Kulit bayi sangat lembut dan memerlukan penjagaan rapi agar tidak memberi kesan sampingan yang menyebabkan ketidakselesaan pada si kecil. Ibu bapa seharusnya tahu cara penjagaan yang betul serta apa yang sepatutnya dilakukan untuk menjaga kulit bayi supaya tidak mudah sensitif dan alergi.

Disebabkan keadaan cuaca yang panas dan tak menentu sekarang ini, bayi cepat rasa tak selesa. Ada beberapa cara ibu bapa boleh lakukan pada si manja untuk menjaga dan melindungi kulit anak yang lembut itu.

1) Lindungi kulit bayi dari sinaran matahari
Bayi yang berusia kurang daripada enam bulan tidak boleh didedahkan kepada matahari. Apabila bawa bayi keluar, pastikan pakai pakaian yang boleh melindungi kulit anak dari sinaran matahari.

Walaupun memakai pakaian yang melindungi kulit bayi, ibu bapa tak perlulah menggunakan pakaian yang terlalu tebal kerana boleh menyebabkan si kecil rasa terlalu panas dan tak selesa. Jika perlu boleh pakaikan topi atau penutup kepala yang sesuai untuk melindungi kepala dan muka.

Jika ibu bapa berada di kawasan terbuka boleh cari kawasan terlindung. Kalau nak mudah letakkan si kecil dalam stroller yang mempunyai penutup atau boleh gunakan payung ketika mendukung.

Kulit Bayi Sangat Sensitif. Pastikan Buat Tip Ini Untuk Si Manja Selesa

Lagi selamat ibu bapa juga boleh menggunakan losen dan krim pelembap yang selamat untuk bayi. Banyak yang dijual di pasaran tetapi kena tengok betul-betul bahan kandungannya agar tak memberi kesan sampingan jangka panjang.

Nak lebih mudah krim dan losen pelembap Klorane Baby dari Perancis yang menggunakan 100 peratus sumber semulajadi dari ekstrak Calendula. Dirumuskan dengan PhysioCalenduline®- satu bahan inovatif yang mereplika vernix caseosa- satu lapisan nipis yang melindungi kulit bayi daripada iritasi dan kekeringan namun akan hilang secara perlahan-lahan selepas bayi dilahirkan.

Info lanjut mengenai kepentingan inovasi PhysioCalenduline®untuk kulit anak anda, tonton video ini di: https://www.youtube.com/watch?v=ILh303ZZlHA

IKLAN

Istimewanya juga krim dan losen pelembab Klorane Baby ini ia sesuai untuk semua jenis kulit anak anda. Ia lembut, wangi dan tidak berminyak pada masa yang sama juga melindungi dan menguatkan lapisan kulit anak dengan berkesan.

Kulit Bayi Sangat Sensitif. Pastikan Buat Tip Ini Untuk Si Manja Selesa2) Elak dari gigitan nyamuk atau serangga
Biasanya gigitan nyamuk atau serangga susah dipantau. Jika kebetulan ternampak tiada masalah tetapi kalau tak sedar, tengok-tengok dah ada kesan merah.

Bagi ibu bapa yang bawa anak keluar, anda boleh memakaikan baju yang sama untuk melindungi kulit bayi dari sinaran matahari. Cara ini lebih mudah untuk semua anak kecil.

Lagi satu mungkin ibu bapa juga boleh gunakan ubat penghalau serangga yang bersesuaian untuk anak. Jika nak memakai ubat ini seharusnya minta pendapat doktor atau ahli farmasi kerana ada sesetengah anak kecil yang alergi dan mempunyai G6PD.

3) Guna sabun sesuai
Bayi memiliki kulit yang sangat lembut dan lebih sensitif berbanding kulit orang dewasa. Oleh itu, penggunaan sabun yang sesuai adalah sangat penting agar kulit si manja tidak terjejas dan iritasi. Selain itu, sabun yang sesuai akan mengekalkan kelembapan kulit bayi anda dan memelihara kehalusannya.

Sebagai seorang ibu yang gemarkan si kecil berbau harum sepanjang masa, anda boleh memilih produk mengandungi haruman tetapi seharusnya tidak membahayakan si manja.

IKLAN

Terdapat pelbagai pilihan sabun bayi di pasaran. Sekiranya anda sedang mencari sabun yang sesuai dan selamat digunakan untuk si comel tersayang ketika waktu mandi produk Klorane Baby Gentle Foaming Gel (Body & Hair) dan Klorane Baby Ultra Rich Soap Bar adalah pilihan terbaik.

Kulit Bayi Sangat Sensitif. Pastikan Buat Tip Ini Untuk Si Manja SelesaHarus diingatkan penggunaan sabun yang tak bersesuaian dengan kulit bayi juga boleh menyebabkan kulit mudah menjadi kering dan terkelupas.

Bagaimanapun, bagi ibu bapa yang memilih produk mandian Klorane Baby Gentle Foaming Gel anda sebenarnya membuat pilihan tepat. Ini kerana Klorane Baby Gentle Foaming Gel, yang dirumuskan dengan PhysioCalenduline®, melindungi dan membersihkan kulit anak anda secara lembut tanpa mengeringkannya. Produk mandian ini tidak memedihkan mata dan boleh dibilas dengan mudah, sesuai untuk kegunaan harian.

Jika ibu bapa ingin alternatif yang lebih jimat, boleh cuba Ultra Rich Soap Bar yang ekstra lembut,juga kaya dengan ekstrak calendula untuk melindungi dan membersihkan kulit bayi tanpa sebarang kesan iritasi atau mengeringkan kulit.

Kulit Bayi Sangat Sensitif. Pastikan Buat Tip Ini Untuk Si Manja Selesa4) Basuh pakaian anak dengan sabun khas
Ramai ibu bapa menggunakan sabun atau detergen khas untuk mencuci pakaian bayi. Disebabkan sabun khas cucian bayi memiliki ciri-ciri tertentu yang tidak terdapat pada sabun pencuci biasa maka ia menjadi pilihan bagi sesetengah ibu bapa.

Penggunaan pencuci khas pakaian bayi menjadi satu kemestian sehinggalah umur bayi mencapai satu peringkat tertentu. Kebanyakan suami isteri yang baru bergelar ibu bapa juga lebih gemar memilih cucian khas pakaian bayi.

IKLAN

Kulit Bayi Sangat Sensitif. Pastikan Buat Tip Ini Untuk Si Manja SelesaBagaimanapun, menggunakan cecair pencuci khas untuk bayi sebenarnya bukanlah wajib. Ia bergantung pada bajet ibu bapa. Tak salah pun ibu bapa nak guna sabun cucian biasa kerana tiada kajian khas membuktikan pencuci biasa tak sesuai untuk membasuh pakaian bayi.

5) Kerap tukar lampin anak
Ruam lampin adalah perkara biasa bagi bayi. Jadi, sebagai ibu bapa anda akan berkemungkinan berdepan dengan situasi apabila punggung bayi mengalami keradangan dan kemerahan.

Sebab utama ialah keadaan basah yang disebabkan sentuhan dengan air kencing dan najis dalam lampin. Bayi baru lahir kerap kencing dan juga kerap membuang air besar yang cair.

Kulit Bayi Sangat Sensitif. Pastikan Buat Tip Ini Untuk Si Manja SelesaBayi yang dibiarkan memakai lampin yang kotor terlalu lama mungkin lebih berisiko mendapat ruam lampin. Ada sesetengah bayi yang kulitnya sensitif cepat merah walaupun lampin mereka sering diganti dalam tempoh yang kerap.

Ibu bapa yang risau mengenai hal ini dan tak sanggup melihat anak merengek kerana tak selesa, boleh cuba menggunakan Klorane Baby Eryteal Ointment (Nappy rash cream). Yang boleh mengurangkan 70%* masalah ruam lampin dan iritasi kulit dalam 3 hari sahaja. Anak anda semestinya akan berada dalam keadaan yang selesa*.

Antara kelebihan Klorane Baby Eryteal Ointment adalah hipoalergenik, melindungi kulit, membersihkan dan mengekalkan kesihatan kulit bayi serta melegakan masalah ruam lampin dengan efektif.Kulit Bayi Sangat Sensitif. Pastikan Buat Tip Ini Untuk Si Manja SelesaBagi yang ingin mencuba produk Klorane Baby, anda boleh berkunjung ke kedai Watsons yang berdekatan. Jika ingin menjimat masa, boleh juga melayari Watsons Online store. (Produk rangkaian Klorane Baby hanya eksklusif di Watsons- hanya cawangan Watsons terpilih sahaja). Produk Klorane sesuai untuk bayi sehingga kanak-kanak berumur 3 tahun.

Kulit Bayi Sangat Sensitif. Pastikan Buat Tip Ini Untuk Si Manja Selesa

*Skor yang dicapai oleh pakar dermatologi selepas 3 hari penggunaan, 27 subjek.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI