Disiplin anak tidur awal, mak ayah boleh cuba cara ini. Mengatur disiplin tidur awal untuk anak bukanlah tugas yang mudah jika tidak mengetahui cara yang betul. Ramai ibu bapa mengeluh apabila anak-anak tidak mahu tidur awal, malah ada yang masih segar sehingga tengah malam.

Disiplinkan Anak Tidur Awal, Mak Ayah Boleh Cuba Cara Ini

Disiplinkan Anak Tidur Awal, Mak Ayah Boleh Cuba Cara Ini

 

Akibatnya, ibu bapa juga menjadi tidak cukup tidur dan keletihan apabila bekerja keesokan harinya. Namun, terdapat cara-cara tertentu yang boleh membantu mendisiplinkan anak agar tidur awal. Puan Nuraisyah Abu Husin berkongsi tip dan pengalaman yang boleh dicuba oleh ibu bapa untuk memastikan anak tidur awal setiap hari.

1. Luangkan Masa dengan Anak

Selepas pulang bekerja sekitar jam 5/6 petang, luangkan masa sepenuhnya dengan anak-anak. Abaikan perkara lain dan ajak mereka melakukan aktiviti yang memerlukan tenaga seperti bermain di taman, menunggang basikal, atau menari. Aktiviti-aktiviti ini sesuai untuk anak yang sudah pandai berjalan.

2. Buat Bayi Ketawa Sehingga Penat

Untuk bayi seperti Ayra (5 bulan), mandikan bayi dengan air suam dan sapukan minyak telon sejam sebelum waktu tidur. Pastikan perut bayi tidak kembung. Kemudian, buat bayi ketawa dan bermain sehingga penat. Aktiviti ini membantu bayi merasa penat dan tidur lebih lena.

Disiplinkan Anak Tidur Awal, Mak Ayah Boleh Cuba Cara Ini

IKLAN

3. Pastikan Perut Anak Kenyang

Bagi anak yang lebih besar seperti Adam (1 tahun 11 bulan), pastikan mereka makan kenyang sekitar jam 7 malam. Jika anak tidak mahu makan, beri mereka pisang sebagai gantian. Pisang boleh membantu mereka kenyang sehingga pagi, mengelakkan terjaga di tengah malam.

4. Mak Ayah Perlu Berkorban

Ibu bapa perlu berkorban masa pada waktu malam. Untuk mendisiplinkan anak tidur awal, ibu bapa perlu konsisten dan tidak keluar rumah pada waktu malam. Sekiranya perlu keluar, pastikan pulang awal supaya anak-anak dapat tidur mengikut jadual.

5. Pasang Ayat Ruqyah Semasa Tidur

Pasang surah ruqyah semasa tidur dan setkan supaya berulang sehingga pagi. Ini boleh membantu melindungi anak-anak daripada gangguan malam. Ada kepercayaan bahawa jika anak-anak terjaga di tengah malam, mungkin ada gangguan ‘benda halus’.

IKLAN

Disiplinkan Anak Tidur Awal, Mak Ayah Boleh Cuba Cara Ini

6. Tutup Lampu

Pastikan lampu dimatikan. Anak-anak akan lebih sukar tidur jika lampu masih terpasang. Jika mempunyai lebih daripada satu anak, tidurkan yang lebih kecil dahulu. Setelah itu, tidurkan yang lebih besar dengan aktiviti yang memenatkan seperti berlari-lari di rumah.
Kesimpulan

Mengatur disiplin tidur anak memerlukan kerjasama antara suami isteri. Setelah anak-anak tidur, ibu bapa boleh menikmati masa berdua. Walaupun anak-anak akan bangun awal sekitar jam 5-6 pagi, ibu bapa akan mendapat tidur yang cukup pada waktu malam.

Cubalah tip ini dan kongsikan jika bermanfaat. Dengan konsistensi, ibu bapa akan melihat perubahan positif dalam rutin tidur anak-anak.

IKLAN

Sumber: Nuraisyah Abu Husin 

Baca artikel lain juga: Elak Marah Anak Sebelum Waktu Tidur, Boleh Ganggu Kualiti Tidur Anak!

Tak Elok Untuk Emosi Anak, Tidur Lepas Kena Marah. Rasa Sedih Terbawa-Bawa Buat Dia Down

 

 

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Dapatkan lebih ilmu keibubapaan di Tik Tok Pa&Ma @pama.my

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI