Kadangkala ibu pun kehabisan idea menyediakan menu sarapan untuk anak yang umur setahun ke atas. Ibu sentiasa berusaha menyediakan sarapan untuk anak supaya mereka mendapat khasiat diperlukan sepanjang hari. Walaupun kadangkala kehabisan idea tetapi ia tidak memutuskan niat ibu memberi yang terbaik kepada si manja.
Adakalanya bayi yang genap umur setahun dan semakin aktif dan lasak bermain semakin kurang berselera untuk makan. Jadi, ibu kena kreatif dan bijak memancing selera mereka. Idea resipi sarapan untuk anak berumur setahun ke atas oleh seorang ibu, Herny Hafiz mungkin boleh dijadikan rujukan ibu-ibu lain.
Nak share menu breakfast anak saya masa umur 12-18 bulan.
Selalunya masa serve kat dia saya akan bagi bersama buah-buahan dan telur rebus/cheese.
Bila hidangkan dia saya train untuk makan buah dulu. Untuk breakfast saya utamakan makanan bersumberkan protein dan vegetable tapi takdelah hari-hari ikut.
Makan buah pagi-pagi bagus untuk pelawasan dan juga iron absorption. Contoh buah-buah yang saya selalu bagi masa 1 tahun ke atas semasa breakfast
1.Blenderkan labu yang sudah distim bersama telur.
2.Tuang kan 1 senduk campuran tadi ke atas non stick pan.
3.Bila dah naik sedikit buih alihkan. Apabila dah masak boleh dihidangkan.
4.Boleh dihidangkan bersama madu dan sedikit butter.
Banana Raisin Muffin
Bahan-bahan:
3 biji pisang yang sudah ranum dilecek.
1 biji telur
3 cawan tepung gandum tanpa peluntur
2 sudu kismis organik
Sedikit serbuk penaik dan vanilla esen
Cara membuat:
1.Campur dan pukul semua bahan-bahan tadi dan masukkan ke dalam muffin tray.
2.Bakar di dalam oven dengan suhu 180 celcius selama 20 minit.
1.Pecahkan telur, masukkan baby spinach.
2.Kemudian panaskan unsalted butter di dalam kuali. Masukkan bahan-bahan tadi dan goreng sehingga masak. Kemudian potong-potongkan menjadi finger food.
Corn Pancake
Bahan-bahan:
1/2 cawan isi jagung yg sudah di stim kemudian kisar kasar
3 sudu tepung gandum tanpa peluntur
2 oz air
Sedikit unsalted buttter
Ads
Cara membuat:
1.Adunkan semua bahan-bahan. Panaskan butter atas nonstick pan dan masukkan satu senduk adunan tadi. Bila dah naik buih boleh alihkan sehingga pancake masak.
Cheesy Spaghetti
Bahan-bahan:
Spaghetti organik
2 sudu minyak zaitun
2 ulas bawang putih
Sedikit herba campuran ( parsley, oregano dan basil)
Sedikit keju blok
2 oz susu segar
Cara membuat:
1.Rebus spaghetti organik (ketepikan).
2.Potong halus bawang putih.
3.Panaskan kuali, tumis bawang putih bersama minyak zaitun.
4.Masukkan spagetti yang sudah direbus. Masukkan keju dan susu. Kacau sehingga sebati. Taburkan mixed herb.
Pencuci mulut yang ringkas tapi sedap biasanya akan jadi piihan ibu. Bukan saja jimat masa nak sediakan tetapi apabila siap semua teruja nak makan. Paling penting bahan asasnya juga mudah dan tak mahal.
Bagi ibu yang teringin nak buat pencuci mulut yang ringkas tapi sedap apa kata cuba buat resipi agar-agar permata yang hanya menggunakan 5 bahan saja.
Hanya perlu ada bahan asas iaitu agar-agar, susu cair, gula serta pewarna. Confirm lepas siap semua berebut nak makan.
Resipi Agar Agar Permata (5 bahan)
Bahan-bahan
Agar-agar tali 1 paket 25g
Air 6 cawan (cawan minum kopi tu)
Gula 6 sudu besar (boleh tambah kalau nak lagi manis)
Susu cair 1/2 tin
Pewarna merah, hijau, kuning
Cara-cara:
1. Masukkan air, gula dan agar-agar. Larutkan atas api sederhana sehingga betul-betul larut.
2. Tutup api.3. Ambil 3 senduk kecil agar-agar yang telah larut tadi masukkan dalam 3 bekas berasingan. Letak pewarna bagi setiap bekas dan sejukkan bawah kipas.
4. Baki agar-agar dalam periuk dipanaskan atas api sederhana dan masukkan susu cair..5. Tuang agar-agar susu tadi dalam loyang.
6. Potong dadu agar-agar warna-warni.
7. Masukkan agar-agar warna-warni dalam agar-agar susu.
Hujung minggu pastinya menjadi hari paling bermakna buat anak-anak di rumah. Mana tidaknya, pagi-pagi lagi juadah hebat sudah tersedia hebat di atas meja. Semuanya air tangan ibu tercinta.
Apa kata cuti hujung minggu ini mama sediakan Potato Carrot Fritter ini untuk si comel kesayangan kita. Bukan bayi saja, malah seisi keluarga pun boleh tumpang sekaki. Resipi Potato Carrot Fritter versi baby yang dikongsikan oleh Farisha Sofea ini memang sedap dan berkhasiat. Malah rangup namun di dalamnya cukup lembut, sesuai untuk bayi. Jom cuba!
POTATO CARROT FRITTERS VERSI BABY
Bahan Bahan :
1 biji kentang diparut / dipotong jejari
1/2 biji lobak merah diparut / dipotong jejari
daun bawang
1 biji telur
4 sb tepung gandum tanpa bahan peluntur
3 sb tepung jagung non gmo
1/8 cawan susu segar
1 sb serbuk ayam / serbuk ikan bilis
Sedikit serbuk lada hitam
Minyak untuk menggoreng
Satukan ke semua bahan-bahan dan kacau sebati.
Panaskan minyak di dalam kuali, sudukan adunan dan leperkan.
Masak menggunakan api sederhana kecil sehingga garing kedua dua belah permukaan. Angkat dan toskan. Ulang proses sehingga selesai.
Untuk versi dewasa boleh tambahkan garam secukup rasa dan bolehlah dimakan bersama sos kegemaran .
Siap, sedia dihidang!
Jangan lupa saksikan Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, setiap Rabu jam 9 malam di Astro Ria saluran 104/124 dan ulangannya setiap Ahad jam 9.30 pagi.
Sedap betul mango cheese cake, rasa cheese dibahagian bawah dan dipadankan pula dengan kombinasi puri mangga di atas memang sangat sedap! Teringat pula ketika pertama kali merasai keenakan mango cheese cake di salah sebuah kedai kek yang terkenal di Kuantan.
Rupa-rupanya cara penyediaan mango cheese cake ni sangat mudah. Tak perlu oven atau mixer pun untuk menyediakanya. Cukup hanya disimpan di dalam peti sejuk. Yang paling penting mestilah ada buah mangga kan. Memandangkan sekarang musim buah mangga, ramai peniaga menjual buah mangga so apa tunggu lagi. Jom kita buat mango cheese cake sebagai manisan untuk berbuka nanti. Ikuti resipi perkongsian daripada Nuryatie PG’s.
Resipi Mango Cheese Cake
Bahan-Bahan;
– Butter
– Biskut Marie
– Cream Cheese
– Whipping Cream
– Gula Icing
– Serbuk Gelatin
– Buah Mangga dijadikan puri & potong dadu
Cara Penyediaan:
1) Lapisan bawah
-Cairkan butter separuh..dah cair masukkan biskut yang dihancurkan
-Kacau-kacau kemudian masukkan dalam loyang..padatkan
-Biskut marie dalam 20-25keping
2) Lapisan 2
-Blend 250g cream cheese kemudian masukkan whipping cream sekotak kecik dan gula icing dlm 2 atau 3 sudu (Kalau nak manis tambah lagi)
-Bancuh gelatin dalam sesudu besar campur air panas dalam 3 sudu..kacau sampai sebati masukkan dalam adunan blend tadi..blend sampai sebati
*dalam creamcheese kalau nak letak puri mangga atau mangga yang potong kecik-kecik pun boleh!
3) Masukkan adunan blend tadi dalam lapisan pertama..biarkan beku dalam 15-20 minit
4) Untuk puri mangga – blend sampai betul-betul halus campur dengan gelatin 1 sudu besar yang dah siap di bancuh dengan air panas
Dalam hidup berkeluarga, tak semua perjalanan mudah. Namun bila kasih dan tanggungjawab jadi keutamaan, keindahan tetap menyinar.Begitulah yang boleh kita pelajari daripada pelakon jelita,...