Penyusuan tidak perlu dihentikan asalkan ibu sihat, tidak mengalami komplikasi, mendapat rehat dan nutrien yang mencukupi. Jika keadaan ibu sihat dan tiada halangan daripada segi perubatan, penyusuan boleh diteruskan tanpa halangan yang berat. Tepuk dada tanya selera!

Hamil Lagi, Patut Ke Bercerai Susu? Ikuti Tip Penyusuan Ketika Hamil

Apakah yang perlu dipertimbangkan?

Sama ada mahu meneruskan penyusuan atau tidak selepas disahkan hamil lagi, terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan. Ia merangkumi pelbagai aspek mustahak seperti sejarah perubatan, kekuatan fizikal, kekuatan emosi, usia anak yang disusui serta keperluan penyusuan itu sendiri.

  1. Rekod perubatan

Sama ada ibu tersebut pernah mengalami keguguran,  pendarahan semasa kehamilan atau kelahiran pramatang.

  1. Janin kembar

Ibu yang hamil lebih daripada seorang (kandungan kembar) akan mendapat rangsangan hormon oksitosin daripada yang boleh mencetuskan kelahiran pramatang.

IKLAN

Hamil Lagi, Patut Ke Bercerai Susu? Ikuti Tip Penyusuan Ketika Hamil

Tip penyusuan ketika hamil

Nutrisi

Bagi memastikan ibu, bayi dan janin mendapat nutrisi yang mencukupi untuk keperluan tumbesaran dan perkembangan yang sihat. Terutama ibu yang sudah memiliki ramai anak yang lain, sudah tentu memerlukan lebih tenaga untuk menguruskannya. Ibu hamil yang menyusukan perlulah mengambil 400 hingga 500 kalori lebih banyak daripada biasa.

IKLAN

Ambil lebih banyak kalsium, vitamin D, protein, asid folik, zat besi dan air lebih banyak untuk mengelakkan tubuh ibu mengalami kekurangan zat untuk menghasilkan susu ibu yang berkualiti dan dalam masa yang sama menyalurkan zat untuk tumbesaran janin.

Kalsium amat diperlukan untuk penghasilan susu ibu. Manakala protein pula diperlukan pembinaan otot dan bagi menyokong otot lantai pelvis bagi menampung pembesaran bayi dalam kandungan dan mengelakkan berlakunya tumpah darah. Usahakan untuk makan dengan seimbang sekerap mungkin dengan makanan yang mengandungi daging, susu, karbohidrat dan sayur-sayuran.

Tubuh yang lemah adalah petanda nutrien yang terkandung dalam badan untuk kehamilan lalu sudah habis dan terpaksa menggunakan baki nutrien kehamilan yang seterusnya untuk penghasilan susu ibu. Ambil suplemen dan jangan lupa vitamin pranatal di sepanjang kehamilan.

IKLAN

Rehat

Dapatkan rehat yang mencukupi. Minta bantuan daripada pasangan atau ahli keluarga untuk membantu anda menjaga anak yang lain. Waktu yang kritikal ialah semasa beberapa bulan yang pertama dan beberapa bukan yang terakhir sebelum melahirkan. Pastikan ibu mendapat tidur yang cukup dan berehatlah jika kepenatan.

Sokongan moral

Penyusuan semasa hamil adalah mencabar dan memerlukan sokongan daripada orang di sekeliling sama ada di rumah atau di tempat kerja.

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI