Gula dan kanak-kanak memang tidak dapat dipisahkan. Golongan ini sangat menggemarinya kerana gula adalah makanan yang sedap. Ia memberikan kepuasan dan kegembiraan setiap kali mengambilnya.

Tidak salah untuk memberikan anak anda makanan-makanna manis seperti coklat dan aiskrim, dengan syarat, ia perlu dikawal. Namun, air berkarbonat adalah berbeza. Kawalan yang lebih keras perlu diberikan. Mengapa? Baca 5 sebab di bawah untuk mendapatkan penjelasan lanjut.

1. Air gas menyebabkan ketagihan

Ada beberapa kandungan di dalamnya yang boleh menyebabkan ketagihan. Antaranya adalah kafein. Selain itu, gula sendiri dan pemanis tiruan juga melakukan hal sama.

Jadi, jangan terkejut jika anak anda mengamuk untuk mendapatkan air gas selepas anda memberikannya beberapa kali.

2. Tiada khasiat

Air berkarbonat tidak mengandungi kalori dan hanya membuatkan anak anda kenyang. Jadi, anak anda akan kurang makan makanan lain sehingga menyebabkan kekurangan nutrisi penting seperti vitamin A, kalsium dan magnesium.

IKLAN

3. Menjejaskan otak anak anda

Tempoh kanak-kanak adalah satu tempoh yang sangat kritikal dalam pembesaran, terutamanya pembesaran otak. Diet semasa umur ini adalah sangat penting.

Monosodium glutamate (MSG) mungkin tersembunyi di dalam asid sitrik di dalam air gas. Bahan ini boleh menjejaskan neuron otak. Begitu juga dengan pemanis tiruan, aspartame.

4. Menganggu tingkah laku anda anak

Banyak sebab yang mungkin membuatkan tingkah laku anak anda berubah. Antaranya adalah kafein, pemanis tiruan dan gula yang tinggi. Menurut kajian, kanak-kanak yang kerap minum air gas lebih agresif dan susah memberikan perhatian.

5. Merosakkan gigi

Gula dan asid sitrik di dalam air ini tidak sihat untuk gigi. Ia boleh menghakis enamel pada gigi dan menyebabkan gigi rosak.

Fakta menakutkan. Dalam jurnal saintifik Alzheimer’s & Dementia 2017. Ujian OTAK ke atas 4000 orang. Mereka ini suka minum minuman bergas atau air jus sehari dua kali atau 3 kali atau lebih seminggu.

Otak mereka diukur. Prestasi otak dinilai. Hasilnya menakutkan.

1. OTAK peminum minuman bergas atau jus komersil MENGECIL

2.Hippocampus – pusat memori juga mengecil.

3.Tanda-tanda STROK meningkat.

4.Tanda-tanda NYANYUK juga jelas menjelma

5. Tiga kali ganda lebih tinggi untuk dapat strok dan dementia.

Mereka juga dapati kesan yang sama kepada yang hanya minum sekali sehari. Minuman bergas, jus, dan yogurt berperisa penuh dengan gula, Terlalu tinggi gula. Sewajarnya digelar racun manis. Bukan minuman.

Kalau ke Fast Food restoran mesti air macam ni yang ditawar. Dahlah ambil makan tak sihat, minuman beracun pula. Apapun mencegah lebih baik dari mengubati. Jauhi jangan dekati.

Sumber: Hello Health Group, DrRizal Abu Bakar