Seorang bayi berusia tujuh bulan dikejarkan ke hospital di Makkah selepas bayi yang berasal daripada Amerika Syarikat itu tertelan jarum 5.5 sentimeter (cm).

Jarum tertusuk pada usus

Menerusi laporan Arab News, bayi berkenaan datang ke Makkah untuk menunaikan umrah bersama keluarganya. Namun, kejadian yang tidak diingini telah berlaku kepadanya apabila dia tertelan jarum.

Dalam keadaan kritikal, bayi perempuan terbabit dikejarkan ke jabatan kecemasan Hospital Bersalin dan Kanak-Kanak Makkah kerana jarum berkenaan tertusuk pada ususnya sehingga menyebabkan lubang kecederaan.

IKLAN

Meskipun sukar kerana faktor usia bayi serta saiz jarum, pasukan perubatan yang bertugas akhirnya berjaya mengeluarkan jarum tanpa pembedahan dan dibenarkan keluar hospital dalam keadaan sihat.

Luka dalaman dah sembuh

Menurut ketua pasukan perubatan, Dr Abdullah Al-Shanbary, selepas prosedur berjaya, bayi berkenaan berpuasa selama empat hari untuk menjalani pemeriksaan dan imbasan sinar X.

IKLAN

Walau bagaimanapun, keputusan sinar X menunjukkan bahawa luka dalaman bayi itu sudah sembuh.

Dalam pada itu, Pengarah Eksekutif Hospital, Dr Hilal Al-Maliki memuji kecekapan pasukan perubatannya dan menekankan bahawa hospital itu dilengkapi dengan peralatan terkini dan sentiasa bersedia untuk mengendali kes-kes kritikal.

IKLAN

Sumber : Arab News , OB

Ayuh, kembalikan kesegaran dan tenaga anda bersama pasangan tersayang melalui Bengkel Refresh & Recharge: Jom Kembali Semangat! Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/jom-kembali-semangat/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!