Anak kalau tak mahu makan nasi, mama pasti rasa susah hati. Bimbang perut anak sentiasa kelaparan kerana tidak dibekalkan dengan karbohidrat tinggi. Sebenarnya bukan nasi sahaja pembekal karbo, mama boleh kreatifkan diri dengan mencuba bebola kentang atau keledek yang rasanya lebih manis tetapi menyihatkan.
Resipi Bebola Keledek Keju yang dikongsikan oleh Puan Mariatun Bibi ini boleh anda cuba sediakan buat anak. Insyaallah kenyang dan anak pun suka.
Saya buat Bebola Keledek Keju ni untuk anak-anak. Anak-anak pun suka.
Resepi Bebola Keledek Keju
Bahan-bahan:
Ubi keledek
Ads
Tepung gandum
keju dan serbuk roti
minyak untuk mengoreng
Caranya:
Ads
Rebus ibu keledek sampai empuk. Biarkan sejuk dan masukkan tepung gandum. Saya agak-agak je letak tepung. Uli sampai tak melekat kat tangan. Ala macam kita nak buat Kuih Keria tu.
2. Buat bulat-bulat keju macam dalam gambar. Kalu tak mahu letak keju pun tak apa, ikut la nak letak inti apa.
Ads
3. Ambil ubi yang dah di uli dengan tepung tadi,tekan dan letakkan keju di tengahnya. Bulat-bulatkan semula.
4. Dah habis buat bulat, bolehlah salutkan dengan serbuk roti. Dah habis boleh la goreng.
Kredit: Mariatun Bibi
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Membawa anak-anak untuk makan di restoran buat ketika ini pastinya agak membimbangkan walaupun sudah dibenarkan untuk dine in di restoran. Teringin nak makan shell out? Apa kata kita buat sendiri di rumah. Anak-anak dan suami lagi puas hati makan.
Resipi simple dan ringkas yang dikongsikan oleh Pn Mas Aura ini mama wajib cuba. Senang sangat. Tak hairanlah dapat perkongsian sampai 6 ribu di facebook. Jom cuba!
Malam tadi suami request nak makan shell out, memandang kan tak boleh makan kat kedai kita buat lah sendiri. Puas hati buat sendiri mudah jee. Saya share resepi dan cara-cara di gambar yee. Selamat mencuba!
RESEPI SHELL OUT SEAFOOD
BAHAN BLEND :
Cili kering -yg telah direbus
Bawang merah
Bawang putih
BAHAN UTAMA :
Seafood (ikut suka)
Brokoli, carrot, jagung
Cili sos
Sos tiram
Serbuk kari
Kiub pati ayam
Halia (Hiris)
Serai (Titik)
Daun limau
Gula melaka
Mula-mula didihkan air, rebus semua bahan-bahan sayur seperti carrot, jagung dan brokoli. Masukkan sikit garam.
Next, kita rebus pulak bahan-bahan seafood. Ketepukan. Air rebusan jangan buang, simpan untuk stok sos nanti.
Untuk sosnya, panaskan minyak dan masukkan semangkuk cili kisar bersama bawang tadi. Masukkan juga halia dan serai.
Jangan lupa gula melaka dan 2 kiub pati ayam.
Masukkan serbuk kari dan daun limau purut.
Sos tiram dan sos cili 2 sudu makan.
Masukkan air rebusan stok tadi, perasakan dengan garam dan biatrkan sampai pecah minyak.
Last sekali masukkan segala seafood yang kita rebus tadi.
Gaul sebati.
Last kita hiaslah dengan jagung, brokoli dan carrot tadi. Potong leomon sikit. Siap!
Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini. Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza.
Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Para ibu berpantang tak tahu nak sarapan apa? Rasa jemu nak makan makanan yang sama- sama hari- hari? Boleh cuba buat lempeng ni. Bukan sahaja sedap, senang sangat nak buat. Guna beberapa bahan je dah siap. Yang paling penting mengenyangkan. Suami dan anak- anak pon boleh makan sekali.
Lempeng ni juga boleh buat makan snekking waktu petang tau. Bukan untuk sarapan je. Cicahkan dengan susu sikit atau madu, mesti menyelerakan dan berasa kenyang. Boleh juga cicah dengan kelapa parut. Rasa lemak masin yang boleh memikat selera. Jom lihat resepi mudah yang dikongsikan.
Resepi ini dikongsikan oleh Aizah Zarirah di Kumpulan Facebook Resepi Ibu Berpantang.
RESEPI LEMPENG
Sumber foto: Facebook Aizah Zarirah
Bahan- bahan: – 3 senduk tepung gandum – 2- 3 sudu gula – Sedikit garam – 2- 3 cawan air (adunan tak cair dan tak pekat sangat)
Cara- cara: 1. Satukan semua bahan dan adun sebati. 2. Biarkan adunan selama lebih kurang 1 jam. 3. Panaskan kuali dan oles sedikit minyak. 4. Tuang satu senduk adunan lempeng dan masak seperti biasa. 5. Angkat dan enak dinikmati bersama kelapa parut atau susu pekat manis.
Mudah je nak buat resepi yang dikongsikan. Minta tolong suami tersayang buatkan pun boleh. Makan bersama- sama dengan keluarga. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kalau masak nasi, pastinya ada lebihan yang tak dimakan. Jangan pula mama buang kalau tak ada idea nak buat apa. Mama boleh cuba resipi yang dikongsi ini untuk buatkan menu si manja.
Breakfast Opa hari ni Crispy Rice Patties sebab semalam punya nasi tak laku ?. Ok alang-alang tu nak share terus antara menu Opa yang guna leftover rice. Tahu tak kebaikan dan khasiat nasi sejuk semalam tu?
Kata nya nasi sejuk tu prebiotik. Tau kan prebiotik and probiotik tu penting untuk usus yang sihat? Immune yang kuat datangnya dari usus yang sihat. So jangan takut-takut nak guna nasi sejuk (selagi tak basi la kan) as long as anak anda tak ada masalah GERD atau kembung perut ok?
Berikut ialah resepinya;
Cheesy rice egg muffin
masukkan capsicum, udang cincang, nasi, baby spinach dalam muffin tray
pukul telur. Season dgn garlic powder and sedikit lada hitam. Boleh jugak nak letak serbuk ikan bilis
masukkan telur ke dalam tray. Jgn penuh sgt. Tabur cheese. Tabur parsley flakes.
bakar dalam oven. 180°c 15minit. Siap.
Nasi goreng simple
Tumis bawang merah, bawang putih cincang sampai garing.
Pecah telur and hancurkan. Perasakan dgn serbuk bilis. And masuk nasi. Gaul sebati. Siap
Rice omelette
Pukul sebiji telur.
Masukkan sayur pilihan and nasi.
Gaul sebati and goreng mcm telur dadar. Siap
Jejari cucur nasi
Blend nasi, udang dgn sikit air
Masukkan dalam mangkuk. Tambah sikit tepung. Macam nak buat jemput kepekatan adunan dia ya.
Campur la sayur mayur apa yg nak. Mama campak daun kucai, carrot je.
Gaul adunan sebati. Masukkan adunan dalam plastik bersih and gunting hujung plastik tu (mcm cara piping org buat kuih tu).
Dengan minyak panas and byk, pipe adunan terus ke dalam minyak panas. Potong ikot size yg sesuai. Biar garing and angkat toss minyak siap.
Baked cheesy rice
Blend baby spinach, nasi and cheese.
Masukkan dalam cup cake and bakar 180c 25mins. Dah siap
Nasi goreng seafood
Tumis tomato paste (blend bawang merah, tomato, bawang putih and capsicum) sampai pecah minyak. Masukkan serai and daun limau purut.
Masukkan udang. Gaul sebati
Masukkan nasi. Gaul2 and goreng sampai nasi agak garing. Siap
Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kisah benar seorang ibu tentang bagaimana karies botol menyebabkan semua gigi anaknya terpaksa dicabut melalui pembedahan. Ketahui punca, perjalanan emosi dan tips elak masalah sama.