Keupayaan pendengaran adalah penting untuk kanak-kanak untuk mengembangkan kemahiran pertuturan dan bahasa apabila mereka membesar.

Dalam kebanyakan kes, kecacatan pendengaran di kalangan kanak-kanak sering tidak dapat dikesan sehingga kanak-kanak berusia sekitar dua tahun kerana masih belum boleh bercakap.

Kira-kira 1.4 bayi bagi setiap 1,000 bayi baru lahir mengalami masalah pendengaran. Penyelidikan dari Penyiasatan Kesihatan Nasional 2005 yang dijalankan Amerika Syarikat oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menunjukkan lima daripada setiap 1,000 kanak-kanak dipengaruhi oleh kehilangan pendengaran, dengan kes-kes yang didiagnosis antara usia tiga dan 17 tahun.

Masalah Pendengaran & Pertuturan Saling Berkait. Peka Perkembangan Anak Agar Boleh Dikesan & Rawat Dari Awal

Namun pada tahun 2013, CDC menganggarkan sekurang-kurangnya 12.5 peratus kanak-kanak dan remaja berusia enam hingga 19 telah mengalami kerosakan kekal pada pendengaran mereka akibat pendedahan kepada bunyi yang berlebihan.

Masalah Pendengaran & Pertuturan Saling Berkait. Peka Perkembangan Anak Agar Boleh Dikesan & Rawat Dari Awal

PUNCA KANAK-KANAK ALAMI MASALAH PENDENGARAN

Terdapat beberapa kemungkinan penyebab kehilangan pendengaran di kalangan kanak-kanak, sama ada ia kongenital.

Adalah penting untuk ibu bapa, penjaga, doktor, guru dan orang lain mengetahui tanda-tanda dan menangani kehilangan pendengaran di kalangan kanak-kanak kerana kehilangan pendengaran awal terutamanya yang tidak didiagnosis. Ini boleh menyebabkan masalah yang signifikan dan masalah emosi bagi kanak-kanak yang mempunyai kesan jangka panjang.

KECACATAN PENDENGARAN KONGENITAL

Kecacatan pendengaran kongenital bermakna ia hadir pada bayi sejak lahir. Terdapat pelbagai punca kehilangan pendengaran kongenital, walaupun mereka tidak mudah dikenal pasti.

IKLAN

Terdapat kedua-dua faktor genetik dan genetik yang mungkin menyebabkan kehilangan pendengaran.

Masalah Pendengaran & Pertuturan Saling Berkait. Peka Perkembangan Anak Agar Boleh Dikesan & Rawat Dari Awal

FAKTOR BUKAN GENETIK

  • Komplikasi kelahiran, termasuk kehadiran herpes, rubella sitomegalovirus, toksoplasmosis atau satu lagi jangkitan serius, kekurangan oksigen atau keperluan transfusi darah untuk beberapa sebab.
  • Kelahiran pramatang. Bayi yang mempunyai berat badan kelahiran kurang dari 3 paun atau yang memerlukan ubat-ubatan yang dapat mengekalkan nyawa tertentu untuk pernafasan akibat pramatang berisiko kehilangan pendengaran.
  • Sistem saraf atau gangguan otak.
  • Penggunaan ubat ototoksik oleh ibu semasa kehamilan. Ubat-ubatan ototoksik biasanya tidak mengandungi bahan-bahan terlarang – ubat-ubatan seperti pelbagai antibiotik dan NSAIDS berpotensi menyebabkan kerosakan pada saraf pendengaran atau struktur pendengaran janin yang lain.
  • Ibu mempunyai jangkitan semasa kehamilan, termasuk perkara seperti toxoplasmosis, sitomegolavirus, herpes simplex atau campak Jerman.
  • Kencing manis semasa hamil.
  • Penyalahgunaan dadah atau alkohol oleh ibu atau ibu merokok semasa kehamilan.

Faktor bukan genetik hanya melibatkan kira-kira 25 peratus masalah pendengaran kongenital. Pakar bersetuju bahawa faktor genetik yang bermaksud masalah pendengaran adalah keturunan dimana ia menyebabkan lebih daripada 50 peratus daripada masalah kehilangan pendengaran di kalangan kanak-kanak.

 FAKTOR GENETIK

Faktor genetik menyebabkan lebih daripada 50 peratus daripada semua kehilangan pendengaran di kalangan kanak-kanak, sama ada ketika lahir atau berlaku kemudian selepas lahir. Faktor genetik yang mungkin menyebabkan kehilangan pendengaran kongenital termasuk:

 Kehilangan pendengaran autosomal – Ini adalah jenis kehilangan pendengaran kongenital yang paling biasa – akaun resesif autosom untuk sekitar 70 peratus kes kes pendengaran genetik. Ini bermakna bahawa ibu bapa tidak mempunyai gangguan pendengaran, tetapi setiap ibu membawa gen resesif yang akan diturunkan kepada anak.

IKLAN

Ibu bapa biasanya terkejut apabila anak mereka dilahirkan dengan jenis kehilangan pendengaran ini kerana orang biasanya tidak menyedari mereka mempunyai gen resesif.

 Kehilangan pendengaran autosomal yang dominan – Menurut Persatuan Pendengaran Bahasa-Pendengaran Amerika (ASHA) jenis pendengaran jenis ini menyumbang sekitar 15 peratus kehilangan pendengaran genetic.

Dalam kehilangan pendengaran autosomal yang dominan, seorang ibu bapa yang membawa gen dominan untuk kehilangan pendengaran melaluinya kepada keturunan. Ibu bapa  mungkin tidak mengalami gangguan pendengaran, tetapi dia mungkin mempunyai gejala atau tanda-tanda lain dari sindrom genetik.

Sindrom genetik ini termasuk Sindrom Usher, sindrom Treacher Collins, sindrom Waardenburg, Sindrom Down, sindrom Crouzon dan Sindrom Alport.

Namun dalam sesetengah kes, doktor tidak pasti mengapa bayi dilahirkan dengan kehilangan pendengaran.

Masalah Pendengaran & Pertuturan Saling Berkait. Peka Perkembangan Anak Agar Boleh Dikesan & Rawat Dari Awal

KAITAN MASALAH PENDENGARAN & MASALAH PERTUTURAN

Bayi yang bermasalah kurang pendengaran juga akan membuat bunyi-bunyian . Ini kerana pada peringkat permulaan, semua bayi, sama ada bermasalah pendengaran atau tidak, mula mengeksplorasi peti suara dan bahagian mulut.

IKLAN

Tetapi, bagi bayi yang mengalami masalah pendengaran, peringkat membuat bunyi (membebel) ini singkat dan seterusnya, bayi akan berhenti membebel kerana mereka tidak dapat mendengar bunyi suara sendiri dan bunyi persekitaran dengan jelas. Perkataan pertama yang selalunya muncul apabila si kecil berumur antara 12 – 18 bulan tidak akan muncul.

Masalah Pendengaran & Pertuturan Saling Berkait. Peka Perkembangan Anak Agar Boleh Dikesan & Rawat Dari Awal

Salah satu tanda si kecil mungkin mengalami masalah kelambatan pertuturan dan bahasa ialah apabila tiada perkataan pertama yang bermakna muncul apabila anak berumur antara 12 hingga 18 bulan. Ujian pendengaran ke atas kanak-kanak yang menunjukkan tanda-tanda lambat bercakap adalah sangat penting.

INFO PERTUTURAN BAYI DAN KANAK-KANAK

Kebanyakan kanak-kanak berumur 18 bulan biasanya boleh ikut arahan menunjuk anggota badan seperti “tunjuk mata” dan “tunjuk hidung” apabila telah diajar. Perkataan yang boleh disebut juga meningkat di antara 10 hingga 25 perkataan.

Pada umur 18-24 bulan, mereka sudah boleh mengenal objek harian seperti permainannya dan mencantum dua perkataan contohnya ‘nak susu’. Manakala antara umur 24-36 bulan, perbendaharaan kata bertambah dan kanak-kanak mula menggunakan ayat yang panjang.

Masalah Pendengaran & Pertuturan Saling Berkait. Peka Perkembangan Anak Agar Boleh Dikesan & Rawat Dari Awal

Kanak-kanak yang mengalami masalah pendengaran perlu dilatih dan dididik kebolehannya. Ikuti info lanjut dan perkongsian daripada pakar & ibu bapa berkaitan topik ini dalam rancangan TV Pa&Ma.

Anak yang mengalami pekak dan bisu boleh dididik kebolehannya. Bagaimana caranya? Ikuti perkongsian daripada pakar & ibu bapa dalam rancangan TV Pa&Ma yang bertajuk “Mendidik Kebolehan Anak Pekak & Bisu” jam 12 tengah hari & ulangan 9 malam di slot Dewi (Astro Prima [105] & Astro Maya HD [135]) pada Selasa, 18 Disember 2018.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI