Kadang-kadang anak kecil usia dua tahun ni banyaknya kira! Ada masa boleh hilang sabar dibuatnya. Namun, bila kita tahu dan kita sedar yang kita dulu pun macam itu, mungkin kita boleh menjadi lebih sabar dengan mereka.

Anak 2 Tahun Campak Barang, Tendang & Jerit Bukan Sebab Akhlak Buruk. Dia Sedang Belajar!

Menurut perkongsian daripada Ibu Rose yang dikenali sebagai guru keibubapaan, ada sesuatu yang ajaib mengenai anak berusia 2 tahun ni. Mereka hidup di dalam dunia mereka sendiri. Mereka belum betul-betul faham dunia orang dewasa.

Mereka nampak berakhlak buruk, campak barang, makan merata-rata, tendang dan jerit jika mereka tidak dapat apa yang mereka kehendaki.

Oleh itu bila orang dewasa tidak faham, mereka menuduh anak-anak kecil yang belum faham dunia ini dengan perlbagai tuduhan kepada ibu bapa mereka. Malah ada juga ibu bapa yang kerana tidak ada ilmu mengenai perkembangan anak-anak marah berlebihan akan anak-anak ini.

Lantaran itu anak-anak ini semakin keliru dan semakin masuk ke dalam ‘dunia’ dia. Jadilah anak ini membesar dengan keadaan begitu walaupun sudah berusia 4-5 tahun masih di dalam dunia yang sepatutnya hanya untuk anak yang berusia 1.5 tahun – 3 tahun.

IKLAN

Fahamilah jika anak pada usia ini nampak macam berakhlak buruk…ingat itu bukan akhlak dia, itu adalah dia sedang mempelajari dunia dan bagaimana untuk berakhlak mulia.

Maka tunjukkan kepadanya dengan sabar. Jika dia menjerit, ambil tangan dan letak pada bibirnya memberi tanda tidak perlu menjerit. Jika ada masa bawa dia keluar untuk dia boleh bermain dan menjerit.

Jika dia makan bersepah, maka letakkan tempat yang membolehkan dia makan di kawasan itu sahaja. Letak di kerusi baby atau sepertinya.

IKLAN

Jika dia menendang, ambil lembut kakinya dan beritahu bahawa tidak perlu menendang jika mahukan sesuatu.

Ajar dia untuk mengatakan ya atau tidak. Dan belajarlah bertanya seperti meminta izin sebelum dia melakukan sesuatu kepadanya.

Contoh, jika mahu memandikan dia. Katakan, ‘sayang mama nak mandikan sayang, ya’ dan biar dia boleh memilih. Jika dia kata ya, maka bawalah dia mandi dengan gembira. Jika dia mengatakan ‘no’ maka teruskan pujuk dan buat sesuatu yang menarik dibilik mandi.

IKLAN

Bila anak-anak kecil ini sudah belajar mengatakan yes atau no, sebagai tanda mereka boleh memilih serta ibu bapa menghormati perasaannya, maka situasi anak-anak itu menjerit, menendang, makan bersepah dan sebagainya akan cepat berhenti dan anda akan melihat anak-anak 4-6 tahun yang mudah dibimbing. InsyaAllah.

Ha…siapa yang ada anak umur lingkungan 2 tahun atau yang pernah ada anak umur begini cer angkat tangan sikit. Anda mesti faham apa yang Ibu maksudkan kan?. Now, lepas baca apa yang Ibu dah kongsikan, pada pendapat sayang bagaimana harus kita pandang anak 2 tahun yang bersikap ‘terrrsangat comel’ ni? Sharelah sikit kat ruangan komen tu.

Salam kasih,

Kredit:  Ibu Rose 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI