Menjelang cuti panjang sempena Cuti Hari Raya Aidil Raya minggu depan, apa kata kita sediakan hidangan puding untuk keluarga. Tak perlu puding yang berat, cukup hanya puding karamel mudah dan senang.
Puding yang satu ini menggunakan 100 peratus telur tapi tetap sedap dan tak berbau. Wajib cuba perkongsian resipi Cik Markonah.
Salam semua. Ada peminat puding caramel telur kat sini? Memang tak bau telur langsung, tak perlu buang tali pusat telur tu. Asalkan guna telur yang fresh.
Boleh buat berniaga yang mana terkesan dengan ekonomi sekarang ni. Saya halalkan. Saya share resepi kat sini ye.
PUDING CARAMEL 100% telur (42 bekas)
Adunan puding
18 biji telur gred B@C
Susu pekat 1 tin
Susu cair 3 tin
Sunquick 2 sudu kecil
Esen vanila 3 penutup
Air biasa 700ml (letak air dalam tin-tin susu kocak baki susu baru sukat air tu jadi 700ml)
Bahan Caramel:
1kg gula
Air panas 600ml
Cairkan gula sampai jadi golden brown, campurkan air panas 600ml. Hati hati panas ya. Caramel ni jangan guna semua.
Letak 1-2 sudu makan je setiap bekas, nanti manis sangat. Baki simpan dalam peti ais.
Semua bahan puding masuk dalam 1 bekas besar. Telur saya blend sahaja sekejap agak-agak hancur semua, dan tapis (guna tapis besi tu dia jarang sikit) ke dalam adunan.
Lepas dah kacau sebati semua, guna penapis paling halus untuk tapis lagi sekali masuk dalam jug untuk senang nak tuang dalam bekas.
Tuang adunan puding dalam bekas yang dah di isi gula caramel tadi. Tutup bekas dengan penutup. Letak sahaja jangan tutup rapat.
Kukus api sederhana kecil dalam masa 15 minit. Kalau belum masak tambah lagi 3-5 minit. Kalau guna kukus elektrik noxxa kukus selama 18-20 minit.
Menarik: Sesetengah Orang Berkira-Kira Nak Beranak & Mengandung, Neelofa PU Haris Mahu Anak Ramai!
Wow! Bestnya mommies dapat me-time dengan bff di Muzium Negara. Ada sharing dari pakar, games menarik dan hadiah lumayan untuk dimenangi. Jom, daftar sekarang di SINI https://toko.ideaktiv.com/product/mummy-me-time/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bahan Semua Ada Di Dapur, Tanpa Garam & Gula Ini 10 Resipi Kudapan Untuk Bayi
Buntu mama memikirkan resipi untuk si manja lagi-lagi resipi kuih muih ataupun kudap-kudapan. Jangan risau, di sini disertakan 10 resipi kudap-kudapan bayi yang hanya menggunakan bahan di dapur sahaja.
Di sini mami ingin berkongsi antara menu kudap-kudap eshan yg mami sediakan hanya dgn menggunakan bahan² yg ada di dapur. tak perlu pun bahan mahal atau bahan organik, tapi inshaallah masih mampu utk menyediakan menu best, sihat dan berkhasiat utk anak dan paling penting still NO SALT NO SUGAR
PENGAT JAGUNG KELEDEK BERSAGU
– 1 cawan jagung
– 1 cawan keledek oren
– 1 genggam sagu kecil
– 1 genggam kismis
– 3 sudu puree kurma
– daun pandan
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 kotak susu fernleaf full cream (any brand pun boleh, santan juga boleh)
– didihkan air di dalam periuk.
– apabila air tlh mendidih, masukkan jagung dan juga keledek. masak sehingga lembut.
– apabila telah lembut, masukkan kismis dan sagu kecil sehingga sagu masak iaitu berubah
warna jernih.
– kemudian, masukkan cream cheese tatura dan puree kurma.
– last sekali, tuangkan susu fernleaf full cream dan boleh padamkan api.
SAGU GULA MELAKA VERSI BABY
– sagu kecil
– puree buah naga (tak letak takpa. mami saja nak bagi colour sagu rendang tu menarik)
– air secukupnya
– daun pandan
– puree kurma
– fresh milk @ susu formula @ santan @ ebm
– mula² basuh sagu dan rendam dlm stgh jam (nak cepat masak masa merebus).
kemudian, rebuskan bersama puree buah naga sehingga warna sagu berubah jernih
– apabila sejuk, masukkan dlm peti sejuk utk dibekukan.
– utk air gula pula, mami guna air, puree kurma, dan juga daun pandan. rebus
kesemuanya.
– bila telah beku, bolehla diambil, tuangkan air gula dan curah fresh milk. siap!
PUDING ROTI BERSOS ALA KASTARD
BAHAN PUDING ROTI
– 5 keping roti
– unsalted butter
– 1 cawan fresh milk *
– 1 biji telur *
– 1 sudu teh esen vanila *
– 2 sudu puree kurma *
– kismis sbg hiasan
mula² blendkan bahan² bertanda *. kemudian, sapukan ub ke atas loyang dn juga roti. koyak² roti dan susun di dlm loyang. tuangkan bahan blend dan tekan² sedikit agar menyerap ke dalam roti. bakar dgn suhu 160 selama 20mnt atau sehingga kekuningan. nak kukus pun boleh.
BAHAN KUAH ALA KASTARD
– 1 cawan puree mangga
– 1 sudu tepung jagung
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 cawan fresh milk
– 1 sudu puree kurma
masak kesemua bahan sehingga sebati kecuali tepung jagung. bila telah kelihatan sebati, tuangkan tepung sedikit² dan kacau sehingga menjadi sedikit pekat. matikan api.
FRUIT ICE CREAM
– 3 sudu plain yogurt (mami guna brand farm fresh)
– 1 kotak susu fernleaf full cream
– 3 sudu puree kurma
– buah naga (pilihan masing²)
– satukan kesemua bahan² di dalam bekas.
– kemudian, masukkan ke dalam mould ais krim.
– bekukan di dalam fridge semalaman.
– apabila telah beku, sedia utk dimakan.
p/s: sukatan bahan ini boleh menjadi 5 batang homemade aiskrim.
FRIED CHEESY POTATO BALLS WITH DATES
-kentang
-tepung gandum unbleached
-puree kurma (pekat)
-cheese stick
– mula² steam @ rebuskan kentang sehingga betul² lembut. kemudian, lenyekkan kentang
sehingga hancur.
– kemudian, tambahkan tepung gandum unbleached sedikit demi sedikit sehingga adunan
tidak melekat dan boleh dibentukkan.
– utk mengelakkan adunan melekat di tangan, sapukan nipis tepung di tangan dan ambil
adunan tersebut barulah dilenyek2 di tapak tangan.
– masukkan puree kurma dan cheese. kemudian katupkan semula dan bulat2kan adunan
kentang tersebut.
– gorengkan dengan minyak penuh sehingga kekuningan.
CHEESY MINI PUMPKIN STICK
-1½ cawan labu (kukus)
-2 sudu puree kurma
-3 sudu tepung jagung
-tepung gandum unbleached (agak² sehingga doh tak melekat)
-3 sudu cream cheese tatura
satukan kesemua bahan dan gaul sebati. kemudian bentukkan mengikut kreativiti masing².
p/s : kena sesuaikan kuantiti tepung ya sebab kadang tekstur labu steam atau puree kurma juga mempengaruhi kejadian doh tersebut.
DONAT LABU
– 1 cawan puree labu
– 1 sudu teh yis
– 1 sudu ovallet
– 2 sudu fresh milk
– 1 sudu minyak masak
– 1 sudu puree kurma
– tepung gandum unbleached
– satukan kesemua bahan kecuali tepung dan gaul² sehingga sebati.
– apabila telah sebati, masukkan tepung sesudu demi sesudu dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
– setelah itu, bentukkan donat mengikut kreativiti masing².
– tips sy, utk elakkan doh melekat di tangan ketika membentuk donat, lapiskan tepung gandum sedikit di jari2. jangan guna minyak ya sebab minyak dia berlawanan dgn sifat yis, so nanti adunan akan kembang lambat.
– setelah itu, biarkan seketika sehingga donat naik cantik.
– apabila telah naik, bolehlah digoreng seperti biasa. dan jika ada baki dan ingiN difrozenkan, gorengkan seketika barulah disimpan.
PASTA EGG MUFFIN
bahan A
-pasta rebus
bahan B
-bebawangs
-isi ayam
-carrot
-cauliflower
-tomato
-cendawan
-cream cheese tatura
-tumiskan bebawangs dgn menggunakan minyak masak sehingga kekuningan. masukkn isi ayam dan diikuti sayur² lain mengikut urutan (yg lambat masak masukkan dahulu). last sekali masukkan cream cheese tatura dan padamkan api.
bahan C
-telur
-satukan kesemua bahan A,B dan C. make sure jumlah telur itu boleh menenggelamkan kesemua bahan ya.
-setelah itu masukkn ke dalam muffin tray yg telah dioles dgn unsalted butter.
-bakar dgn suhu 180 selama 25mnit. siap!
CHICKEN RICE BALLS
-isi ayam
-carrot
-sawi pakchoy
-bebawangs
-kentang
-cream cheese tatura
-nasi
-unsalted butter
mula² rebuskan kentang. setelah empuk, lenyek² dsn ketepikan. dalam kuali, tumiskan bebawangs dgn menggunakan unsalted butter sehingga naik bau. setelah itu masukkan isi ayam dan carrot yg telah dicincang kecil.
apabila telah masak, masukkan pula sawi pakchoy dan cream cheese dan tutupkan api. tuangkn kentang lenyek, nasi dan tumisan ayam dlm bekas lain. gaul² sehingga sebati. kemudian bentukkannya bulat² atau mebgikut kreativiti ibu². cara saya, saya akan masukkan di dalam chiller sebelum menggoreng agar ketulan rice ball kukuh dan tidak berderai ketika digoreng.
30minit sudah memadai ya. boleh digoreng menggunakan salutan telur, bancuhan tepung atau tanpa disalut apa². jika tidak mahu menggorengnya juga boleh sbb bahan² telah masak semuanya.
boleh juga jika ingin difrozenkan. golekkan rice ball di atas tpung gandum secara nipis dan gorengkan seketika, dan boleh frozen spt biasa.
CHEESY DORY STUFFED BAKED POTATO
-kentang (direbus)
-ikan dori (boleh juga guna ayam dan daging)
-unsalted butter
-bawang putih (tumbuk)
-halia (tumbuk)
-carrot
-daun sup
-cream cheese tatura
-cheese stick
-Mula² rebuskan kentang sehingga empuk. angkat dan apabila telah suam², keluarkan isi kentang tengah seperti dlm gmbar di bawah.
-Kemudian, dlm kuali, tumiskan bawang putih dan halia dgn menggunakan unsalted butter. setelah naik bau,masukkan pula carrot dan kacau² lagi. apabila carrot mulai masak, masukkan pula ikan dori dan kacau² sebati. apabila telah masak, boleh taburkan daun sup dan masukkan cream cheese tatura. gaul² rata dan matikan api.
– Ambil isi kentang yg telah dikeluarkan tadi dan masukkan di dalam tumisan ikan dori. gaul2 sebati lagi. setelah itu, sudukan ia ke dalam kentang yg tlh dikeluarkan isinya tadi. tekan² sedikit agar isi tersebut agak padat.
-Setelah siap, taburkan cheese di atasnya. (saya hanya menggunakan cheese stick yg dikerat2 sendiri).
-Bakar dengan menggunakan suhu 180 selama 20minit atau sehingga cheese meleleh dan kentang agak kekuningan.
Sumber: Eyra Nissa
Artikel Menarik: Tak Keluar Rumah Pun Ibu Risau Kesihatan Anak. Ini Apa Yang Boleh Dibuat
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Soto Letop & Rahsia Buat Sambal Kicap Tahan Lama!
Soto antara menu wajib ada di hari raya. Sajian Soto Ayam memang tak lengkap tanpa Begedil Daging dan Sambal Kicap. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Resepi Soto Letops..so sedap..
Sini cik tie tepek resepi soto. Soto ni makan dengan sambal kicap letops, bergedil ditambah lagi dengan suhun rangup, mahunya tak sedor habis 2 mangkuk soto.
Tak susah pun buat soto ni, buat sendiri lagi puas hati, boleh makan banyak kali gitew. Ada rahsia nak bagi sambal kicap tahan lama & sedap. Bergedil pun ada caranya supaya tidak pecah. Korang cubalah, rugi tak cuba tau.
RESEPI SUP SOTO
1 ekor ayam – potong 4
3 sudu besar rempah soto/rempah sup
¼ sudu kecil serbuk lada putih
1 jug air
4 sekawan -Cengkih, bunga lawang, kayu manis, pelaga
Bahan kisar:
1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
Cara masak:
- Tumiskan 4 sekawan dan bahan kisar. Tumis sehingga naik bau & sedikit kuning. Kemudian, masukkan ayam bersama dengan rempah soto/rempah sup. Jika tiada rempah soto ganti dengan rempah sup.
- Kacau sehingga sebati dengan ayam. Bila sudah sebati dengan ayam, tuangkan air. Masukkan serbuk lada putih, perasakan dengan garam. Masakkan sehingga mendidih & ayam masak.
- Setelah masak, keluarkan ayam. Gorengkan ayam sehingga luarnya garing. Angkat dan carikkan ayam.
SAMBAL KICAP KETAGIH
Bahan-bahan:
2 genggam cili padi hijau
2 ulas bawang putih
Kicap
Cara masak:
- Goreng seketika dua bahan di atas.
- Cili padi perlu dipatah-patahkan supaya tidak meletup semasa menggoreng. Bila digoreng sambal kicap akan tahan lama & lebih sedap.
- Kisarkan dalam blender dengan kicap. Kicap tu letak sehingga tutup paras cili.
- Kisar sehingga hancur semuanya.
RESEPI BERGEDIL
Bahan-bahan:
5 biji kentang – kupas kulit dan potong setebal 1/2 inci
3 sudu besar daging cincang/ayam cincang
3 sudu besar bawang goreng
Sedikit daun sup
¼ sudu kecil serbuk lada putih
Garam
1 biji telur ayam
Cara masak:
- Goreng dulu ubi kentang sehingga lembut & kekuningan.
- Lenyekkan ubi kentang semasa masih panas. Masukkan daging cincang, daun sup, lada putih & garam. Bentukkan bergedil.
- Panaskan kuali.
- Sementara itu, pecahkan telur, kacau telur.
- Celup begedil di dalam telur dan goreng di dalam minyak yang panas sehingga kekuningan. Tunggu sehingga bahagian bawah begedil keras sedikit baru dialihkan untuk mengelak begedil dari hancur.
Selamat mencuba korang semua.
Kredit: Khadijah Jaafar
Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!
Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Butter Cheese Gebu. Guna Sukatan Cawan, Rasa Cheesenya Padu
Bagi anda yang gemar kek dan suka mencuba resipi baru, apa kata kali ni cuba buat kek yang mudah tapi rasanya sangat premium. Bukan kita je suka, anak-anak kecil pun mesti suka sebab berasaskan butter dan cheese.
Walaupun makan berulang kali, kek ni tak muak dan sedap. Anda yang pertama kali buat pun mesti boleh kerana stepnya sangat mudah dan bahan nak sediakan pun ringkas. Tak perlu yang mahal-mahal.
Menariknya kek ini teksturnya sangat gebu dan lembut je. Nak suap pada anak kecil pun boleh sebab rasanya tak manis sangat.
Ini resipi yang dikongsikan oleh Puan Nor Azliza Mohamed untuk anda yang nak buat minum petang sambil layan anak-anak atau tengok TV.
Jom jom minum petang sama-sama..mommy buat kek butter cheese sbb nk perabis secoit cheese dlm fridge tu. Soo fluffy cottonny tasty uolls, very simple yet super nice giteww.
BUTTER CHEESE CAKE
3/4 cawan butter
1/2 @ 125g dari pack 250g cream cheese
1 cawan gula castor
5 biji telur (A)
2 sudu kecil esen vanilla
1/4 sudu kecil garam
2 cawan tepung gandum } ayak
1 + 1/2 sk baking powder } sekali
Cara-cara membuatnya:
– Mix butter + cheese hingga kembang..
– Masukkan gula sedikit demi sedikit, mix hingga putih creamy …
– Masukkan esen vanilla + garam..
– Masukkan telur sebiji demi sebiji, mix lagi hingga gebu..
– Masukkan tepung sedikit demi sedikit, mix sebati..
– Bake 160°c 45- 1 jam @ sehingga masak..
* sis guna loyang bulat 8″, just nice ! Happy baking lovelies
Kredit: Nor Azliza Mohamed
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI