Beberapa hari lalu, Tasha Manshahar telah berkongsi sebuah video di laman Instagramnya disertai dengan kapsyen panjang menceritakan tentang pengalamannya untuk memperkenalkan botol kepada bayinya kerana akan mula bekerja tidak lama lagi.

Kata pelantun lagu Be Mine ini, anaknya itu tidak mahu minum susu menerusi botol. Pelbagai jenama botol dan puting diperkenalkan kepada Muammar tetapi semuanya ditolak. Tambah Tasha, dia terpaksa meminta orang lain untuk menyusukan anaknya kerana Muammar akan menolak jika ibunya yang memberi susu dengan botol. Walaupun telah mengikut jadual penyusuan botol, tetapi anaknya masih menolak.

Artikel Menarik: [Keguguran Awal Kehamilan Petanda Janin Lemah & Ada MAsalah Genetik]

Tasha turut menyatakan betapa dia suka menyusukan Muammar terus dari badan kerana ia umpama bonding time buat mereka berdua. Dalam kapsyennya itu, dia turut merasa risau kerana anaknya mungkin sudah menerima susu dari botol, tetapi hanya yang segar sahaja. Susu yang disimpan dalam peti ais dan dipanaskan akan ditolak oleh Muammar.

Note : this video was recorded on the 5th day Muammar start botol semula. Disusukan oleh uncle dia.
_
Awal dulu Muammar okay je botol, tp since I fully direct feed dia, lepastu I nak start bg botol balik sebab nak naik kerja tak lama lagi, dia reject bottle.
_
Okay few days ago I ada share yg Muammar dah slowly boleh minum botol kan. Sebenarnya dah seminggu I try botol dekat Muammar. I just try bg dia botol Avent. Sebelum ni ada comotomo, tommee tippie, pigeon, NUK. Beli macam-macam jenis teat, tak jadi. Hampir give up. Balik dari beli tu macam biasa la, basuh and sterilize, siap rebus dulu teat dia tu nak bagi lembut. Suprisingly, Muammar mcm boleh accept teat Avent ni, walaupun at first Muammar hisap agak slow, tapi dia tak mengamuk dan slowly susu tu habis. I bagi Muammar botol only during day time (minta org lain tolong susukan. Ada sekali tu je I susukan, Muammar habis minum, the rest dia mengamuk taknak botol so minta orang lain susukan sbb baby ni kenal mak dia). And honestly ada jugak cuba bagi fm sbb thinking of mixing fm and bm. Tp masih dilemma sebenarnya
? So far, masih cuba sebaik mungkin bg bm.
_
I mulakan botol semula ikut jadual yg ramai org suggest. First few days, bagi botol sampai tgh hari je dulu, then slowly panjangkan sampai petang. The rest of the day, I mmg direct feed Muammar sbb I taknak dia lupa macam mana nak direct feed
? Sebab I enjoy moment df kan Muammar. I love having that special bonding sesh with him.
_
Cuma masalah besar lain pulak sekarang ni. Muammar taknak susu yang dah di pam masuk freezer, pastu kita defroze dan warm susu tu. I perhatikan, Muammar likes it fresh. Sama ada direct feed, atau susu yg baru je pam terus masuk botol. Stok yang tak seberapa dalam freezer tu I try bagi, bazir je buang Muammar taknak. Siapa ada experience macam ni?
_
P/s : ada masa i akan share my personal pumping journey yang penuh dgn dilemma, macam-macam i fikir to the extend i rasa stress
?

View this post on Instagram

Note : this video was recorded on the 5th day Muammar start botol semula. Disusukan oleh uncle dia. _ Awal dulu Muammar okay je botol, tp since I fully direct feed dia, lepastu I nak start bg botol balik sebab nak naik kerja tak lama lagi, dia reject bottle. _ Okay few days ago I ada share yg Muammar dah slowly boleh minum botol kan. Sebenarnya dah seminggu I try botol dekat Muammar. I just try bg dia botol Avent. Sebelum ni ada comotomo, tommee tippie, pigeon, NUK. Beli macam-macam jenis teat, tak jadi. Hampir give up. Balik dari beli tu macam biasa la, basuh and sterilize, siap rebus dulu teat dia tu nak bagi lembut. Suprisingly, Muammar mcm boleh accept teat Avent ni, walaupun at first Muammar hisap agak slow, tapi dia tak mengamuk dan slowly susu tu habis. I bagi Muammar botol only during day time (minta org lain tolong susukan. Ada sekali tu je I susukan, Muammar habis minum, the rest dia mengamuk taknak botol so minta orang lain susukan sbb baby ni kenal mak dia). And honestly ada jugak cuba bagi fm sbb thinking of mixing fm and bm. Tp masih dilemma sebenarnya ? So far, masih cuba sebaik mungkin bg bm. _ I mulakan botol semula ikut jadual yg ramai org suggest. First few days, bagi botol sampai tgh hari je dulu, then slowly panjangkan sampai petang. The rest of the day, I mmg direct feed Muammar sbb I taknak dia lupa macam mana nak direct feed ? Sebab I enjoy moment df kan Muammar. I love having that special bonding sesh with him. _ Cuma masalah besar lain pulak sekarang ni. Muammar taknak susu yang dah di pam masuk freezer, pastu kita defroze dan warm susu tu. I perhatikan, Muammar likes it fresh. Sama ada direct feed, atau susu yg baru je pam terus masuk botol. Stok yang tak seberapa dalam freezer tu I try bagi, bazir je buang Muammar taknak. Siapa ada experience macam ni? _ P/s : ada masa i akan share my personal pumping journey yang penuh dgn dilemma, macam-macam i fikir to the extend i rasa stress ?

A post shared by @ tashamanshahar on

Artikel Menarik: [Anak Buat Salah, Kita Marah. Sedangkan Diri Sendiri, Sana Sini Langgar Peraturan]

Begitulah lumrah menjadi ibu yang menyusukan badan. Macam-macam cabaran harus ditempuhi. Masalah susu sikit, merosot, anak tolak minum botol, anak tidak mahu susu yang disejukkan dan banyak lagi. Semoga semua ibu bf akan kekal bersemangat dan kental untuk meneruskan misi mulia ini!

Sumber: Tasha Manshahar