Sayang kalau nak buang lebihan nasi, apa kata jadikan nasi tu jemput-jemput nasi jejari ketam sebagai menu moreh atau sahur. Resepi ringkas yang di kongsikan oleh Puan Aisyah Humaira ni mudah dan cepat tak pakai banyak bahan pun tapi hasilnya ranggup di luar lembut di dalam!
Sumber: Aisyah Humaira
Jom cuba cara masak jemput-jemput nasi ini di bawah. Semoga bermanfaat!
Bahan-bahan:
1. 2 cawan nasi zie menggunakan beras era Nagasari super import @era
2. Masukkan tepung gandum ke dalam bekas, bahan kisar dan semua bahan berbaki satu persatu.
3. Lalu kacau sebati. Adunan mesti tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak keperangan siap.
Dah siap! Mudah kan? Tak sampai 20 minit dah siap jemput-jemput nasi jejari ketam mudah dan sedap ni. Boleh dimakan dengan sos thai atau sos cili kalau nak lagi sedap. Rugi kalau tak cuba tau!
Aiskrim dan kanak-kanak sememangnya tidak dapat dipisahkan. Berilah aiskrim perisa apa pun, ia tetap jadi rebutan anak-anak kita. Aiskrim diet mungkin kedengaran asing namun aiskrim dengan gabungan bahan istimewa ini bukan hanya boleh dimakan oleh anak-anak bahkan juga untuk ibu yang berdiet.
Hanya gantikan susu pekat dengan stevia dan ibu yang berdiet bolehlah menjamah aiskrim dengan tenang tanpa perlu bersalah. Anak pun boleh tumpang sekaki. Resipi aiskrim ringkas tetapi sihat yang dikongsikan oleh Fafae Mimie ini cukup mudah. Jom cuba!
Homemade Healthy Ice Cream. Ni dah buat kali kedua, sedapp. Resepi pun senang je.
Resepi untuk 1 bekas:
2 kotak susu low fat (200ml)
Stevia 3 titik (kalau yang tak diet, letak susu pekat 3 sudu untuk ganti stevia)
Ovalette 2 sudu
Tepung jagung 1 sudu
Blender sampai kembang siap.
Taburkan coklat chip semi sweet hersheys. Siap.
Nak lagi sedap letak kacang.
Boleh pelbgaikan perasa yaa.. yang coklat susu original tambah serbuk koko. Strawberry guna susu strawberry, vanilla tu guna essence vanila dan susu original.
Bekukan semalaman ya.
EPISOD 4 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANNINA : Persiapan Anak Terus Melawan Covid
Pandemik yang melanda dunia pada ketika ini amat membimbangkan ib ayah. Apatah lagi apabila anak-anak harus ke sekolah dan bergauk dengan kawan-kawan seperti biasa. Jadi apakah persiapan yang perlu ibuayah sediakan untuk anak-anak bagi melawan covid-19 ini?
Saksikan Episod ke 4, Journey Bersama Jovianina pada 16 September 2020, jam 9 malam hanya di Astro Ria saluran 104/124.
Ibu bapa akan sentiasa memberikan yang terbaik untuk memastikan si manja mereka membesar dengan sihat dan bijak.
Tempoh yang penting untuk perkembangan otak adalah sebelum si manja mencecah umur 5 tahun.
Menurut kajian, otak kanak-kanak akan berkembang sehingga 90%1 sebelum mencecah umur 5 tahun. Oleh itu, keupayaan mereka untuk melihat, mendengar dan bertutur pada tahap ini akan berkembang pesat.
Memilih makanan berkhasiat untuk anak bukanlah terlalu sukar sebenarnya. Apa yang penting ibu perlu menyediakan pelbagai makanan daripada empat kumpulan makanan penting dan ia dikira menjadi kemungkinan pemakanan terbaik untuk pertumbuhan, perkembangan dan pembelajaran anak anda.
1.Buah dan sayur-sayuran
Buah dan sayur-sayuran memberikan tenaga, vitamin, anti-oksida, fiber dan air pada badan si kecil. Ia membantu melindungi badan anak daripada pelbagai jangkitan penyakit.
2.Makanan bijirin
Makanan bijirin termasuk roti, nasi, pasta, jagung, dan pelbagai lagi. Kumpulan makanan ini memberikan tenaga untuk anak membesar.
Makanan bijirin dengan rendah indeks gylcaemic seperti pasta dan roti diperbuat daripada gandum penuh memberikan tenaga berpanjangan kepada kanak-kanak.
3.Makanan tenusu
Susu, keju dan yogurt terkenal dengan kandungan protein dan kalsium yang tinggi membantu membina tulang dan gigi yang sihat. Cuba hidangkan makanan tenusu berbeza kepada anak setiap hari seperti minuman susu, kepingan keju, semangkuk yogurt dan bermacam lagi.
4.Protein
Jangan abaikan protein dalam penyediaan makanan anak. Protein penting untuk tumbesaran dan perkembangan otot kanak-kanak.
Makanan yang tinggi protein termasuk daging, ikan, telur ayam, kacang, kacang kuda, tofu dan kekacang. Makanan ni turut mengandungi lain-lain vitamin dan mineral seperti zat besi, vitamin B12 dan asid lemak omega-3.
Zat besi dan asid lemak omega-3 daripada daging merah dan minyak ikan adalah paling penting untuk perkembangan dan pembelajaran otak kanak-kanak.
60% otak kita juga terdiri daripada lemak dan salah satu lemak yang paling penting adalah DHA atau docosahexaenoic acid3 kerana ia membantu perkembangan otak kanak-kanak.
Kajian menunjukkan bahawa dengan penambahan DHA dalam diet kanak-kanak meningkatkan kognisi (proses pemikiran seperti mengingati, menaakul, menganalisis dan menyelesaikan masalah) dan tingkah laku4serta fokus5 mereka.
Tidak hairanlah bahawa ramai ibu di Malaysia memilih Dutch Lady Nutri Plan™ dengan 5X DHA7.
Bukan itu sahaja, setiap hidangan susu Dutch Lady Nutri Plan™ mengandungi FOS (sejenis fiber) serta 20 vitamin dan mineral untuk menyokong perkembangan keseluruhan kanak-kanak.
RUJUKAN/Reference:
1 Early Childhood Education Degrees, The Milestones of Your Little Rocket Scientist’s Development, 2013, available at http://www.early-childhood-education-degrees.com/milestones/.
2 Anderson V., Fenwick T., Manly T., Robertson I. Attentional skills following traumatic brain injury in childhood: A componential analysis. Brain Inj. 1998;12:937–949. doi: 10.1080/026990598121990.
3 Chang C.Y, Ke D.S, & Chen J.Y. Essential fatty acids and human brain. Acta Neurol Taiwan. 2009 Dec; 18(4):231-41. Retrieved September 5, 2017, from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20329590.
4 Kuratko CN, et al. Nutrients. 2013 Jul; 5(7): 2777–2810.
5 Lauritzen L, et al. Nutrients 2016;8(1):1-17.
7 Berbanding dengan susu tepung rumusan untuk kanak-kanak terdahulu (tahun 2009)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Menu berpantang untuk mama, semuanya sedap-sedap belaka. Buat bakal-bakal mama atau yang sedang menjalani tempoh berpantang selepas bersalin, anda tentu sedang tercari-cari menu yang sesuai untuk dimakan dalam tempoh ini. Makanan yang berkhasiat ketika menjalani tempoh berpantang selama 44 hari amat penting bagi memulihkan diri.
Mama-mama yang pertama kali bersalin, mereka pasti akan melalui emosi sebegini, ‘asyik lauk yang sama je. Mana nak dapat zat.. mana nak keluar susu ibu.’ Haa.. jangan nak nafikan, pasti akan ada kata-kata sebegini kan waktu mak-mak berpantang kali pertama.
Anda mungkin rasa lemas dengan lauk berpantang yang sangat plain, ‘zuhud’ dan sama sahaja hampir setiap hari. Sebenarnya ada saja menu berpantang bersalin yang sihat dan berkhasiat. Cuma mama perlulah kreatif mengolahnya agar tak mencampurkan makanan sejuk atau gatal yang boleh menyebabkan bentan.
Puan Nor Sofiah Hussin berkongsi menu berpantang sepanjang lebih dua minggu lepas melahirkan. Mama-mama yang sedang berpantang dan bakal berpantang pun boleh mencubanya.
“Siapa kata lauk dalam pantang tak best. Sedap tu. Siap menambah lagi. Saja nak share menu dan resepi masa saya berpantang lepas 2 minggu lebih bersalin. Siapa nak share silakan. Nanti bila berpantang, boleh tengok balik.”
Bahan:
Ikan
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Serai – hiris
Lada hitam
Air limau nipis (bagi yang tak tahan boleh tukar dengan air asam jawa)
Daun ketumbar (dalam gambar guna daun bawang je sebab tak ada stok)
Garam
Gula
Cara masak:
1. Letak semua bahan atas ikan.
2. Kukus ikan sehingga masak.
Bahan:
Ikan
bawang putih -tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk /serbuk kunyit
Serbuk kari
Garam
Lada hitam
Cara masak:
1. Lumurkan semua bahan pada ikan
2. Bakar ikan sehingga masak.
Bahan:
Ikan (merah/jenahak/tenggiri/siakap) – lumur ikan dengan garam,goreng dan ketepikan.
* tak goreng pun boleh..(pilihan masing-masing)
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Sup bunjut ikan
Air
Sayur (lobak,bunga kobis)
Lada hitam
Daun sup
Cara masak:
1. Masukkan bahan kisar, air dan sup bunjut ikan ke dalam periuk
2. Masukkan sayur lobak & bunga kobis
3. Bila sayur dah hampir lembut, masukkan ikan
4. Last sekali masukkan garam dan lada hitam. Bila kuah dah mendidih boleh tutup api. Siap
5. Taburkan daun sup sebelum hidang
Bahan:
Ikan bilis
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Kunyit
Lada hitam
Air asam jawa
Cara masak:
1. Tumbuk semua bahan kecuali air asam jawa
2. Masukkan bahan tumbuk tadi dalam periuk, masukkan air asam. Masak hingga mendidih.
Bahan:
Ikan
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Halba campur
Daun kari
Air asam jawa
Kari ikan
Tomato
Air
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, halba campur dengan sedikit minyak.
2. Masukkan tomato dan daun kari, masak sehingga layu.
3. Masukkan kari ikan. Masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air, ikan dan air asam jawa.
5. Bila ikan dah masak, masukkan garam tunggu sehingga mendidih. Siap.
Bahan:
Halia
Lada hitam
Garam
Ikan bilis – goreng
Bawang putih – goreng
Cara masak:
1. Sagat halia dan perah/tapis airnya
2. Goreng halia yang disagat tadi dengan api sederhana sehingga garing. Dah siap goreng, toskan minyak.
3. Campurkan halia goreng, ikan bilis goreng, bawang putih goreng, garam dan lada hitam.
4. Gaul sebati dan simpan dalam bekas.
Ayam
Bawang putih – tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk
Serai – tumbuk
Lengkuas – tumbuk
Serbuk kari
Lada hitam
Garam
Gula / madu
Cara masak:
1. Gaul semua bahan bersama ayam. Perap sekejap.
2. Bakar sehingga ayam masak.
Daging
Kunyit
Bawang putih
Bawang merah
Garam
Lada hitam
Air
Cara masak:
1. Perap daging dengan kunyit, garam dan lada hitam lebih kurang 10 minit, ketepikan.
2. Masukkan daging tadi ke dalam kuali, masukkan sedikit air. Masak sehingga air daging kering dan daging empuk.
3. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah. Gaul sebati. Siap.
Bahan:
Ayam
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Kunyit – kisar
Ketumbar – kisar
Jintan – kisar
Serai – ketuk
Lada hitam
Air asam jawa
Cara masak:
1. Tumiskan bahan kisar dengan sedikit minyak hingga naik bau.
2. Masukkan serai yang diketuk, tumis hingga garing.
3. Kemudian masukkan ayam dan air (ikut nak kuah banyak mana)
4. Tutup kuali dan biarkan ayam masak.
5. Bila ayam dah masak, masukkan garam, asam jawa dan lada hitam. Gaul sebati. Siap.
** Kalau tak nak tumis. Masukkan semua bahan dalam kuali. Tutup kuali, masak sehingga ayam empuk.
Bahan:
Ayam
Halia – hiris
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Sedikit sos tiram
Air
Tepung jagung – untuk pekatkan kuah (optional)
Lada hitam
Garam
Lobak merah (optional)
Daun bawang (optional)
Cara masak:
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah & halia dengan sedikit minyak.
2. Bila dah naik bau, masukkan ayam.
3. Masukkan sos tiram, garam dan air. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan lada hitam, lobak dan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.
5. Bila kuah dah jadi sedikit pekat. Tutup api dan masukkan daun bawang. Siap.
**Kalau tak nak tumis, masukkan semua bahan kecuali tepung jagung. Renehkan sehingga ayam masak. Bila ayam dah masak, masukkan tepung jagung yang dibancuh, gaul sehingga kuah sedikit pekat. Siap.
Kes bayi dibuang sumbang mahram yang terbongkar di Besut menjadi amaran tragis buat ibu bapa tentang keselamatan anak di rumah sendiri serta kegagalan perlindungan keluarga.