boleh membezakan perhatian tersebut negatif atau positif. Mereka hanya mahukan perhatian.

Beri Perhatian 100%

Jadi jangan lupa untuk beri perhatian walaupun sepenat mana pun kita kerja. Lupakan HP kita, lupakan laptop, sekejap je. Beri 100% masa dan tunjukkan yang kita betul-betul berikan perhatian pada mereka. Kanak-kanak walaupun tak bercakap, mereka boleh rasa ya. Jangan ingat mereka tak faham.

Beri Pujian

IKLAN

Dan satu lagi, jangan lupa untuk puji anak bila mereka buat sesuatu perkara yang baik. Puji dan mention mereka. Hargai apa yang mereka buat walaupun benda tersebut kecil sangat. Puji perkataan positif dan abaikan perkara negatif. Untuk menggalakkan anak terus melakukan perkara yang baik dan yang betul.

Hargai anak-anak. Masa mereka kecil tak lama. Jadi masa ini lah anda perlu lakukan tanggungjawab untuk membantu mereka. Okay?

Kredit: Aishah Kassim Academy 

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini. Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza. Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah. Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.