Kita semua sedia maklum bahawa dalam Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan hampir RM128 bilion akan disalurkan untuk melindungi kebajikan rakyat dibawah Bantuan Prihatin Nasional (BPN).

Dalam laporan temubual eksklusif Buletin TV3 bersama Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz, Menteri Kewangan Malaysia menyatakan pada mulanya BPN tersebut akan mula diagihkan kepada rakyat bermula pertengahan bulan April sehingga akhir April tapi memaklumkan bahawa penerima akan mula menerima BPN bermula Isnin ini secara berperingkat.

“Mulanya kita jangka pertengahan bulan atau akhir bulan April ini semua orang akan dapat, tapi saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengumumkan, InsyaAllah pembayaran BPN ini akan bermula Isnin minggu depan tapi bayaran akan dibuat secara berperingkat,” ujar beliau dalam temubual eksklusif bersama TV3 di pejabatnya di Putrajaya petang semalam.

IKLAN

Jelasnya semakan dan permohonan BPN telah bermula sejak 1 April 2020. Sebelum ini diumumkan pemberian tunai secara one-off itu akan disalurkan kepada penerima menerusi dua peringkat iaitu pada hujung April dan Mei 2020. Ia melibatkan golongan B40 dan ke bawah, individu bujang dan turut meliputi kumpulan M40 dengan peruntukan keseluruhan mencecah RM10 bilion Ringgit.

IKLAN

Diharap penerima BPN yang telah berjaya membuat semakan dan permohonan tidak berpusu-pusu ke bank pada bermula Isnin nanti ya. Jaga jarak ketika membuat pengeluaran dan sentiasa mengamalkan pencegahan seperti yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. sama-sama kita membendung penularan wabak Covid-19 ini untuk kesejahteraan bersama.

IKLAN

Sumber: Buletin TV3

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI