Pening juga dibuatnya bila anak kecil kita asyik bertanya tanpa henti. Mama papa jangan malas menjawab ya! Ada sebabnya mengapa.

Menurut Noor Asyikin Ahmad, yang mempunyai lebih 14 tahun pengalaman dalam dunia pendidikan awal kanak-kanak, ada terlalu banyak manfaat bila anak aktif bertanya soalan. Jadi ibu bapa janganlah malas.


Ibu bapa mungkin pernah berhadapan dengan situasi anak yang banyak bercakap dan bertanyakan pelbagai soalan tanpa henti. Dari satu soalan, kemudian kepada soalan dan seterusnya kepada soalan yang lain. Apa? Kenapa? Bagaimana? Di mana? dan Siapa?

Contoh: “Ibu kenapa bunga merah?” “Kenapa tanam di sini?” “Ibu kenapa mesti mandi?” “Kenapa ibu tak mandi?”.

Anak Banyak Bertanya Ni Bijak, Jadi Mama Papa Jangan Malas Jawab Soalan, Take Note Ya!

Mengapa kanak-kanak talkative bertanya banyak soalan?

Menurut pakar, kanak-kanak yang aktif atau banyak bercakap mempunyai tahap keyakinan diri yang tinggi. Mereka berada di dalam dunia dewasa di mana mereka memerlukan maklumat setiap hari dan kadangkala pertanyaan mereka itu sebenarnya menunjukkan mereka keliru apa yang berlaku di sekeliling mereka, sekali gus mencetuskan rasa ingin tahu yang tinggi dalam diri. Lalu mereka akan terdorong untuk mengetahui sesuatu perkara.

IKLAN

Cipta Bonding Dengan Anak?

Anak bertanya soalan sebenarnya amat baik dalam hubungan kekeluargaan. Ada banyak kesan positif yang ibu ayah patut tahu.

  1. Bila ibu bapa bapa berhadapan dengan situasi anak talkative, mereka mendengar, memberi idea atau respon setiap pertanyaan anak-anak ke arah kebaikan. Bukankah ni baik dalam hubungan?

2. Anak-anak talkative mampu beri kesan positif komunikasi dan buatkan ‘bonding’ antara ibu bapa dan anak-anak jadi lebih positif. Bila anak ”terjah” dengan soalan demi soalan yang agak mencabar, mak ayah akan berfikir lebih demi untuk anak.

3. Kalau ibu bapa menipu pasti rasa bersalah dan akan sebaiknya menjawab jawapan yang baik dan positif untuk anak. Disini wujudnya komunikasi yang baik antara ibu bapa dan anak.

IKLAN

4. Ibu bapa pun dapat beri panduan, jawapan yang dapat meransang minda anak-anak sekali gus buat hubungan ibu bapa dan anak-anak jadi lebih baik dan akrab.

Anak Banyak Bertanya Ni Bijak, Jadi Mama Papa Jangan Malas Jawab Soalan, Take Note Ya!

5. Anak talkative juga sentiasa bertenaga dan bersemangat, ibu bapa harus pandai menyalurkan tenaga dan semangat anak-anak dengan cara yang betul. Dengan ini dapat bantu mereka pelbagaikan sesuatu yang baru.

6. Kepetahan bercakap dan mengutarakan soalan petanda bahawa sel-sel otak mereka berhubung selari dengan perkembangan kognitif mereka.

IKLAN

7. Kebaikan kanak-kanak talkative ini beri kesan pada pencapaian akademik mereka melalui sifat atau perasaan ingin tahu mereka.

8. Ada kajian yang mengatakan bahawa ibu bapa yang sering menggalakkan anaknya bercakap atau bertanya, akan memberi impak yang positif untuk pembelajaran mereka.

9. Mereka akan lebih kreatif dalam menyelesaikan sesuatu perkara dan banyak pertanyaan dan persoalan sebelum mencuba dan mencari jalan penyelesaian. Semua ini bermula dengan sifat ingin tahu serta gemar bercakap dan mengutarakan soalan.

Anak Banyak Bertanya Ni Bijak, Jadi Mama Papa Jangan Malas Jawab Soalan, Take Note Ya!

10. Kanak-kanak yang talkative mampu menambah perbendaharaan kata. Contohnya bayi berumur 12 bulan masih tidak mampu bercakap dengan banyak, tetapi mereka mampu untuk memahami sehingga 60 perkataan dalam tempoh sehingga 18 bulan. Perkembangan bahasa mereka berlaku dengan drastik. Oleh itu ibu bapa perlu bersedia dengan soalan-soalan yang bakal ditanya, maka makin banyak bercakap atau bertanya, makin banyaklah mereka tahu dan belajar.

Jika kita menghalang mereka dari bercakap sesuatu, ada kemungkinan akan wujud jurang antara ibu bapa dan anak-anak. Selain itu juga kita akan membunuh semangat dan perasaan ingin tahu mereka. Jadi ibu bapa jangan malas menjawab!!

 

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI