Perkara yang paling membimbangkan bagi mereka yang bersalin secara pembedahan adalah luka czer terbuka kembali. Tetapi apakah tanda-tandanya ya? Jom teruskan membaca perkongsian artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya.

Kemerahan, Bengkak Atau Bernanah Antara Tanda Jahitan Czer Terbuka

Penjagaan luka C-Sec

Melahirkan bayi melalui kaedah caesarean bukan perkara yang mudah. Tidak dinafikan, kebanyakan ibu hamil sebolehnya mahu membawa si manja ke dunia melalui kelahiran normal. Namun percayalah, apa jua kaedah bersalin yang dilalui adalah pilihan yang terbaik untuk anda dan bayi.

Turut dikenali sebagai C-Section, ia adalah prosedur di mana bayi dilahirkan melalui 2 pemotongan – 1 di kulit bahagian bawah abdomen dan 1 di dalam rahim.

Cara penutupan tempat pembedahan caesarean dilakukan

Umumnya, luka C-Sec bahagian luaran boleh ditutup dengan beberapa cara, termasuklah:

 • Jahitan
 • Jahitan boleh diserap
 • Stapel
 • Stapel boleh diserap
 • Pelekat kulit (gam)
 • Sementara itu, potongan bahagian dalam rahim boleh ditutup dengan jahitan boleh diserap, yang akan larut apabila ia sembuh.

Seperti mana proses pembedahan lain, luka pembedahan C-Section juga memerlukan penjagaan dan masa untuk sembuh. Selalunya ia boleh sembuh tanpa sebarang masalah, tetapi ada kalanya walaupun diberikan penjagaan yang betul, komplikasi boleh berlaku.

Bagi kes yang jarang terjadi, bahagian pemotongan czer ini boleh terbuka semula. Dalam istilah perubatan, situasi itu dikenali sebagai C-section dehiscence.

Punca luka czer terbuka

Perkara berikut boleh menjadi punca bahagian caesarean terbuka kembali:

Ketegangan & tekanan

Terlalu banyak tekanan pada perut boleh menyebabkan jahitan longgar atau koyak. Tekanan yang tinggi boleh wujud pada bahagian czer apabila anda mengambil atau mengangkat sesuatu yang berat seperti anak kecil atau beg barangan runcit, memanjat tangga atau cuba bersenam terlalu awal.

Proses penyembuhan lemah punca luka czer terbuka

IKLAN

Ada kalanya proses penyembuhan boleh menjadi lambat disebabkan keadaan genetik atau disebabkan oleh masalah perubatan, contohnya seperti diabetes atau obesiti. Keadaan tersebut boleh mengakibatkan penyembuhan tidak sekata atau potongan pembedahan terpisah dan terbuka.

Nekrosis

Tidak mendapat darah dan oksigen mencukupi ke bahagian caesarean juga boleh menyebabkan penyembuhan luka yang lambat. Dalam sesetengah kes, sel-sel kulit di tepi tempat pemotongan mungkin ‘mati’ kerana tidak mendapat oksigen dan nutrisi yang mencukupi. Keadaan itu disebut sebagai nekrosis. Sel-sel mati tidak boleh tumbuh dan bergabung bersama untuk menyembuhkan luka, ini sekali gus membawa kepada pembukaan bahagian C-Section.

Jangkitan

Jangkitan di bahagian pemotongan caesarean akan melambat atau menghentikannya daripada sembuh dengan betul. Ia boleh berlaku disebabkan bakteria atau kuman. Dalam prosedur pembedahan biasa, anda biasanya akan diberikan antibiotik sebelum pembedahan. Walau bagaimanapun, selepas pembedahan biasa yang tidak rumit, antibiotik tidak diberikan.

Jadi sekiranya dijangkiti, tubuh akan bertindak melawan kuman dan ia mungkin tidak dapat melakukan proses penyembuhan dengan betul dalam masa yang sama.

Faktor risiko untuk luka czer terbuka

Kaedah pemotongan caesarean:

IKLAN
 • Menegak (bermula bawah pusat ke garisan bulu kemaluan)
 • Melintang (merentasi garis bulu kemaluan)
 • Jenis potongan adalah bergantung pada pendapat OB-GYN yang terbaik untuk melahirkan bayi anda.

Pemotongan melintang adalah yang paling biasa kerana ia cenderung sembuh lebih baik dan kurang menyebabkan pendarahan.

Manakala czer jenis menegak lebih berisiko tinggi untuk terbuka dan lambat dalam proses penyembuhan.

Terdapat juga kajian yang menyatakan, penutupan bahagian C-Sec dengan jahitan adalah kurang berisiko untuk terbuka berbanding menggunakan stapel. Pilihan terbaik adalah untuk berunding dengan doktor.

Gejala & simptom luka czer terbuka

Jika luka C-Sec anda terbuka, antara simptom yang boleh dikenal pasti adalah ia akan kelihatan seperti luka baharu dengan kemerahan atau pendarahan. Sekiranya jahitan terbuka disebabkan jangkitan, anda akan melihat tanda-tanda jangkitan seperti kemerahan, bengkak atau nanah.

Seandainya nekrosis menjadi punca jahitan bahagian caesarean terbuka, akan berlaku perubahan warna kelabu, kuning atau hitam sekitar kawasan tersebut. Ia juga mungkin berbau busuk.

Pemotongan dalaman caesarean

Potongan bahagian dalam rahim juga boleh terbuka atau pecah. Sudah tentu anda tidak dapat melihat keadaan tersebut tetapi ada gejala yang boleh dikenal pasti, seperti:

IKLAN
 • Sakit perut yang teruk
 • Pendarahan faraj
 • Pening
 • Tekanan darah rendah
 • Demam
 • Sakit ketika kencing
 • Pergerakan usus yang menyakitkan
 • Sembelit kronik atau ketidakupayaan untuk membuang air besar
 • Benjolan atau ketulan pada bawah perut

Merawat luka czer terbuka

Keterukan luka yang terbuka adalah bergantung kepada lokasinya. Jika potongan czer luar yang terbuka, doktor mungkin memberikan suntikan untuk kebaskan bahagian tersebut dan kemudian mengeluarkan kulit atau tisu sebelum dijahit, stapel atau digam semula.

Sekiranya terdapat jangkitan atau sel kulit mati, bahagian czer perlu dibersihkan sebelum ditutup semula. Walaupun pembukaan bahagian dalam rahim jarang berlaku, tetapi ia sangat serius. Anda mungkin perlu menjalani pembedahan untuk menutupnya kembali.

Dalam kes yang sangat jarang berlaku, rahim mungkin perlu dibuang jika ia rosak atau dijangkiti. Pembedahan ini dipanggil histerektomi. Jika kawasan itu dijangkiti, doktor mungkin memberi dos antibiotik yang lebih kuat, atau anda mungkin diberi antibiotik melalui suntikan atau terapi intravena (IV).


Kesimpulan

Dalam sibuk menjaga bayi, anda juga perlu memikirkan keadaan diri kerana pembedahan caesarean dianggap pembedahan utama. Sebaiknya, elakkan perkara yang boleh menyebabkan luka czer terbuka dan segera maklumkan kepada doktor jika melihat atau merasakan ada tanda jangkitan atau komplikasi.

_

Kemerahan, Bengkak Atau Bernanah Antara Tanda Jahitan Czer Terbuka

Ramadan kali ini lebih istimewa bersama Pa&Ma Superb Huffaz. Nantikan bacaan doa dan surah pilihan dari anak-anak Genius Aulad bermula 3 April ini! Saksikan setiap hari jam 7.00 malam di Facebook Majalah Pa&Ma.

Jangan ketinggalan okay! Teruskan menyokong kami di @majalahpama #majalahpama #pamasuperbhuffaz

Kemerahan, Bengkak Atau Bernanah Antara Tanda Jahitan Czer Terbuka

Buat pertama kalinya BINTANG KECIL membawa anda menyaksikan kisah magisnya ciptaan Allah di samping mendekati kehidupan para sahabat nabi dan tokoh ilmuwan di dalam siri Hikayat 1001 Malam yang disokong sepenuhnya dari TATEH. Saksikan setiap hari sepanjang bulan Ramadan ini istimewa bersama PU RIZ dan team BK Squad di Youtube Channel Bintang Kecil bermula 1 Ramadan pada jam 6.30 petang. Jangan ketinggalan! Follow @bintangkecil #bintangkecilmy #bintangkecil #1001Malam

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)