Kek sarang semut atau lebih dikenali sebagai kek gula hangus antara kek lejen yang digemari oleh semua peringkat umur tak kira orang dewasa atau anak-anak. Teksturnya yang kenyal dan lembut serta rasanya tak manis sangat memang sesuai untuk hidangan seisi keluarga.

Cuma yang jadi masalahnya, kek ini ramai yang tak mahu buat kerana nak dapat lubang yang cantik itu susah. Ada resepi yang perlu perap untuk dapat lubang tersebut apabila dipotong tapi bila buat tetap tak cantik.

Bagi ibu yang nak cuba resepi kek gula hangus ini, boleh cuba guna resepi Qaseh Aisyah Linda. Resepi ni tak perlu nak perap pun. Cepat dan mudah!

ARTIKEL MENARIK [Ayam Goreng Lebih Sedap Campur 3 Bahan Ini. Garing Di Luar Juicy Dalamnya!]

[Rahsia Telur Dadar Crispy Macam Kat Kedai, Tambah Bahan Ni Je. Confirm Jadi!]

Kek Sarang Semut Tanpa Perap. Ini Tipnya Nak Dapat Tekstur Cantik, Mudah Sangat!

Resepi Kek sarang semut (Tanpa perap)

Bahan A
Adunan tepung
1 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
2 sk soda bikarbonat
Ayak kesemua bahan-bahan diatas

Bahan B
4 biji telur (saya guna gred A)
1/2 cawan susu pekat
1 sudu kecil Esen vanila

IKLAN

Kek Sarang Semut Tanpa Perap. Ini Tipnya Nak Dapat Tekstur Cantik, Mudah Sangat!

Telur dipukul manja-manja saja kemudian masukkan susu pekat kedalam adunan telur tadi Dan pukul manja2 kemudian masukkan Esen vanila.

Satukan bahan-bahan A Dan B gaul sehingga sebati. Ketepikan.

Bahan C

Caramel

1 cawan gula pasir
1 cawan air
1/2 cawan butter/ margerin

IKLAN

Masukkan gula ke dalam periuk masak sehingga mencair keperangan, kena sentiasa kacau Dan api sederhana jangan sampai hangit.

Kemudian masukkan air, proses ni kena hati-hati ye sebab panas. Masukkan butter/marjerin kacau rata sehingga semua larut.

Proses seterusnya, masukkan caramel yang panas tadi ke dalam adunan tepung tadi. Kena masukkan panas-panas ye. Kacau sehingga adunan semua sebati.

Kek Sarang Semut Tanpa Perap. Ini Tipnya Nak Dapat Tekstur Cantik, Mudah Sangat!

Oles loyang dengan marjerin, tuang adunan tadi ke dalam loyang..saya guna loyang saiz 5. Panaskan oven dalam 15 minit, kemudian bakar pada suhu 160.

Selamat 1 jam api atas bawah atau sehingga masak. Suhu mengikut oven masing-masing ye. Setiap oven tak sama ye.

IKLAN

First time buat guna resepi ni menjadi alhamdulillah.

Kredit: Qaseh Aisyah Linda

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)