Di dalam sesebuah perkahwinan, tugas suami bukan sekadar mencari dan memberi nafkah kepada suri hatinya. Sangat penting untuk suami mempunyai sikap toleransi dan memahami agar isteri merasa dihargai. Dengan itu, hubungan antara suami isteri juga lebih harmoni dan kurang bermasalah. Anak-anak pula pembawa rezeki. Kelahiran mereka membawa rahmat kepada sesebuh perkahwinan itu.

Suami yang baik akan sentiasa mencuba untuk memahami isterinya. Biarpun apa yang isterinya buat adalah perkara rutin, belum tentu ia akan menjadi sempurna. Pasti akan ada kekurangannya, walaupun perkara itu dibuat setiap hari. Kadang-kadang terlupa, maklum saja banyak perkara yang perlu difikirkan dalam satu masa. Perkongsian dari Ustaz Ebit Lew ini menyentuh hati dan memberi kesedaran buat pasangan berkahwin dan ibu ayah kepada anak-anak.

Artikel Menarik: [Suami Isteri Selalu Bermanja & Saling Bercinta, Rahsia Kurus Paling Mudah!]

Baru ni masa bawa keluarga bercuti saya tengok seorang suami dekat hotel hempas barang dan marah isterinya dan 3 anaknya. Rupanya isterinya tertinggal barang dekat bilik. Suaminya terus pergi. Menjerit-jerit. Barang bertabur. Anak yang besar dalam umur 10 tahun agaknya menangis peluk maknya. Semua menangis-nangis. Saya pergi dekat situ tolong kutip barang yang bertabur-tabur tu. Eh takper. Takper…kata wanita itu. Ish tak per sikit jer kak..

Eh ebit lew kan…yer saya Puan..Allah sayang sabarlah..

Tak lama suami dia datang nampak saya. Eh ebit lew kan..yer saya abang..

IKLAN

Kenapa abang akak ok. Ok ustaz. Isterinya jawab suami saya kuat marah ustaz dan tak mahu tolong saya. Dia asyik main hp. Lepas tu bila barang tinggal marah-marah. Dia suka marah-marah..

Abang penat kerja yer. Nak berehat-rehatkan. Akak pun sama.Saya nampak muka abang dengan akak sama dan saya tahu saling mencintai dan menyayangi. Pasangan bahagia..Beginilah, kita hidup untuk Allah sayang. Anak saya pun ada yang kecil lagi. Memang penat. Tapi mereka rindukan kasih sayang kita mak ayah.

JANGAN BERGADUH DEPAN MEREKA. JADIKAN BARANG TERTINGGAL, SESAT JALAN, SEBAGAI GELAK TAWA DALAM RUMAHTANGGA. ABANG JANGAN MARAH-MARAH. LEMAH LEMBUT DALAM KELUARGA IALAH TANDA KELUARGA DALAM RAHMAT ALLAH. ORANG YANG TERBAIK IALAH YANG PALING BAIK KEPADA AHLI KELUARGANYA..ITULAH AKHLAK NABI SAW..

Suaminya kata saya ada tengok ustaz berdakwah di jalanan. Boleh saya peluk ustaz. Boleh abang. Saya peluk agak lama dan doakannya. Saya bisik padanya. Abang peluk isteri dan anak-anak abang. Mereka sedih tu. Dia terus peluk isteri dan anaknya. Dia menangis dan minta maaf pada isterinya..

Artikel Menarik: [Tak Ada Hadiah Atau Suprise, Hanya Ingatan Tentang Akhirat. Tanda Suami Sayang Isteri]

IKLAN

Ya Allah sebak sebab anak-anak saya pun kecil lagi. Saya kadang-kadang ada ceramah di luar. 4 orang anak kecil-kecil bidadari saya uruskan..hanya Alllah yang membalasnya segala kebaikan dan pengorbanannya..

Hargailah Isteri

Isteri mengandung 9 bulan..rupanya latihan mengandung seluruh hidupnya..hargailah ibu. Hargailah isteri..

Sebab tu saya benar-benar selalu doakannya dan selalu telefonnya dengar luahan bidadari saya mengenai anak-anak. Sebab penat urus rumahtangga ini. Perlu pasangan mendengar luahan rasa dan juga perlu belajar doa luah pada Allah waktu seorang diri menangis..Walau saya tahu. Saya takkan pernah dapat membalas kebaikannya dan pengorbanannya sampai bila-bila.

Begitulah selalunya..

IKLAN

Keluhan lelaki. Tunggu awak bersiap saya sempat keluar beli barang balik, awak belum siap lagi. Cepatlah sikit…kalau 15 tahun kahwin. 15 tahun mengeluh.

Bila keluar pampers anak tertinggal. Laa kan abang dah cakap keluar bawa anak kenalah bawa pampers susu dan semua yang lain-lain…

Laaa itu tinggal…ini tinggal…apa awak ingat.

BAGI SETENGAH LELAKI SIAP TU SIAP..BAGI WANITA SIAP TU MAKNANYA MANDIKAN ANAK, BASUH BERAK ANAK DULU, BUAT SUSU ANAK, BAWA BEKAL LAIN ANAK LAIN, SIAPKAN BAJU SUAMI, SIAPKAN BAJU ANAK, BUANG SAMPAH DULU, MATIKAN LAMPU, BAWA PAMPERS, BAJU LEBIH TAKUT ANAK BERAK MUNTAH, KUNCI PINTU RUMAH…

Sepatutnya tolonglah buat semuanya sama-sama. Kalau tak nak tolong pun jangan mengeluh dan jangan sakitkan hati pasangan. Sebaiknya belajarlah buat semua sama-sama dengan kasih sayang dan rendah diri..pimpinlah dengan bersama-sama melakukannya. Tunjukkan contoh terbaik. Pemimpin yang baik tugas yang berat saya buat. Orang lain bantu. Isteri pembantu kita. Tetapi ramai isteri mereka urus semua. Ada yang tak berterima kaseh. Di marahnya pula. Ya Allah..

Belajarlah melihat dengan hati. Sayangilah isteri dan anak-anak. Berlemah lembutlah. Berkasih sayang- Ustaz Ebit Lew.